Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den

Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget. 

sjukt barn som ligger i sängen

Hur blir vabruari 2023? Februari är historiskt sett den månad då sjukdagar och vab-dagar går i taket. För småbarnsföräldrar kan det ibland kännas som att man inte gör annat än skickar anmälningar till Försäkringskassan. På grund av coronapandemin har de senaste vintrarna dock sett annorlunda ut. Först skedde en stark nedgång av andra respiratoriska virussjukdomar som RS-virus (RSV) och influensa. Under 2022 års vabruari ökade sjukdomarna i stället tidigare än vanligt och sjukdomsfallen blev många. Nu när pandemin blivit en ännu mindre del i vardagen kommer de andra sjukdomarna tillbaka starkare än någonsin.  Den här vinterns vabruari, 2023, ser därför ut att bli ytterligare en förstärkning av förra årets kurvor. Samtliga vanliga infektionssjukdomar har hittills ökat ännu tidigare än vanligt och med ett mycket högre antal insjuknade, allt enligt Folkhälsomyndighetens statistik. 

RS-virus: I dagsläget är siffrorna för antalet sjukdomsfall nästan dubbelt så höga som under säsongen 2018-2019. Förra året nådde RSV sin topp runt årsskiftet, långt innan den vanliga toppen runt vecka 7-9. Det är möjligt att situationen blir liknande i år. Influensa: Antalet insjuknade i influensa är i år också avsevärt högre än tidigare år. Säsongens smittspridning började i likhet med förra vintern tidigare än vanligt, redan i mitten på december. Förra året innebar detta att hela smittovågen i princip var färdig till slutet av januari månad. Vinterkräksjuka (calicivirus): Vinterkräksjukan, som ofta sprider sig snabbt genom hela förskoleklasser och familjer, har hittills varit mild i år. Den ligger långt under 2022 års siffror, men så sent som i slutet av december låg den fortfarande under medelnivån för åren 2016-2022. Förra säsongen var unik i att det blev två toppar av vinterkräksjuka, en tidig och en sen i mars in i april.  Covid-19: Siffrorna för covid-19 i slutet av december tyder på en ökning av antalet fall, men de är lägre än förra året. Dessutom testas avsevärt färre i år och det mesta av statistiken handlar om äldre grupper samt människor på äldreboende. 

Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med? Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa dig med bedömning och råd.

Tips för att ta sig igenom vabruari Det är många faktorer som gör vabruari till en så utmattande period för småbarnsföräldrar. Självklart är oron stor för svår sjukdom och komplikationer, särskilt för spädbarn och små barn med RS-virus. Utöver det kan det vara svårt att hinna ikapp med jobb, och barn som inte är sängliggande men ändå måste vara hemma kan snabbt bli uttråkade och börja klättra på väggarna. Här har vi samlat några tips som förhoppningsvis kan hjälpa. God handhygien är a och o när det gäller att minska risken för smitta. Det gäller särskilt för RS-virus och vinterkräksjuka som smittar otroligt lätt. Ha för vana att tvätta händerna med tvål och vatten varje gång ni kommer in, har varit i offentlig miljö, efter toalettbesök och innan måltider. Observera att caliciviruset som orsakar vinterkräksjuka inte dör av enbart handsprit utan man måste tvätta och gnugga för att göra sönder det. Tråkigt att tvätta händerna? Här kan du hitta roliga sätt att få ditt barn att tvätta händerna.  Ha en lathund om vab nära till hands så att du vet precis vad som gäller. Här hittar du vår guide till allt om att vabba, med info från Försäkringskassan och goda råd om hur ni gör vab-dagarna så positiva som möjligt.  Ha koll på allmänna tips om egenvård när du är hemma med sjukt barn.  Överväg att hålla äldre syskon hemma från förskolan när smittspridningen är som värst om du har spädbarn, och om det är möjligt. Det samma gäller om du redan vabbar med ett barn. 

När ska man söka vård för RS-virus, kräksjuka och influensa hos barn? I de flesta fall behöver du inte söka vård om ditt barn blir sjukt i en virussjukdom. De frisknar oftast till av sig själva med hjälp av vila och lite egenvård hemma. I vissa fall kan det dock bli aktuellt med sjukvård. RS-virus kan bli särskilt allvarligt hos spädbarn och kräksjuka kan leda till uttorkning. Var därför uppmärksam och sök vård om:  Ditt barn inte får i sig vätska, kissar mindre än vanligt och blir trött och slappt. Ditt barn har hög feber, påverkat allmäntillstånd och inte blivit hjälpt av febernedsättande. Ditt barn har svårt att andas, pipig eller stånkande andning. Här hittar du mer råd om när du bör söka vård för ditt barn. Du kan alltid ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning om du är osäker. Kom ihåg att alltid ringa innan du uppsöker fysisk vård på vårdcentral på grund av smittorisken. 

Vad är vabruari? Egentligen är virussjukdomar som RS-virus och influensa vanliga under hela vinterhalvåret, då människor är inne mer än under sommarhalvåret. De brukar dock nå en topp i februari. Eftersom små barns immunförsvar fortfarande är under utveckling är de känsligare för smittsamma infektionssjukdomar och blir oftare sjuka. Historiskt har februari varit en månad då småbarnsföräldrar får vara hemma mer än vanligt för vård av barn (vab) - och då blev det helt enkelt vabruari av hela månaden.

Läs mer

Husmorsknep sjuka barn
6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd
mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen