Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut 

Som småbarnsförälder kan det vara svårt att avgöra om ditt barn kan gå till förskolan eller om du behöver vabba. Knodds barnspecialister förklarar det viktigaste du bör ta med i beräkningen så att alla kan må så bra som möjligt i längden.  

Barn i förskola

Artikelinnehåll Vab är till för allas bästa Vägledning för att välja vab eller förskola Gott allmäntillstånd som riktlinje Feber som riktlinje En del symtom kan vara kvar Vad gäller vid antibiotikabehandling?

Vab är till för allas bästa Poängen med att vabba och vara hemma när ens barn är sjukt är dubbel. Dels ger det möjlighet för barn att vila upp sig hemma och bli friska, dels minskar det smittspridningen av smittsamma sjukdomar genom att barnet inte befinner sig nära andra i barngruppen.  Därför är det bra att följa förskolans och Folkhälsomyndighetens riktlinjer vad gäller att vara hemma för vård av barn och vad gäller när man får komma tillbaka efter sjukdom. Ibland kan det dock vara klurigt att veta om det är läge att gå tillbaka till förskolan. 

🧸 Alla är olika Det är svårt att inte jämföra sig med andra barn och familjer på förskolan, men kom ihåg att ditt barn är helt unikt. Både vuxna och barn kan reagera olika på precis samma smittämne, vara sjuka olika länge, och bli mer eller mindre dåliga. Utgå från just ditt barns förutsättningar. 

Vägledning för att välja vab eller förskola Gott allmäntillstånd som riktlinje Grundprincipen för när barn själva är redo att gå tillbaka till förskolan handlar om det som kallas “gott allmäntillstånd”. Detta innebär att:  Barnet mår som vanligt och äter som vanligt Barnet är feberfritt (utan febernedsättande medicin) Infektionen inte påverkar barnets vardagliga funktioner Barnet orkar delta i förskolans vanliga aktiviteter, hela dagen Det är inte ovanligt att barn verkar piggare hemma när de tagit det lugnt en dag eller verkar friskare på morgonen men att det inte riktigt räcker till för en hel dag på förskolan. I dessa fall är det förskolepersonalens professionella bedömning som gäller. 

🌡️ Osäker på symtomen? Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt. Var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Feber som riktlinje Många infektioner och sjukdomstillstånd hos barn innebär också feber. Feber är en del av kroppens sätt att bekämpa infektioner. Det är också en viktig del i att avgöra om det är läge med vab eller förskola:  Ett barn som har feber (38 grader eller mer) ska vara hemma, oavsett tillhörande sjukdom När febern lagt sig bör barnet vara hemma minst ett helt feberfritt dygn Därefter är det allmäntillståndet som avgör

Barn som pysslar

En del symtom kan vara kvar Det är inte ovanligt att barn har en lätt snuva eller hosta långt efter att en förkylning läkt ut men allmäntillståndet är mycket gott. Det är också möjligt att barn är lite lösa i magen långt efter att en magsjuka har gått över. Då kan det vara särskilt svårt för föräldrar att veta om det går bra att gå tillbaka till förskolan.  Du kan höra med förskolan vilka riktlinjer de har. Om ditt barn har haft en sjukdom som ni fått sjukvård för kan läkaren hjälpa dig att avgöra när det är läge att gå tillbaka till förskolan. En del sjukdomar är heller inte särskilt smittsamma, såsom mollusker, medan andra smittar mest innan symtomen uppstår, såsom höstblåsor, och då kan det vara okej att gå till förskolan även om symtomen kvarstår, så länge barnets allmäntillstånd är gott. 

🩹 Knodd ger råd På Knodds Fakta och Råd-sida hittar du information om de vanligaste barnsjukdomarna och andra åkommor, med information direkt från våra barnspecialister. Under varje åkomma hittar du ett stycke som kallas “Förskola eller stanna hemma”. Där kan du få vägledning kring just den åkomman och vad som gäller för att återgå till förskolan.

Vad gäller vid antibiotikabehandling? Antibiotikabehandling kan bli aktuellt vid bakterieinfektioner. Detta påskyndar läkning och förkortar även tiden då man kan smitta andra. Det är olika för olika sjukdomar, men vanligtvis slutar man smitta andra efter ungefär två dygns behandling. (Antibiotika är inte verksamt vid virussjukdomar, såsom förkylning.)  Det är viktigt att barn alltid tar hela antibiotikakuren, även om symtomen avtar tidigare. Vanligtvis börjar man må bättre och slutar smitta andra medan man fortfarande är under behandling. Ett barn som inte längre smittar och som har gått allmäntillstånd kan i regel återgå till förskolan. Hör med din vårdgivare vad som gäller för just ditt barns fall när ni får receptet utskrivet. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 juni 2024

Läs mer

barn som tar medicin
Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt
mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
Två flickor som sitter i säng och leker
Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen