Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?

två barn som ritar

Artikelinnehåll Lekar för barn 0-6 månader Lekar för barn 6-12 månader Lekar för barn 1-2 år Lekar för barn 2-3 år

Lek är viktigt Genom leken utvecklar barn en mängd förmågor. De lär sig empati genom låtsaslekar, får träna på språk, turtagning och att dela med sig, samt övar upp sin koncentrationsförmåga. Att leka utomhus uppmuntrar barns fantasi och har positiva effekter både på fysisk och mental hälsa som följer med hela livet. Detta gör att i princip alla lekar för barn är pedagogiska lekar. Äldre barn leker såklart gärna med vänner eller själva, men det har visat sig att både små bebisar och äldre barn gynnas av att du som vuxen leker med dem, gärna minst en timme om dagen. Vi har samlat lite tips på olika lekar för barn i alla åldrar, både inomhus och utomhus, som kan ge er en rolig och utvecklande stund ihop.

🌱 Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram får du veta allt om motoriska och kognitiva framsteg och praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

Lekar för barn 0-6 månader Under din bebis första månader finns i princip bara du, så allt du gör med din bebis räknas egentligen som utforskande lek som främjar barnets utveckling och stärker er anknytning. Satsa på lugna lekar där du är närvarande utan synintryck som blir för röriga. Bebisen har lättare att se ljusa, glada färger och mönster med kontraster. De tenderar också att fokusera på munnar och ögon. Spädbarn blir lätt överstimulerade av många synintryck, så vid lekar utomhus är det fortfarande bra om bebisen kan se dig och fokusera på dig som en trygg punkt, exempelvis genom att sitta vänd mot dig i barnvagnen när ni är ute.  Exempel på lekar: Sjung visor för ditt barn och klappa försiktigt takten med barnets händer eller på barnets kropp.  Håll en färgglad leksak framför bebisen och flytta den sakta från sida till sida för att lära bebisen fokusera.  Vid 4-6 månader kan du börja leka tittut med bebisen. En ständig källa till skratt och härlig återkoppling när ni hittar varandra.

Lekar för barn 6-12 månader Vid 6 månader börjar de flesta barn kunna sitta själva och då öppnas en helt ny värld där de själva kan känna på saker och lära sig om omvärlden. Språkförståelse tar ett stort kliv under den här tiden och finmotoriken utvecklas, samtidigt som barnet upptäcker sin egen påverkan på saker i sin omgivning. Denna upptäckt är spännande för bebisen och du har säkert själv märkt att de aldrig tröttnar på att repetera nya färdigheter. I den här åldern kan många av inomhuslekarna med fördel göras på en filt utomhus om vädret tillåter.  Exempel på lekar: Stapla färgglada klossar och riv ner.  Träna på turtagning genom att rulla boll till varandra.  Sätt ord på allt barnet tar på eller håller i. Sjung “huvud, axlar, knä och tå” medan du pekar både på dina kroppsdelar och barnets, eller andra barnsånger där ni kan följa rörelser.  Barn börjar i denna åldern uppskatta tittut-leken ännu mer, då de vid 8-10 mån förstår att du finns även om du inte syns. Mer avancerad lek blir det vid 10-12 mån när du gömmer hela dig bakom en dörr eller bakom en möbel. Att du alltid kommer tillbaka, även om du är borta en liten stund lär barnet att känna trygghet.

barn som leker med klossar

Lekar för barn 1-2 år När ditt barn blivit ett år händer det mycket i utvecklingen och barnet älskar att utforska, upptäcka och träna på nya förmågor. Ettåringar ser tydliga samband mellan saker de gör och vad effekterna blir, så de bästa lekarna är ofta dem de skapar själva. Samtidigt börjar också de flesta barn gå i den här åldern och de älskar att hjälpa till och vara en aktiv del i familjen. Då är det roligt att träna på språk och förmågan att följa instruktioner genom vardagsbestyr. Nu börjar det också bli roligt att leka utomhus och utforska omvärlden, så tänk på att barnsäkra utomhus.  Exempel på lekar: Barn älskar att hälla mellan olika kärl i den här åldern, så ta med hinkar och spadar till sandlådan eller vattenbassängen.  Låt barnet härma ditt vuxenliv genom att få en handväska med alla möjliga roliga saker. Du kan ge ditt barn gamla telefoner, nycklar och annat ofarligt som du själv inte behöver. Utveckla leken och språket genom att leka affär.  Lek kurragömma där antingen du och ditt barn turas om att gömma er, eller där du går och gömmer ett gosedjur. Sätt ord på vad du gör och anpassa leken efter barnets förmåga - kanske måste en liten bit av gosedjuret synas i början.  Träna på finmotoriken utomhus genom att blåsa bubblor och försöka pricka dem med pekfingret.  Uppmuntra upptäckarglädje, språkutveckling och empati genom att samla småkryp i en burk och titta på dem samtidigt som barnet lär sig vara varsamt med andra levande varelser. 

Lekar för barn 2-3 år När barn nått två år kan de så smått börja följa mer tydliga regler i lekar och spel, åtminstone om de har en vuxen närvarande. Små barn gillar ofta att leka med eller härma storasyskon eller äldre barn på förskolan, men det kan vara svårt för dem att hänga med på vad som gäller. Den här tiden präglas av självständighet och att kontrollera sin tillvaro, så leken är ett utmärkt tillfälle där man kan ge utrymme för det samtidigt som barnet får träna på sina färdigheter och se att det blir bra om man följer direktiv. I den här åldern är det också full fart överlag, så alla lekar som ger utrymme för spring, hopp och dans är givna favoriter.  Exempel på lekar: Baka eller laga enkel mat med ditt barn. Detta tränar språk, finmotorik, att räkna och att följa regler, med ett mycket motiverande slutresultat. Håll er till enklare recept med kortare tillagningstid och räkna med att din 2-åring kanske tappar fokuset emellanåt.  En rolig utomhuslek är att välja ett djur (eller varför inte en dinosaurie) och sedan försöka komma på vilka ljud och rörelser det djuret skulle göra. Gå runt i skogen eller parken som det djuret. Ni kan också turas om att välja ett djur och agera ut djurets beteende för att låta den andre gissa vad det är för något.  En lek som passar både inomhus och utomhus är att gömma ett antal saker i en påse och låta barnet känna på sakerna och gissa vad det är. Börja med enkla, större föremål och gå vidare till svårare föremål när du märker att din barn är redo. Barnet kan också samla saker i påsen som du får gissa.

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
två flickor som leker
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen