Träning efter förlossning - vad gäller?

Att börja röra på kroppen och träna igen efter förlossningen kan stärka både fysiskt och psykiskt mående, samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig efter att ha fött barn. Genom att följa några grundprinciper kan man undvika skador eller onödig påfrestning under en redan känslig tid. 

Mamma och barn på golv

Ankarlänkar Att röra på sig påskyndar läkningen efter förlossningen Utgå från dig själv Exempel på aktiveringsövningar Trappa upp träningen Träning efter kejsarsnitt

Träna efter graviditeten Kroppen påbörjar sin läkning direkt efter förlossningen, men för dig som just fött barn kanske det inte alls känns så. Det är mycket som ska återhämta sig, och för många är det en helt ny kropp man ska lära känna. När man ligger där i BB-sängen kanske inte ett gympapass är det första man tänker på, men att tänka efter lite innan man börjar använda sin ”nya” kropp kan hjälpa återhämtningen på både kort och lång sikt. 

Att röra på sig påskyndar läkningen efter förlossningen Att börja röra på sig i någon form så snart som möjligt ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur påbörjar kroppens återhämtning. En ökad blodcirkulation kan hjälpa till att få ner svullnaden efter förlossningen och skynda på läkningen av enklare bristningar.

🌱 Motion frigör också endorfiner i kroppen, vilket gör att man mår bättre psykiskt och emotionellt. Att röra på dig regelbundet kan därför hjälpa till att jämna ut de starka känslosvallningar som lätt uppstår efter graviditeten och förlossningen.

Utgå från dig själv Det viktigaste rådet angående träning efter förlossningen är att utgå från dig själv och dina förutsättningar. Om du var van vid tuff, regelbunden träning innan förlossningen, hade en enkel graviditet utan komplikationer, eller en smidig förlossning så kanske du kan trappa upp din träning relativt snart efter förlossningen. Om du hade komplikationer, mycket bäckensmärta, eller var sängliggande tiden innan förlossningen så kommer din återhämtning att se ut på ett annat sätt. Det kan kännas omöjligt, men försök att inte jämföra dig med andras återhämtning, utseende, eller mående efter förlossningen. Alla är olika. Kom ihåg att det tog nästan tio månader av förändringar för kroppen att nå förlossningsdagen, så det är rimligt att förvänta sig att återhämtningen tar minst lika lång tid. Man räknar med att det tar minst ett år.

Börja smått Promenader är ett utmärkt, skonsamt sätt för kroppen att komma igång. Det kan till och med kännas skönt för kroppen att gå runt lite sakta på BB. Efter ungefär en vecka kan du börja med enklare övningar som aktiverar magmuskler och bäckenbotten. Dessa övningar lär dig att hitta dina muskler igen. Det är också bra att tänka på sin hållning nu, för att hitta tillbaka till en mer neutral svank utan gravidmagen. Aktiveringsövningar:  Innebär endast lätt spänning utan att man behöver hålla andan Ska kunna göras kontrollerat, så att man känner av musklerna men utan att det gör ont Om ryggen svankar eller gör ont, trappa ner och gör enklare rörelser

Det är fullt tillräckligt med promenader, bäckenbottenträning och aktiveringsövningar under den här tiden.
quote

Exempel på aktiveringsövningar Repetera varje övning ungefär 5-10 gånger, så länge kroppen orkar med. 

Övning 1

Övning 1

Stå med benen lätt isär. Aktivera magmusklerna lätt och lyft armarna till axelhöjd. Fortsätt andas. Håll i 5 sekunder, slappna av, upprepa. 

Övning 2

Övning 2

Sitt på en stol med rak rygg. Aktivera magmusklerna samtidigt som du sträcker ut ett ben framför dig. Håll i 5 sekunder, slappna sedan av. Upprepa med andra benet lite längre allt eftersom. Försök sträcka benet längre framåt när du känner dig starkare, utan att svanka för mycket.

Övning 3

Övning 3

När du känner dig trygg i den tidigare sittande övningen kan du göra den lite mer avancerad. Sitt på stolen med ryggen rak. Lyft ena armen ovanför huvudet. Håll i 5 sekunder medan magen är aktiverad, slappna sedan av och släpp armen. Upprepa med andra armen. Gå sedan vidare till att lyfta ena foten i taget rakt upp en bit ovanför marken. Om du känner dig redo för ytterligare en utmaning, lyft upp motsatt arm och fot samtidigt och håll i 5 sekunder. Kom ihåg att aktivera magen, fortsätta andas och bara göra så mycket du kan utan att ryggen svankar. 

Övning 4

Övning 4

Ligg på rygg med armarna längs sidorna och fötterna strax nedanför rumpan. Spänn lårmusklerna och rumpan för att lyfta upp höfterna och låt dem sedan kontrollerat sjunka ner igen. Upprepa och kontrollera att du har kontakt med magmusklerna genom hela övningen.

✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Övning 5

Övning 5

Stå stadigt med fötterna axelbrett isär. Aktivera magmusklerna. Gör en knäböjning så långt som du känner att du fortfarande har kontroll och kontakt med magmusklerna. Håll ryggen rak och tyngden i hälarna. 

Övning 6

Övning 6

Ligg på sidan med benen böjda ovanpå varandra. Aktivera magen och lyft det övre knät så långt du kan utan att tappa kontrollen. Sänk knät kontrollerat och repetera. Upprepa på andra sidan. 

Övning 7

Övning 7

Ligg på rygg med knäna uppdragna strax under rumpan och båda armarna rakt upp i luften. Aktivera magen. Sträck ena armen bakåt så långt du kan utan att ländryggen tappar kontakten med golvet. Lyft armen och upprepa med den andra. Lyft sedan ena foten en bit ovanför marken och känn kontakten med magmusklerna. Upprepa med andra foten. Om du vill ha ytterligare en utmaning, sträck en arm bakåt samtidigt som du lyfter motsatt fot. Upprepa på andra sidan, alltid i kontakt med magen och utan att svanka. 

Övning 8

Övning 8

Ligg på rygg med knäna uppdragna till strax under rumpan. Aktivera magmusklerna och fortsätt andas, medan du låter ett knä falla ut åt sidan, så långt det går utan att du svankar eller tappar kontakten med magmusklerna. Upprepa på andra sidan. 

Övning 9

Övning 9

Stå på knä på alla fyra, med händerna rakt under axlarna. Aktivera magmusklerna med en lätt spänning. Håll i 5 sekunder och slappna sedan av. Upprepa. Det här är en utmärkt övning för att hitta magmusklerna utan att du lägger stor ansträngning på kroppen i övrigt. 

Övning 10

Övning 10

Ligg raklång på mage på ett platt underlag, gärna på en yogamatta eller dylikt. Lägg huvudet på händerna och spänn magen lätt medan du fortsätter andas. Håll i 5 sekunder, slappna sedan av. Repetera. Det här är också en utmärkt övning för att börja hitta magmusklerna igen. Du kan öka utmaningen genom att lyfta en fot eller hand en bit ovanför marken när du känner dig redo. 

Knipövningar är också din bästa vän, och dessa kan du börja med redan första veckan efter förlossningen så länge det inte gör ont. Om du har ont i underlivet, vänta några dagar till och låt kroppen läka. 

✨ Kom ihåg! Den första tiden efter förlossningen är en omvälvande tid. Du ska landa i att vara förälder, ta hand om ett spädbarn, läka och komma in i helt nya rutiner. Försök att inte sätta så hög press på dig själv och vad du ska prestera eller hur du ska se ut. Fokusera på att ta hand om er och att må så bra som möjligt. Det är fullt tillräckligt med promenader, bäckenbottenträning, och aktiveringsövningar. 

Fokus: bål och bäckenbotten Som vi nämnt ovan är det främst magmusklerna och bäckenbotten som är i fokus den första tiden. Magmusklerna försvagas under graviditeten och bäckenbottenmuskulaturen blir uttänjd till följd av det ökade trycket. Samtidigt är det just dessa muskler som håller upp organ och hela överkroppen, så det är viktigt att stärka dem innan man försöker springa, hoppa, eller lyfta något tungt.  Stärkt magmuskulatur och bäckenbotten minskar risken för inkontinens Starkare magmuskler skyddar också ryggen från slitage och smärta

Trappa upp träningen Nästa steg efter den första tidens lugna rörelser är att börja trappa upp träningen. Ungefär sex veckor efter förlossningen går kroppen från den så kallade reparationsfasen i återhämtningen till uppbyggnadsfasen. Då kan du börja stärka och bygga upp kroppen igen. En bra riktlinje är att vänta med att trappa upp till efter återbesöket hos barnmorskan, ungefär 6-8 veckor efter förlossningen. Om allt ser bra ut och bäckenbotten håller kan det vara läge för ytterligare träning.  Träning ska aldrig göra ont eller göra att du kissar på dig eller upplever en tyngd eller buktning nedåt.  Ibland tar det lite tid för kroppen att reagera, så testa ett träningspass och vänta sedan någon dag för att avgöra om kroppen orkade med det. Annars är det bara att dra ner på tempot eller tyngden lite och jobba sig tillbaka.

Om du får ont Träningsvärk efter att man har tränat kan kännas som ett kvitto på att man stärkt sina muskler, men annan smärta i kroppen kan tyda på att något inte står rätt till. Om du känner ett lättare obehag – kanske att bäckenbottenmuskulaturen inte är helt stadig i övningarna – kan det räcka med att justera övningarna eller trappa ned lite för att bygga upp muskelstyrkan. Om det däremot gör mycket ont, antingen när du tränar eller bara i vardagens rörelser, kan det vara ett tecken på att du behöver tänka om eller behöver hjälp. Lyssna på din kropp. Om något känns fel så är det troligtvis det. Om något gör ont så är det kroppen som säger ifrån.  Du ska inte känna smärta eller obehag längre än 24 timmar efter ett träningspass eller en aktivitet. Då behöver du justera hur du tränar.  Om du har ont och det inte blir bättre, kontakta en fysioterapeut, gärna med särskilt fokus på kvinnohälsa, som kan hjälpa dig med rätt övningar och rätt tempo för att stärka kroppen igen.

Kejsarsnitt

Träning efter kejsarsnitt Ett kejsarsnitt är en operation och medför därför andra riktlinjer för kroppens återhämtning. Det viktigaste är att inte lyfta tungt i ungefär 6-8 veckor efter operationen. Du kan bära din bebis, men var uppmärksam så att snittet inte går upp utan att läkningen går åt rätt håll. Du behöver däremot inte vara orolig för att snittet går upp om du sträcker på dig, så det är bra att tänka på hållningen. Även efter ett kejsarsnitt är det bra att få igång blodcirkulationen. Vicka på armar och ben, börja med lugna promenader och knipövningar, och var försiktig när du reser dig från sittande så att du inte tar i för mycket med magmusklerna. Efter någon månad kan pass på träningscykel eller snabbare promenader få upp pulsen om du känner dig redo. Efter åtta veckor har restriktionerna efter operationen släppts och du kan följa samma träningsråd som efter en vaginal förlossning, om inte din barnmorska sagt något annat. Efter ett kejsarsnitt har man lägre funktion i magmuskulaturen i ungefär ett halvår, jämfört med kvinnor som haft en vaginal förlossning.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 september 2023

Läs mer

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
en mamma och två sjuka barm
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
En bebishand som håller om sin mammas tumme
Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen