Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tips och tankar om hur barn kan hjälpa till hemma

Hur och hur mycket barn ska hjälpa till där hemma skiljer mellan olika familjer och uppfostringssätt. Det kan vara både bra och roligt för barn att känna sig delaktiga i familjens bästa. Här hittar du tips och tankar som hjälper dig på vägen. 

barn städar undan leksaker

Artikelinnehåll Barn kan hjälpa till hemma Plikt, uppgift, eller delaktighet? Gör det tillsammans Tryter tålamodet? Veckopeng och belöningar vid hushållssysslor

Barn kan hjälpa till hemma Det råder olika uppfattningar om vad barn kan och bör hjälpa till med hemma. En del föräldrar tycker att barn ska dra sitt strå till stacken från så tidig ålder som möjligt, medan andra föräldrar menar att det är onödiga lutherska fasoner som bara blir till mer jobb för föräldern själv. Så det är kanske inte konstigt om lösningen ligger någonstans på en skala. Dessutom är det olika i olika familjer, både vad som passar barnet och vad som fungerar för föräldern.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Hushållssysslor i olika åldrar Självklart är det också stor skillnad med utgångspunkt i barnets ålder. Små barn gillar ofta att vara delaktiga, men man kan inte förvänta sig att de ska göra allt perfekt, kunna ta ansvar för något som behöver göras “någon gång den här veckan” eller självmant. Med äldre barn är det större risk för att de uppfattar en syssla som tråkig eller en plikt och som något man vill undvika, men de kan också motiveras på olika sätt.  Vid 2-3 års ålder kan barn exempelvis: hjälpa till att ställa fram dukning på bordet, eller att duka av och ställa på diskbänken; plocka undan sina leksaker efter att man lekt färdigt; hjälpa till att lägga tvätt i tvättmaskinen och sätta igång maskinen tillsammans med sin vuxna Vid 4-5 års ålder kan barn exempelvis: duka bordet; vara med dig och laga mat; hjälpa till att plocka varor i mataffären Vid 6-8 år års ålder kan barn exempelvis: städa sitt rum; vattna blommor; duka och duka av bordet; hjälpa till att sortera tvätt eller matcha strumpor

Om tid och perspektiv Innan barn når nio-tioårsåldern har de svårt att sätta saker i tidsperspektiv. Det gör att det är svårt att säga till barn en gång att de ska vara ansvariga för en viss hushållssyssla varje vecka hela året. Fokusera istället på här och nu. Låt barnets hushållssysslor handla om att de hjälper till när det behövs. Ni kan duka bordet tillsammans, till exempel. Eller så ska barnet lägga undan sina leksaker i korgen innan det är dags att byta till en annan aktivitet.

Plikt, uppgift, eller delaktighet? Många av oss vuxna växte själva upp med hushållssysslor som vi var ansvariga för och det är lätt att vilja styra upp ett schema där alla familjemedlemmar står med. Att förvänta sig för mycket av barn innebär dock mest besvikelse och irritation för föräldrar. Fundera över vad det är du vill få ut av att barnet hjälper till hemma. Är det att du ska få avlastning med middagsgörat? Eller är poängen att ditt barn ska lära sig att vara delaktig i hur ni har det i familjen?

💙 Lärande lek Kom ihåg! Små barn utvecklas och lär sig bäst genom lek. Det är därför vi inte sätter dem i skolbänk på förskolan. För en två-treåring kan det dock vara lika mycket lek att få skölja grönsaker, bära muggar till bordet, trycka igång tvättmaskinen, och slänga soppåse som att bygga med klossar. Ta tillvara på den lekglädjen – och lägg dina förväntningar på vad barnet ska klara av på en rimlig nivå. 

Börja tidigt, så blir det lättare sedan när barnet är större.
quote

Gör det tillsammans För små barn är det alltså bättre om ni gör sysslorna tillsammans. Även små barn kan hjälpa till att slänga kläder i tvättmaskinen om du langar över dem. Barn i förskoleåldern klarar av att hjälpa till att duka bordet, medan ni pratar om vad som kan behövas där. Många föräldrar upplever att det är lättare att få barn att göra hushållssysslor om de är vana vid den sortens aktiviteter. Börja därför tidigt med att låta barnet vara med. Då blir det lättare för barnet att tids nog ta över ansvaret, än att helt plötsligt begära att en nioåring som aldrig gjort någon hushållssyssla att över en natt ta över hela ansvaret för att vika tvätt eller ta ut soporna.

Tryter tålamodet? För vuxna som måste få hushållssysslorna gjorda kan det ibland kännas mer stressigt att barnet ska hjälpa till. Det kommer alltid att ta längre tid och det kommer inte göras lika noggrant som om du gör det själv. Återigen är det värt att fundera på vad du vill få ut av att barnet hjälper till. Om det egentligen handlar om att du vill ha avlastning med allt som ska göras hemma kan det vara bättre att vänta tills barnet är äldre innan du har några förväntningar.

⚠️ Olika uppfostran Är ni två föräldrar så kanske ni inte helt är överens om hur mycket eller vad för sorts uppgifter ert barn ska göra. Det kan bli slitigt, oavsett om ni föräldrar lever ihop eller inte. Försök tala om det, inte i stunden utan vid ett neutralt och lugnt tillfälle, utan barnet. Ni behöver inte tycka lika eller låtsas det framför barnet, utan det viktigare är att ni når en punkt där ni kan respektera den andres tankar och acceptera det beslut ni kommit fram till ihop. 

Veckopeng och belöningar vid hushållssysslor Många föräldrar, särskilt när barnen blir äldre, brukar ställa krav på sysslor i utbyte mot veckopengen. En del tänker att det är ett bra sätt att träna på att man inte får något utan att själv anstränga sig. Å andra sidan menar en del föräldrar att hushållssysslor inte är lönearbete för vuxna och barn ska lära sig att alla måste bidra hemma.  Ett system som utgår enbart från belöning - eller bestraffning - riskerar att få motsatt önskat resultat. Till slut gör barnet ingenting som inte belönas eller bestraffas. Samtidigt kan det vara härligt att få unna sig något när man har gjort något stort.  Förslag som kan passa: Gemensam belöning för gemensam insats: om ni har gjort en större hushållssyssla ihop, exempelvis att barnet har radat upp sina leksaker på hyllan medan du storstädat bredvid, kan ni gemensamt belöna er med en rolig utflykt eller glass-och-filmkväll i soffan. Veckopeng med bonus: barnet kan få en grundsumma som veckopeng men också ha möjlighet till att tjäna lite extra pengar genom att göra extra sysslor utöver de grundläggande (exempel: om du har ett skolbarn kan en grundläggande syssla vara att alla i familjen ansvarar för att plocka undan på sitt eget rum, medan barnet kan få extra veckopeng för att vattna alla blommor eller gå ut med återvinningen). Visa uppskattning: beröm behöver inte handla om hur bra man gör något, utan hur värdefullt det är. Att göra hushållssysslor är ett tecken på omtanke om andra i familjen, att man vill hjälpa dem eller bidra till att hemmet är fint och trivsamt. Du kan gott överösa ditt barn i uppskattning när barnet har gjort något som gör just det, så lär sig barnet värdet i att ta hand om hemmet. 

Låt det passa för er I slutändan är alla familjer olika. Fundera igenom hur ni har det hemma, vad som passar just dina barn, dina behov, era värderingar och er vardag.  Det blir troligtvis en del tjat alldeles oavsett, och det kommer kanske inte bli perfekt vikt tvätt på några år, men det kan vara en avvägning som känns värt det man får ut ändå. Dessutom kan dina insatser nu leda till att du slipper ett vuxet barn som kommer hem med sin smutstvätt till dig i framtiden. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

pojke på barnkalas
Tio tips till barnkalas
barn som putar med munnen
Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn
två flickor som leker
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen