Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tio tips till barnkalas

Behöver du inspiration för ett barnkalas? Här hittar du tips om allt från tårta till de minsta till teman för de största – och några roliga lekar som passar perfekt på kalas. 

pojke på barnkalas

Artikelinnehåll Barnkalas, jippi! Tårta på barnkalas Roliga lekar gör kalaset Fler tips om barnkalas  Ps. Tänk på temat

Barnkalas, jippi! Att fira sitt barn med barnkalas känns för många som en stor milstolpe. Man firar och har kul, såklart, men det innebär också att skola in barn i traditioner, att uppmärksamma viktiga dagar och viktiga människor i sitt liv. Dessutom är det kul med ballonger.

💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app.

Barnets första födelsekalas är inte sällan en lättsam träff där man som vuxen gärna får bjuda in sina egna bästa gäster, eller kanske blir det främst för släkten. Allt eftersom barnet blir äldre blir dock önskemålen från barnets sida större. Nu blir det dags för särskild tårta, lekar, kanske till och med teman. För att hjälpa dig i kalasdjungeln har vi här samlat tio tips för fantastiska kalas i olika åldrar – och några bonusråd kring roliga teman. 

🎈 Det finns inga lagar rörande barnkalas Det är lätt att sätta press på sig själv när det är dags för barnkalas, men du får faktiskt göra precis som du vill. Man kan ha ett fantastiskt kalas med “bara” sin bästis. Man får köpa glasstårta på ICA i stället för att göra allt från scratch. Det går att ha barnkalas i lekparken i stället för hemma. Gör det som känns roligt – och genomförbart – för er. 

Tårta på barnkalas Matglädjen hos de minsta Barn som precis upptäcker sin egen förmåga att mata sig själva vill gärna göra det jämt. I stället för att propsa på en gräddtårta, varför inte satsa på fint pyntade cupcakes som de själva kan hålla i handen? Uppmuntra självständigheten ännu mer genom att erbjuda skålar med uppskuren frukt och grönsaksstavar som snacks.  Glasstårta går alltid hem Gör det lätt för dig: bjud på glasstårta. Det behöver inte ens vara en tårta på riktigt, utan du kan stapla flera halvlitersklossar i en fyrkant, fylla på med frukt och marshmallows i mitten, och sätta ljus på toppen. Om du vill ta i lite extra kan du själv breda ut lätt tinad glass i en springform och frysa om, för att sedan dekorera med bär, grädde, eller strössel. Värm formen med ljummet vatten så lossnar den lätt. Enkla dekorationer för temat Om det är läge för tema på kalaset – vilket är mycket populärt när barn blir äldre – kanske det känns som att du måste köpa en dyr tårta med rätt dekorationer eller själv på något sätt blir ett konstnärligt geni med sockerpasta. Inte alls. Skaffa i stället tårtdekorationer eller använd leksaksfigurer på temat (kanske ett par legogubbar? En moana-figur? Racerbilar? Glöm inte att tvätta dem ordentligt innan bara) och sätt på toppen av vilken tårta som helst. Strössla sedan med strössel i matchande färg och vips, så har du en tematårta. 

Roliga lekar gör kalaset Musik går alltid hem Musik hör hemma på kalas, så är det. För de minsta kan det vara en kul aktivitet att lyssna på barnsånger, kanske sitta som i samlingen på förskolan och sjunga några tillsammans. För förskolebarn kan karaoke vara guld (även om det är svårt att vänta på sin tur ibland), eller varför inte dansstopp. För lågstadiekids är disco givet. Låt ditt barn förbereda spellistan själv innan kalaset eller be alla att skicka in en favoritlåt så blir de garanterat glada när just den spelas. Skattjakter för äldre barn Skattjakt är inte bara roligt – det är lätt att utveckla i takt med att barn blir äldre. För femåringar kan en rolig skattjakt vara att du har gömt ett antal roliga leksaker antingen i vissa rum i hemmet, i trädgården, eller på en avgränsad yta i parken, som de får springa runt och hitta. När alla leksakerna hittats är det dags att leka med dem. Äldre barn kan få sig en utmaning genom att få använda en skattkarta tillsammans, eller till och med följa olika ledtrådar fram till skatten: tårtan, en skål med snacks, eller presentpåsar till alla. Hyr en gympasal Om du vill ta barnkalaset till nästa nivå, överväg att hyra er skolas gymnastiksal. Detta kan bli en riktig höjdare för äldre barn som redan börjat lära sig att hoppa på plintar, hänga i ringar, eller leka inte nudda golv med hjälp av gymnastikredskap, ribbstol, och madrasser. Inkludera lugnare lekar Det är dock inte alla barn som vill vara med på prestationslekar eller hänga i ringar. Om ni har kalaset hemma, gör i ordning ett lugnt rum där du tejpar rullpapper över ett helt bord och lägger fram kritor, pennor, klistermärken och annat pynt, dit barn kan gå som vill ta det lite lugnare en stund. Det passar särskilt när barnen blir lite äldre och barngruppen blir lite större. För en tvåårings kalas kan det å andra sidan vara hela kalaset.

godispåse

Fler tips om barnkalas Hur många ska man bjuda? Till de första kalasen kanske det främst är släkt eller dina egna vänner som kommer, så bjud utifrån det. En två- eller treåring blir troligtvis överlycklig om det är 2-3 barn där med sina föräldrar. Allt eftersom barnet blir äldre kan det vara läge med lite fler barn och i skolåldern är det vanligt att man “ska” bjuda hela klassen om den är liten, ett kompisgäng, eller kanske fotbollslaget. Glöm inte att skriva i inbjudan om föräldrar får vara kvar, eller låta dem säga själva om de vill vara kvar på festen. Håll kalaset kort Tvååringar kan ha helt olika scheman vad gäller vila och blir lätt överstimulerade. Var tydlig när du bjuder in vad som gäller – en timme kan räcka gott för de minsta. Även för de äldre kan det behövas en gräns, det går åt mycket energi på kort tid. Ett annat alternativ är att hålla till i en lekpark eller park, så att de som vill vara kvar efter de uppstyrda festligheterna lätt kan vara det. Ibland får man peka med hela handen Lika roligt som ett kalas kan vara, kan det också vara stökigt. Här krävs det lite mer av dig som förälder. Våga vara tydlig och säga till när det är dags att byta aktivitet. Yngre barn behöver mer guidning, hjälp med turtagning, och engagemang från de vuxna i lekarna. Äldre barn gillar ofta att få sköta sig själva, så länge du har kickat igång leken och håller ett lätt öga på dem.

Ps. Tänk på temat Ju äldre ditt barn blir, desto viktigare kan det kännas med teman. En del av att fira barnet blir ofta att lyfta fram det som barnet gillar med. Kanske är det en Disneyfilm eller -figur, kanske är det dinosaurier, ett lag, eller en idrott. Precis som med tårtan kommer ni långt genom att använda sånt som ni har hemma och att matcha färgmässigt. Det kan vara dyrt att pynta ett helt kalas med Harry Potter-grejer, men desto lättare att fokusera på färgerna på de olika husen och skaffa hattar och ballonger i rött, grönt, blått och gult. Det är också lätt att anpassa lekar efter temat. Byt ut åsnan och svansen mot Elsa och en fläta eller Hello Kitty och en rosett och låt barnen försöka pricka rätt (med kardborre eller tejp slipper ni dessutom att ett gäng småttingar går runt med ett vasst häftstift och viftar. Ha ett kul kalas – önskar vi på Knodd!

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

barn räknar
Så lär du ditt barn att räkna
barn som äter blåbär
Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips
Barn leker
Aktiviteter för barn: 1-5 år
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen