Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tecken som stöd: så underlättar du språket från start

Tecken som stöd och babytecken kan hjälpa dig och ditt barn förstå varandra, och främjar talspråksutvecklingen. Barnspecialisterna berättar hur du gör. 

Flick som gör tecken

Artikelinnehåll Språkförståelse kommer innan pratet Tecken som stöd Att använda babytecken Kom igång med tecken som stöd/babytecken

Språkförståelse kommer innan pratet Ditt barn kan förstå mycket av det du säger innan barnet själv kan säga de första orden. Barnet kanske kan förstå enkla uppmaningar från dig eller ge svar på ja/nej-frågor genom mimik och gestikulering. Glädjen blir ofta stor från bådas håll när ni upptäcker att ni förstår varandra.  Att inte kunna säga vad man tänker kan å andra sidan leda till en hel del frustration, Då kan babytecken eller tecken som stöd vara till hjälp.  Här kan du läsa mer om barns språkutveckling. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Tecken som stöd Tecken som stöd, eller TAKK, är en utarbetad och strukturerad metod som används exempelvis hos barn med försenad språkutveckling eller en språkstörning. Att använda tecken som stöd kan göra det lättare för barn att både förstå andra och uttrycka sig själv.  Tecken som stöd:  Innebär att teckna de viktigaste orden man vill uttrycka Används samtidigt som man talar Är motoriskt enklare för barn än att tala Att använda tecken som stöd försenar inte talutvecklingen. Det ersätter inte det talade språket utan blir som en förstärkande länk till talförmågan. Tecken som stöd är heller inte det samma som regelrätt teckenspråk, vilket används av döva och hörselskadade, även om orden man använder baseras på teckenspråket. 

Att använda babytecken På samma sätt som tecken för stöd underlättar för barn med språksvårigheter, kan tecknade ord hjälpa bebisar och småbarn att kommunicera. Det kallas också ofta för babytecken, just eftersom föräldrar ofta använder det när barnen är riktigt små.  Då handlar det inte om en försenad språkutveckling, bara om det faktum att barn har lättare för att teckna än att skapa ord. Grundprincipen är det samma, att man tecknar de viktigaste orden, i stället för hela meningar. 

🗨️ Ingen konkurrens Tecknade ord konkurrerar inte ut talspråket eller annan språkutveckling. Du behöver alltså inte vara orolig för att barnets språkinlärning påverkas negativt, utan tvärtom. När barnet kan säga fler ord kommer ni troligtvis märka av en naturlig övergång till att prata mer än att teckna. Om du är orolig för ditt barns språkförmåga kan du få hjälp genom BVC. 

Kom igång med tecken som stöd/babytecken Att komma igång med babytecken eller tecken som stöd är inte svårt. Låt det vara lustfyllt även för dig och låt det bli en del av er rutin så märker du snart av fördelarna. 

  • 1Börja med att välja ut några av era viktigaste ord. Var är det ditt barn vill uttrycka? För många är det nappflaska/mjölk/välling, färdig, mer, törstig/dricka, hungrig/äta. För er som pottränar tidigt kan det vara kissa/bajsa/potta. För skojs skull eller för att dela favoritupplevelser kan det vara bil, blomma, hund, eller något annat som barnet gillar. Välj ut de ord som är mest relevanta för er och börja med dem. 
  • 2Teckna själv ordet varje gång du säger det. Som med all annan inlärning behöver barnet få intrycken utifrån först, ofta under en lång period innan barnet själv kommer göra kopplingen att testa själv. När ni har avslutat en måltid kan du till exempel säga, “Färdig?”, samtidigt teckna färdigt, och sedan själv svara, “Färdig” och teckna det igen när det verkar som att barnet håller med. Var tydlig med tecknet och gör det när barnet tittar på dig. 
  • 3Allteftersom barnet börjar uppfatta eller själv teckna de viktigaste orden kan ni lägga till fler. Det är också vanligt att barn blandar babytecken och talade ord när talspråket kommer. Det är bara positivt och de tecknade orden kommer inte att sätta sig “i vägen” för talspråket. 
  • 4Var flexibel för vad som funkar för er och vad som sker naturligt. I er familj kanske tecknet för “tack” också innebär att man vill vara färdig med en aktivitet, eller att tecknet för nappflaska alltid innebär mjölk, precis som det kan bli med vanliga talutvecklingen.

☝️ Tecken som stöd - fyra favoriter Äta: för fingertopparna mot munnen Dricka: håll handen som om du höll i ett glas och för mot munnen Bok: håll ihop handflatorna och öppna dem, som om de vore en bok Färdig/Slut: Håll en hand rakt vinklad framför dig, använda den andra handen för att “kapa” av vid fingerspetsarna

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 juni 2024

Läs mer

Barn som letar efter böcker i låda
Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Förskolebarn
Nyttan och nöjet med barns flerspråkighet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen