Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tandborstning och barn – 6 knep som funkar

Att man bör borsta tänderna varje dag kanske känns självklart för dig som vuxen, men som med alla vanor måste man börja någonstans. Med de här 6 knepen från Knodds barnspecialister blir det lite roligare och lite lättare att göra morgon och kväll. 

barn borstar tänder på pappa

Artikelinnehåll Tandborstning för barn är viktigt - Att borsta tänderna på en bebis 6 knep som gör tandborstningen lättare

Tandborstning för barn är viktigt Att borsta tänderna hör troligtvis till en av dina vardagsrutiner – och med all rätt. Genom att borsta tänderna kan både vuxna och barn undvika karies, ett bakterieangrepp som leder till hål i tänderna. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Som med andra måsten kan det ibland kännas motigt för barn att borsta tänderna. En del barn vägrar att borsta tänderna, särskilt i samband med vissa utvecklingssteg och åldrar.  Att tidigt skapa rutiner kommer vara en stor hjälp för dig som förälder. Då blir tandborstning en självklar del av det ni gör varje dag, inte något man tar ställning till från en dag till en annan. Annat att tänka på när det gäller att borsta tänderna på barn: När det kommer nya tänder är de extra känsliga och mottagliga för karies. Då är det särskilt viktigt att vara noga med tandhygienen.  Borsta två gånger om dagen, helst efter frukost och innan det är dags för läggning.  Använd fluortandkräm från start, men se till att det är rätt mängd flourid för barnets ålder och använd endast lite tandkräm.  Barn behöver hjälp av en vuxen med att borsta tänderna ända upp till 10-12-årsåldern. 

Att borsta tänderna på en bebis För bäst skydd och lättare rutiner börjar du borsta barnets tänder redan när du ser den första tanden bryta igenom. Dra försiktigt med en mjuk tandborste gjord för de minsta. Det kan vara lättare att låta din bebis ligga på skötbordet när ni borstar. Om barnet håller munnen stängd kan du testa att försiktigt föra in ett finger i munnen längs med kindens insida.

💡 Visste du? De första mjölktänderna brukar komma kring 6-8 månaders ålder. De första permanenta tänderna kommer vanligtvis när barnet är mellan fem och sju år. Vid 13 års ålder har de flesta fått alla sina permanenta tänder, förutom visdomständerna som ibland inte bryter fram alls. 

När de första tänderna dyker upp kan det bli besvärligt för din bebis. Här kan du läsa mer om tandsprickning och hur du lindrar besvären.

6 knep som gör tandborstningen lättare

  • 1Börja med tandborstning när första tanden kommer. Allt som känns som en självklar rutin är lättare att hålla igång upp i åldrarna – och även den första lilla tanden behöver borstas för att skyddas. 
  • 2Låt barnet bekanta sig med tandborsten tidigt och själv få träna på att hålla eller stoppa den i munnen och känna hur det känns, även om det är du som sedan gör borstning. Du kan också ge barnet en egen tandborste att hålla i medan du borstar. 
  • 3Gör det roligt. Sjung en sång eller sätt på musik och dansa medan ni borstar. Välj en sång tillsammans som är mellan 2 minuter lång så vet ni precis hur länge ni ska borsta. Folktandvården har också tagit fram en rolig spel-app som hjälper er att borsta precis länge nog. 
  • 4Gör det roligt, #2. Berätta först för barnet om tandtroll och hur de tar sig in i munnen, bygger bo och skapar hål. Sedan, medan ni borstar, berättar du en spännande saga om hur borsten upptäcker och sjasar bort tandtrollen, ett efter ett. Mot slutet kan du hitta ett längst bak vid kindtanden som gömmer sig – den tanden är extra svår att hålla ren så där kan sagan gärna bli riktigt spännande och dröja sig kvar. 
  • 5Tänk på tiden. Du har troligtvis begränsat med tid innan ditt barn tröttnar på borstningen. Ta första skiftet själv och borsta så mycket du kan, hellre lite på alla tänder än mycket på en tand. Sedan kan barnet själv få styra. 
  • 6Om barnet verkligen vill bestämma själv, däremot, kan du också testa att ge barnet någon minut att borsta själv först. Investera i en rolig timer som plingar när det är dags att bytas av. 

Undvik att låta barnet skölja rent med vatten efteråt. Det är bättre att en del tandkräm blir kvar som skydd, om något litet tandtroll skulle få för sig att knacka på mellan borstningar. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

bebis som fått två tänder
Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra
pojke med glass runt munnen
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
sovande bebis
7 tips som får ditt barn att sova hela natten
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen