Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation
Syskonrelationen är en helt unik relation som kan leda till livslånga band, men det sker sällan utan en hel del bråk på vägen. På så sätt ger syskonrelationen barn en unik möjlighet att träna på konflikthantering, kommunikation och empati. Knodds barnspecialister har samlat tre tre tips på hur du kan förbereda ditt barn på att bli storasyskon - och tre råd om hur du som förälder kan stärka syskonkärleken när det blir bråk.
Syskonrelationen är något unikt Att få ett syskon är något alldeles särskilt. Ett syskon växer man upp med nästan hela barndomen, med samma föräldrar och många delade erfarenheter. Syskonskap grundas dessutom i den villkorslösa kärlek som finns i en familj. Därför vågar barn vara sig själva mer med sina syskon än med andra barn och utomstående. Du kanske har märkt att ditt barn kan ha en fantastisk dag på förskolan för att sedan kollapsa när du hämtar, just för att barnet inte behöver hålla masken längre. På samma sätt kan barnet leka lätt och bra med kompisar men vara känsligare för hur ett syskon beter sig.
Hur kan du förbereda ditt barn på att det kommer ett syskon? Att få ett syskon kan låta spännande när bebisen fortfarande ligger i magen eller inte har kommit hem än. Blivande storasyskon kan vara entusiastiska, fundera på namn, och förbereda pyssel för det här abstrakta småsyskonet som ska komma. Sedan kommer plötsligt det lilla spädbarnet och det blir matskrik, trötta föräldrar och tre gånger så mycket tvätt som vanligt. Storasyskonet är inte längre alls så säkert på att den här bebisen behöver vara kvar - den tar ju all tid och uppmärksamhet. Det väcks många frågor och en hel del oro hos barn när de får småsyskon. Att behöva dela på kärlek och uppmärksamhet som man aldrig gjort förut är en otroligt stor förändring, så det är därför kanske inte konstigt att det ofta blir en tuff period. Anpassa informationen efter barnets ålder. Om ditt nuvarande barn fortfarande är litet kan det vara svårt att föreställa sig vad ett syskon innebär. Prata om att det kommer en bebis och ett syskon, men var inställd på att det mesta av bearbetandet kommer ske när bebisen väl är på plats. För äldre barn kan det däremot vara både spännande och hjälpsamt att inkludera dem så mycket som möjligt i förberedelserna. Ge exempelvis ditt barn viktiga uppgifter att dekorera eller göra i ordning babykläder, eller rita färgglada teckningar som bebisen kommer tycka om. Äldre barn kan även känna sig viktiga och inkluderade när bebisen kommit om de får hanterbara uppgifter som hjälper både dig och lillasyskonet. Byt rutiner i god tid. Om storasyskonet exempelvis ska flytta från att sova i ert rum till ett eget rum eller skolas in på förskola hjälper det att göra det i god tid innan (eller efter) den nya bebisen kommer. På så sätt kopplar inte storasyskonet ihop omställningen med att det var småsyskonets “fel”. Det samma gäller även roliga förändringar, till exempel när ditt stora barn ska börja sova i säng i stället för spjälsäng. Sådana här förändringar kan ta ett tag och kräva mer av dig som förälder, så det är bättre att göra det under en lugnare period. Var förberedd på att det kan gå lite baklänges i utvecklingen. Ett storasyskon som inte längre har blöja kanske börjar kissa på sig, eller ett barn som brukar sova hela natten börjar komma in till dig och vilja sova i din säng. Försök ha tålamod med ditt äldre barn, även om det är frustrerande. Du kan uppmuntra barnet (“Tänk jag vet att du kan sätta på dig den där tröjan själv! Kommer du ihåg att du gjorde det förra veckan för du är så stor nu?”) men det kan också vara läge för lite extra tröst och förståelse.
Lär dig mer om hur du kan stötta ditt barn genom vår kurs i tryggt föräldraskap.
Vad gör jag som förälder när det blir mycket bråk? Barn håller på att lära sig reglera sina egna känslor, men det blir en hel del starka känslor. Vuxna kan oftast hantera ett känsloutbrott, men med syskon är det svårare eftersom de också har känslostormar. Dessutom kan barnen inte komma ifrån varandra när alla bor under samma tak. Som förälder kan man önska att syskonen alltid var bästa vänner och kom överens, och det är lätt att bli orolig när det bråkas mycket mellan syskonen. Men faktum är att bråken inte bara är oundvikliga, de kan vara en viktig del i barnens utveckling. Ge syskonen egentid med dig som förälder. Detta gäller särskilt storasyskon som lätt hamnar i skymundan när ett småsyskon behöver mer hjälp. Ni kan göra det till en särskild utflykt eller uttalad kvalitetstid, men även att smyga in lite eget gos eller en lugn lässtund tillsammans kan vara värt mycket för barnet. Hitta en balans mellan att fredsmäkla och att låta barnen lösa det. Det hjälper barn att få lära sig från vuxna hur man kan lösa konflikter med ord, hur man kan samsas eller ge och ta. Samtidigt behöver de tillfällen att få träna på det på egen hand, och syskonrelationen ger ofta en utomordentlig möjlighet till det. Håll lite avstånd ibland, försök lyssna och höra hur de resonerar fram till lösningar och kliv in först om det eskalerar eller de fastnar. Låt äldre syskon få ha sitt liv lite ifred ibland. Det är lätt att fokusera på att äldre syskon ska vara snälla mot yngre syskon, särskilt medan de är riktigt små. Det är fint att uppmuntra storasyskon att vara snälla mot de mindre och ha förståelse för att bebisar inte förstår lika mycket eller att man måste vara särskilt försiktig med dem, vilket också tränar storasyskonets förmåga till empati. Genom att ge storasyskonet lite utrymme att få leka själv ibland, att inte alltid behöva dela med sig av stora-barn-leksaker eller ta med småsyskonet och leka med sina äldre vänner blir det lättare för ditt äldre barn att gå med på att samsas de gånger det behövs. Det är också viktigt att komma ihåg att dina barns relation går igenom faser. I vissa åldrar är det viktigt för barnen att allt är exakt rättvist. I andra åldrar kanske de inte leker tillsammans speciellt mycket alls. Om dina barn får möjlighet att utforska och uppleva det positiva med att ha syskon och inte känna krav på att de måste bli bästisar får de bättre förutsättningar för att bygga sin egen relation tillsammans. Den relationen kan inte bara hjälpa dem genom barndomen, utan hela livet ut.
Läs mer