Svar på dina frågor om luftrörskatarr hos barn
Luftrörskatarr, eller akut bronkit, är vanligt hos barn och leder inte sällan till en påfrestande och ihållande hosta. Här svarar Knodds barnspecialister på föräldrars vanligaste frågor om luftrörskatarr och ger sina råd för att lindra symtomen.
Artikelinnehåll Luftrörskatarr hos barn är mycket vanligt Lindra luftrörskatarr med barnspecialisternas 3 toppknep Fler vanliga frågor om luftrörskatarr
Luftrörskatarr hos barn är mycket vanligt Luftrörskatarr, eller akut bronkit, innebär att man har fått en nedre luftvägsinfektion. Vanligtvis börjar det med att barnet har en förkylning eller annan infektion som sedan tar sig nedåt i luftvägarna. Små barn är särskilt mottagliga för luftrörskatarr eftersom deras smala luftvägar lätt blir irriterade och svullnar vid förkylningar och liknande infektioner. När en infektion uppstår i de nedre luftvägarna får barn ofta hosta. Det kan vara en torr rethosta men övergår ofta till slemhosta med mycket slem som inte sällan hänger kvar i flera veckor. Andra vanliga symtom inkluderar pipande andningsljud eller svårigheter att andas, feber och trötthet.
🩺 Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.
Det är inte luftrörskatarren som smittar
Luftrörskatarr i sig smittar inte. De virus eller ibland bakterier som ligger bakom bronkiten är dock ofta mycket smittsamma. Förkylningsvirus, mykoplasmabakterier och andra bovar sprids flitigt genom luften när någon hostar eller nyser. Ditt barn kan andas in smittämnena direkt eller få in dem i luftvägarna efter att ha tagit på föremål där de landat. Barnet får dock inte automatiskt luftrörskatarr efter att ha smittats av en förkylning eller liknande.
Lindra luftrörskatarr med barnspecialisternas 3 toppknep En luftrörskatarr går i princip alltid över av sig själv, även om det kan ta flera veckor innan hostan avtar helt. Här är våra barnspecialisters bästa knep för att lindra symtom och hjälpa ditt barn att bekämpa infektionen.
1. Vila ordentligt Barns kroppar blir ordentligt trötta av att slåss mot inkräktare och behöver fokusera mycket energi på det arbetet. Därför är det bäst att skriva upp mycket vila på schemat. Ibland kan barn på bättringsvägen verka piggare men ändå behöva ta det lite lugnare.
2. Håll det svalt Att andas sval, fuktig luft kan lindra besvären. Om det går, ha ett fönster lite på glänt i närheten. Se bara till att det inte blir för kallt. Kall och torr vinterluft kan reta upp slemhinnorna, så skippa att vara ute i minusgrader när barnet är sjukt. En luftfuktare kan hålla luftfuktigheten på en bra nivå i rummet.
3. Låt hostan hosta Det kan vara riktigt besvärligt med hosta, särskilt när den inte ger med sig på flera veckor, men den vill faktiskt väl. Hosta är kroppens sätt att skydda lungorna och få ut bakterier och virus ur kroppen. Undvik därför att ge barnet hostmedicin – som ändå redan har begränsad effekt. Du kan istället hjälpa hostan och ta hand om svalget genom att: Låta barnet sitta upprätt i sängen eller hålla ditt barn upprätt i famnen Ge barnet varm dryck såsom te eller honungsvatten (för barn över 1 år) Se till att barnet dricker regelbundet under dagen och har nära till ett glas vatten på natten Bulla upp med kuddar när barnet ska sova eller stoppa en kudde under madrassen vid huvudändan för att höja huvudläget För det mesta läker luftrörskatarr ut av sig själv på 2-3 veckor, men i vissa fall kan det vara läge att uppsöka sjukvård. Här kan du läsa mer om luftrörskatarr och när du ska söka vård åt ditt barn.
Fler vanliga frågor om luftrörskatarr Hur länge smittar luftrörskatarr? Det är inte själva luftrörskatarren som smittar utan infektionen som utlöste den, exempelvis en förkylning. Därför är det orsaken till luftrörskatarren som avgör hur länge man är smittsam. Vad är luftrörskatarr? Luftrörskatarr uppstår efter att man först har fått en infektion i kroppen. En reaktion från kroppens immunförsvar gör att slemhinnorna i halsen svullnar och blir irriterade. Senare bildas också slem för att skydda luftrören. Detta leder till hosta och andra symtom som är tecken på att det uppstått luftrörskatarr, även kallat akut bronkit. Varför får man luftrörskatarr? Man får luftrörskatarr för att kroppens immunförsvar är aktiverat. Oftast har man först fått en luftvägsinfektion, såsom en förkylning, och när immunförsvaret reagerar på det kan det leda till luftrörskatarr. Luftrörskatarr är vanligt bland barn, dels för att deras immunförsvar är under uppbyggnad, dels för att deras luftvägar är smalare och känsligare för infektion. Hur länge har man luftrörskatarr? Luftrörskatarr går oftast över av sig själv på två till fyra veckor. Ibland kan hostan kvarstå längre utan att barnet i övrigt är sjukt.
Läs mer