Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning
Under och efter graviditeten är det vanligt med besvär i bäckenbotten, såsom smärta och inkontinens. Genom att regelbundet göra knipövningar kan man upprätthålla styrkan i bäckenbottenmusklerna och minska besvären.
Artikelinnehåll Bäckenbotten när man får barn Om knipövningar - Börja med knipövningar som gravid - Knipövningar efter förlossningen Knipövningar: så gör du Våga be om hjälp
Bäckenbottenhälsa Bäckenbotten är en del av kroppen som ofta hamnar i skymundan, men som ger både män och kvinnor viktigt stöd för organ och kroppshållning. Det är en samling muskler som bildar ett ”golv” i bäckenet. Musklerna: håller upp överkroppen och alla organ där inne fungerar för att sluta ändtarms-, urinrörs- och slidöppningar Många har dock inte tänkt på sin bäckenbotten särskilt mycket i livet förrän det ligger en liten bebis och trycker på den.
Bäckenbotten när man får barn Bäckenbotten är en del av kroppen som genomgår väsentliga förändringar under graviditeten. Dels gör hormonella förändringar att området mjukas upp, och dels utsätts bäckenbotten för allt mer påfrestningar på grund av den växande livmodern. En del gravida kvinnor upplever bäckensmärta (tidigare kallat foglossning) under graviditeten. Det handlar dels om uppmjukade leder, men också att bäckenbottenmuskulaturen får allt svårare att hålla kroppen stabil när den blir tyngre och bebisen trycker på. En försvagad bäckenbotten kan leda till inkontinens, särskilt när man nyser, hostar eller tränar med hög belastning, och kan också föra med sig andra komplikationer. Mycket av bäckensmärta går över en tid efter graviditeten. Vissa av förändringarna i bäckenbotten blir dock i det närmaste permanenta efter en vaginal förlossning.
✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!
Knipövningar Knipövningar är din bästa vän för att stärka bäckenbotten och minska besvären som kan uppstå i samband med att man får barn. Övningarna kommer åt muskler som man ofta inte kommer åt att träna och är lika viktiga för att träna på att låta musklerna slappna av mellan knipen. Att gå och spänna sig och knipa hela tiden kan nämligen också leda till problem.
Börja med knipövningar redan som gravid Att börja med knipövningar tidigt, gärna innan du ens har upptäckt några problem med bäckenet, kan stärka musklerna och förebygga eventuella framtida besvär. Du gör samma knipövningar som gravid som efter att du har fått barn (se nedan).
🤰 Är du gravid? Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen och hur avslappning kan påverka förloppet i Knodds profylaxkurs. Du kan också följa din graviditet vecka för vecka i Knodds kunskapsprogram.
Knipövningar efter förlossningen Knipövningar är en av de bästa och första träningsformerna du kan göra efter förlossningen. Det går ofta att börja med dem inom någon vecka efter en vaginal förlossning.
⚠️ Obs! Var uppmärksam på eventuell smärta. Underlivet är känsligt efter förlossningen och om det gör ont att knipa ska du vänta tills kroppen har läkt lite mer.
Hur gör man knipövningar? Så här gör man knipövningar:
- 1Ligg ner i avslappnad ställning.
- 2Börja med att tänka dig att du kniper åt slutmuskeln runt ändtarmen.
- 3Knip sedan runt slidöppningen och slutligen vid urinröret. Det kan kännas som att musklerna både drar ihop sig och dras uppåt, inåt kroppen. Tänk dig det som att du drar ett blixtlås bakifrån och framåt.
- 4Växla sedan 3-4 sekunders mjuka knip med 3-4 sekunders total vila.
- 5Gå vidare till styrkeknip då du kniper så hårt du kan i 5 sekunder och vilar i 5 sekunder.
- 6Upprepa 5-10 gånger, tre gånger per dag.
Knipövning
Under knipövningen, tänk på att dra musklerna uppåt och inåt, samtidigt som du fortsätter andas som vanligt (bilden t v). Undvik att hålla andan eller dra magen inåt ryggraden, vilket kan öka trycket på bäckenbottenmusklerna.
Liggande variant
Ibland kan det vara lättare att börja knipövningarna i liggande ställning. Tänk dig det vita sträcket som ett blixtlås och att du drar ihop det från den nedersta cirkeln uppåt, samtidigt som du drar musklerna inåt.
Våga be om hjälp Ibland kan det kännas ovant och svårt att hitta musklerna som ska knipas. Då är det bara att fortsätta försöka och hålla det på en nivå som kroppen klarar av i just det skedet. Allteftersom du blir starkare i bäckenbotten kan du gå över till att göra fler styrkeknip eller så kanske du märker av att du inte behöver göra övningarna lika ofta.
Om du skulle uppleva bäckenbottenproblem eller -smärta som kvarstår eller förvärras under månaderna efter förlossningen är det dock läge att få hjälp utifrån. En fysioterapeut, gärna med erfarenhet av just kvinnor som fött barn, kan ge dig anpassade övningar eller se över hur du rör dig i övrigt för att hjälpa dig hitta styrka och stöd i kroppen igen.
🌱 Träning med hård belastning, såsom löpning, tunga lyft och hopp kan vara påfrestande för bäckenbotten efter förlossningen, men det är mycket individuellt. Om du var van vid sådan träning innan förlossningen eller graviditeten kan det gå lättare, även om du kan behöva trappa upp intensiteten gradvis. Här kan du läsa mer om träning efter förlossningen.
Läs mer