Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor

Att få sin bebis att sova hela natten är många föräldrars dröm, särskilt när sömnbristen verkar äga hela vardagen. Med goda rutiner och rimliga förväntningar kommer ni långt. 

spädbarn som sover i mammas famn

Många frågor om barns sömn Frågor om sömn är bland de vanligaste funderingar som föräldrar har med sig till BVC. Dels vill man att barnet ska sova lugnt och tryggt för sin egen skull, dels längtar man efter att själv få lite återhämtning efter många sömnlösa nätter. Att frågorna är många tyder på att det inte är helt lätt att få till det. I vår kurs om sömn i småbarnsåret går vi igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt.

Utgå ifrån just ditt barns förutsättningar En viktig utgångspunkt gällande barns sömn är insikten att alla barn är olika. En del har svårt att komma till ro på kvällen, en del vaknar för dagen klockan 04:30, medan några slutar sova på dagen långt innan jämnåriga vänner. Normalspannet är stort när det gäller barns sömn. För en del föräldrar kan detta vara skönt att veta. Det handlar alltså inte om att du gjort “fel” om ditt barn inte automatiskt sover hela natten trots att ni till punkt och pricka följt en mirakelmetod ni hittat på nätet. Särskilt under barnets första år kommer sömnen förändras hela tiden, samtidigt som du lär dig tyda ditt barns signaler. Våga testa dig fram med vad som fungerar för just din bebis Ge inte upp på en gång - nya rutiner kan ta några dagar att komma in i Om något inte alls fungerar eller känns bra, lägg det åt sidan - även om det fungerade perfekt för någon annan i föräldragruppen

Föräldrars förväntningar på hur deras barn ska sova påverkar inte bara uppfattningen om hur det går utan också hur det faktiskt går med sömnen
quote

Tänk också på dina egna förväntningar Forskning visar att föräldrars förväntningar om hur deras barn ska sova påverkar både uppfattningen om hur det går och hur det faktiskt går med sömnen. Om du har fått höra från andra föräldrar, dina egna föräldrar, eller samhället att ditt barn absolut måste sova hela natten vid sex månader, och du tänker att hela natten är 12 timmar i sträck, då är det inte konstigt om det känns motigt när barnet “bara” sover fem timmar eller “fortfarande” behöver hållas om vid läggning. Du känner ditt barn bättre än någon annan. Om ditt barn behöver lite mer tröst och närhet för att sova lugnt så är det fullt normalt. Då kanske fem timmars sömn utan att du behöver ingripa kan vara ett stort framsteg. Eller så kanske hela familjen sover bäst om förskolebarn, vuxna, och husdjur alla sover på en enda stor madrass på golvet under en period.

Spädbarns sömn de första veckorna Första tiden med din bebis är omvälvande på alla sätt och vis, och ibland kan sömnen kännas minst lika tumultartad. Det tyder dock inte på att något är fel. Nyfödda spädbarn styrs inte av en dygnsrytm baserad på dag och natt utan styrs av hunger. De behöver äta ofta, även natten igenom, och vaknar därför frekvent. Utöver det behöver de i början sova efter bara en till två timmars vaken tid, så det blir många uppvak och insomningar under varje dygn. Samtidigt är det förälderns uppgift att börja signalera om och hjälpa barnet hitta en slags dygnsrytm baserat på dag och natt, så att den kommer med tiden. För nyblivna föräldrar kan också bebisens sömn verka orolig och inte alls så rogivande som man tänker sig att sömn ska vara. Bland annat är det vanligt att spädbarn när de sover: Rycker reflexmässigt i kroppen Fladdrar med ögonen Gör grimaser eller gnyr  Andas varierat eller till och med med korta andningspauser Allt detta kan kännas oroväckande. Som förälder kanske man går in och tröstar ett barn man tror är vaket eller missnöjt. De här rörelserna och beteendena är dock fullt normala och kommer minska allt eftersom barnet utvecklas. Här kan du läsa mer om hur mycket barn bör sova.

Goda rutiner ger stabilitet Små barn börjar snabbt uppfatta samband och skapar sig en uppfattning om hur världen fungerar. De är dock helt konkreta i sitt tänkande, så ju tydligare sambanden är, desto lättare fastnar de på minnet. Att förstå sambanden och uppfatta situationer som förutsägbara gör att små barn känner sig trygga. De lär sig exempelvis att “om jag gråter, så kommer en vuxen och tar hand om mig”. På samma sätt kan de lära sig sambanden mellan läggningsrutiner och att det är dags att sova. Då blir läggningen och även nattsömnen trygga situationer, för barnet känner igen vad som sker.

På natten sover man och i sängen är man trygg
quote

Börja tidigt Det nyfödda barnet är svårt att schemalägga, men redan efter några månader kan man börja vänja barnet vid rutiner kring läggning. Upprepning och förutsägbarhet är nyckeln för det lilla barnets inlärning. Kom ihåg, målet är inte att ditt barn själv ska gå och lägga sig för att sedan sova hela natten utan att alls vakna. Barn har lättare än vuxna att vakna helt efter en sömncykel, så uppvakningar kan fortsätta i många år. För små barn kommer man långt med att de kan somna om själva när de vaknar. Det gör de genom att de lär sig att på natten sover man och i sängen är man trygg.

Goda rutiner för trygg sömn: Ett mörkt och svalt rum med samma sovplats varje natt Att barnet får somna där det kommer vakna Eventuella snuttefiltar eller andra trygghetsobjekt hör till läggning och sovplatsen Samma läggningsrutin varje natt, vare sig det handlar om att läsa saga, få flaska, sjunga visa, eller bada och välja pyjamas.  Läggningsrutinen kan vara den samma även om tidpunkten ändras allteftersom barnet blir äldre, eller att exempelvis läsa bok blir att berätta saga. Här kan du läsa allt om hur du gör i ordning spädbarnets bästa sovplats.

Man kan inte skämma bort små barn med trygghet och närhet. - Marie Irell, Barnsjuksköterska på Knodd
quote

I grunden handlar allt om trygghet Spädbarn är helt beroende av sina nära vuxna för sin överlevnad. Ju äldre barn blir, desto mer klarar de av själva och de blir nyfikna på att utforska omvärlden. Samtidigt kräver denna modighet vetskapen att man kan vända sig om och hitta en trygg vuxen där när man behöver det. På samma sätt är det med sömnen, som annars är en sårbar stund. Därför behöver barn veta om att föräldern eller någon annan trygg vuxen finns där när man behöver dem. Att få barn att somna i egen säng eller somna om när de vaknar på natten - många föräldrars absolut högsta önskan - handlar därför ofta om att bygga upp en trygghet som barnet till slut bär inom sig själv. Olika barn kan behöva olika mycket försäkran om detta. En del barn kommer vilja smyga in till sina föräldrar långt upp i förskoleåldern som en liten påfyllning av mys och närhet, medan andra kommer ha ett ökat behov när det händer större förändringar i vardagen, såsom att börja förskolan eller att kroppen gör ont när den är sjuk.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 september 2023

Läs mer

bebis vaken, mamma och pappa sover
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Vanliga sömnproblem hos barn - och vad man gör åt dem
sovande bebis
Barns sömn de första åren - stora sömnguiden
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen