Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sömnregression 18 månader: 4 tips som hjälper er sova 

Det är vanligt att barn går igenom sömnregressioner vid stora utvecklingssteg. Vid 18 månader kan det bli dags igen. Knodds barnspecialister ger råd om vad sömnregression är, hur länge det varar, samt tipsen som hjälper. 

barn står upp i spjälsängen

Artikelinnehåll Sömnregression vid 18 månader - Vad händer nu? 4 tips som hjälper

Sömnregression vid 18 månader När man talar om sömn-”regression” kan det kännas som att något går bakåt i ditt barns utveckling. Faktum är att det är precis tvärtom.  Sömnregression kallas det när barn - som tidigare sov ordentligt - plötsligt får svårt att somna på kvällen eller vaknar på natten. Kanske känns det som att läggningen är en kamp eller som att hela familjen är tröttare än vanligt på grund av stök under natten. 

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs. Direkt i appen. 

Vad händer nu? Du som har ett barn på 18 månader har säkert full koll på att det är mycket som händer i ditt barns liv just nu. Kanske har barnet precis börjat på förskolan, där det är fullt av nya intryck varje dag. Kanske rusar språkutvecklingen eller så har ditt barn börjat träna på att gå i trappor eller ta några första springsteg.  Då är det inte konstigt att det blir lite oroligt med sömnen ett tag. Du kan märka att ditt barn:  Inte vill, eller har svårt att somna på kvällen Vaknar på nätterna och vill komma upp eller leka Inte vill vara med på era vanliga läggningsrutiner Du som redan har gått igenom tidigare sömnregressioner med ditt barn kan uppleva att det vid 18 månader känns klurigare än tidigare. Ditt barn har starkare vilja och kanske dessutom håller på att ta sig in i det utvecklingssteg som tidigare kallades trotsåldern. Då kan läggningen bli en riktig kamp. 

🧸 Alla är unika Kom ihåg att alla barn är individer. Ni kanske inte kommer märka av någon sömnregression, eller så kommer den vara längre än för något annat barn på förskolan. Det är normalt med stor variation, och ditt barn utvecklas i helt rätt takt utifrån sina egna förutsättningar. 

Tipsen som hjälper Ni kan dock ta er igenom den här perioden lite lindrigare genom att försöka hålla huvudet kallt och satsa på råden nedan.

  • 1Håll på rutinerna. En läggning som ser likadan ut varje kväll innebär trygghet när allt annat i livet är omvälvande. Ni kanske justerar den lite när ditt barn blir äldre, men ett kvällsbad, särskilda sånger, eller att läsa några favoritböcker är ett mysigt sätt att varva ner.
  • 2Undvik maktkampen. Om ditt barn har svårt att sova och samtidigt håller på att utveckla en stark egen vilja kan det lätt bli bråk. Att bli arg eller till och med skuldbelägga sitt barn riskerar dock att dra ut på sömnregressionen.  Bekräfta att du förstår om ditt barn inte vill sova och uttryck samtidigt att det är dags, att nallen också ska sova, eller att efter ni har läst godnattboken är det dags att sova.
  • 3Våga vara tråkig. Om barnet vaknar på natten eller vill snacka efter att du släckt lampan, bekräfta att du finns där, trösta om det är det som behövs, men upprepa sedan att det är dags att sova. “Älskar dig, godnatt,” eller “Nu är lampan släckt, då är det sovdags för alla” på repeat några gånger tråkar ut även den mest bestämda knodd, utan att ta bort tryggheten att du finns där. Tvärtom, ett förutsägbart beteende för dig är lika med extra trygghet.
  • 4Extra allt på trygghet och mys. Som i så många situationer de här första åren kan barn bli oroliga av stora förändringar – även när förändringarna kommer från de själva. Extra närhet, mys, kramar, kärlek, gos och positiv uppmärksamhet under dagen fyller på trygghetsdepåerna. På så sätt kan ditt barn hantera förändringarna och den krånglande sömnen bättre, så att ni snart är på banan igen. 

Om ditt barn är mycket piggt kan det också vara dags att se över dagvilan. Här kan du få tips om ditt förskolebarn inte somnar på kvällen.  Slutligen: håll ut! Sömnregressionen vid 18 månader kan gå över på så lite som några dagar, eller några veckor, men tids nog kommer ditt barn komma ikapp sig själv och ni får lugn och ro igen (åtminstone så länge barnet sover).  Har du ett barn i andra åldrar som plötsligt sover sämre? Här kan du läsa om sömnregression vid 4 månader, vid 8 månader, och vid 2,5 år. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

sovande bebis
7 tips som får ditt barn att sova hela natten
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen