Sömnproblem vid 2,5 år? Här är råden som hjälper
Sömnen hos små barn kommer och går. Runt 2,5 år är det vanligt med sömnproblem av olika slag, som kan förbrylla och förfölja småbarnsföräldrar. Här hittar du möjliga orsaker och tipsen som hjälper.
Artikelinnehåll Svårt att sova igen? Pigg som en lärka När livlig fantasi blir till monster under sängen “Vill inte!”
Svårt att sova igen? Vid det här laget har du som förälder säkert vant dig att ditt barns sömn ständigt förändras. Det kan kännas som att så fort du lutar dig tillbaka och tror att sömnen är kirrad så vaknar din knodd och bestämmer att det är dags att vägra läggningarna eller att vakna och be om vatten hundra gånger per natt. Om du känner så så är du långt ifrån ensam. Till skillnad från sömnregressionen under spädbarnsåren blir det dock klurigare ju äldre barn blir. En tvååring har en helt annan medvetenhet om vad som händer när man sover – eller ännu mer spännande, vad som händer när man själv sover men de vuxna är uppe.
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs. Direkt i appen.
Knodds barnspecialister pratar varje dag med föräldrar som är oroliga för sitt barns sömn. Här hittar du tre av de vanligaste sömnproblemen – och barnspecialisternas lösning.
Pigg som en lärka Problem: Ditt barn har svårt att komma till ro på kvällarna. Ni läser godnattsaga, sjunger Blinka Lilla, säger godnatt till alla gosedjuren precis som vanligt, men sedan tar det ändå två timmar innan barnet slocknar – ofta med en hel del spralligt kaos däremellan. Då kan det vara den härliga, långa dagvilan som lägger krokben för läggningarna. Lösning: I den här åldern är det vanligt att barn sover långa, djupa dagvilor. Till skillnad mot tidigare börjar det dock påverka hur trötta de blir på kvällen, precis som du själv kanske upplever om du tar en tupplur på eftermiddagen. Då kan du testa att:
- 1Korta ner dagvilan. Börja med att väcka ditt barn en kvart tidigare än barnet vanligtvis vaknar. Om det inte räcker, testa en kvart till och så vidare tills ni hittar en längd på vilan som räcker.
- 2Tidigarelägga vilan. Om det blir för kort mellan vilan och läggningen på kvällen kan det vara så att barnet inte hinner bli trött igen. Lägg vilan så att barnet vaknar senast kl 15 så får ni gott om tid att trötta ut er innan det är kväll.
Totalt i den här åldern ska barn sova ungefär 12-13 timmar.
När livlig fantasi blir till monster under sängen Problem: Visst är det spännande att få höra ditt barns tankar i den här åldern? Det är inte ovanligt att barn i två till treårsåldern har livlig fantasi medan de samtidigt pusslar ihop och lär sig förstå omvärlden. Ibland kan den fantasin dock springa iväg lite med dem, särskilt på natten när det är tyst och mörkt. Då kan det hända att barn blir rädda för att vara ensamma i mörkret. Lösning: Barn som är rädda för mörkret eller för spöken och monster behöver veta att deras föräldrar är trygga och lugna och att de håller situationen under kontroll.
- 1Börja med att bekräfta barnets oro och samtidigt förklara att barnet inte är i fara. Att avfärda barnets upplevelse genom att säga att faran inte finns kan kännas rimligt för dig, men barnet kan uppleva det som att du inte förstår och att det är barnet självt som måste skydda sig och kanske resten av familjen. Genom att förklara att barnet inte är i fara visar du att du har kontroll över situationen (och tjuven bakom gardinen).
- 2Skapa ritualer som inkluderar spökena. En del i kvällsrutinen kan bli att tacka spökena för den här dagen och säga godnatt. “Nu ska alla sova, så nu får ni gå tillbaka till garderoben där ni trivs bra och stanna där tills imorrn”. Låt ditt barn vara med och bestämma hur man bäst säger tack och adjö till spökena så kan det bli extra bra.
- 3Fyll på med mys och kärlek. Den här problemlösningen fungerar på så många olika problem och sömnbesvär är inget undantag. Kanske behöver ditt barn lite extra trygghet en period, särskilt om separationsångesten har kommit smygande. Lägg in några extra kramar i kvällsrutinen, eller kanske ligg eller sitt bredvid i sängen även om det inte är en del av er vanliga rutin. Sedan kan ni trappa ner igen när sömnproblemen lagt sig.
“Vill inte!” Problem: Du har det säkert redan på känn, den härliga “trotsåldern” är på ingång. Under den utvecklingsperiod som förr kallades trots håller ditt barn på att träna på att känna av och uttrycka sin egen vilja. Ibland innebär det att göra precis tvärtemot det du vill, för att se om det känns rätt. Läggningen är något som du mycket tydligt vill ska fungera på ett visst sätt. Inte så konstigt så om ditt barn väljer att spjärna emot för att se vad som händer och hur det känns. Det spelar ingen roll hur trötta ni båda är, ditt barn vill. inte. sova. Dessutom är ni andra vakna, det måste väl innebära att det finns något spännande att hålla sig vaken för? Lösning: Att lyssna på sin tvååring är inte att ge efter. Det är att respektera sitt barn som en egen individ med egna önskemål och åsikter. Du som förälder måste se till att barnet sover för sitt eget bästa, visst, men barnet kan också få vara med och tycka till.
- 1Låt ditt barn vara med och bestämma något kring läggningen. Kanske får barnet välja vilka böcker ni ska läsa, om ni ska läsa två eller tre, eller om vilka gosedjur som ska få vara med i sängen (även om det blir helt fullt på täcket).
- 2Låt barnet själv bestämma när det är dags att somna. Detta betyder dock inte att läggningen kan ske vid midnatt. Gör er nattning som vanligt, men bestäm att barnet får vara vaken i sängen efter att ni sagt god natt. Då kan du bestämma när det är dags att varva ner, men barnet får själv bestämma när det är dags att faktiskt blunda. Ofta innebär det en kortare läggning än om ni ska bråka fram och tillbaka och du måste säga till barnet att blunda gång på gång.
Det kan vara en klurig och utmattande tid för dig som förälder. I längden är de här sömnproblemen dock tecken på att ditt barn lär sig, utvecklas, och pusslar ihop sin egen identitet – tänk vilken spännande belöning på all din möda. Håll ut, ni kommer ta er igenom det.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer