Sjukt barn? Så fixar du sömnen
Små barns sömn påverkas lätt när de är sjuka. Här hittar du förklaringen bakom vad som händer med sömnen och barnspecialisternas råd för att lindra besvären så att ditt barn kan sova gott och snabbare friskna till.
Artikelinnehåll Så påverkas sömnen när barn är sjuka Så hjälper du ditt barn att sova bättre vid sjukdom
Så påverkas sömnen när barn är sjuka De flesta småbarnsföräldrar vet nog redan att barns sömn påverkas när de är sjuka. Kanske har barnet svårt att komma till ro, vägrar att sova utan att vara svettigt fastklistrad vid förälderns hals, eller vaknar flera gånger under natten olycklig och obekväm. Vad är det då som ligger bakom sömnbesvären?
- 1Nästäppa kan göra det svårt för bebisar att andas. Spädbarn andas främst genom näsan men har samtidigt mycket smalare luftgångar, så när de blockeras blir det snabbt svårare att andas.
- 2Nästäppa kan också göra att spädbarn äter sämre. Om näsan är täppt är det svårare att amma eller ta flaskan, vilket kan göra att bebisen sover sämre.
- 3Hosta, nästäppa, och öroninflammation blir ofta värre när barnet ligger ner och kan därför störa sömnen.
- 4Halsont och annan värk kan göra det svårt att somna.
- 5En del symtom och smärta kan kännas mindre besvärligt på dagen när barnet kan distraheras av annat och hållas på gott humör. På natten är det dock tyst och lugnt och inget annat som kan avleda upplevelsen av att man inte mår så bra.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Sömnbehovet är större Att kroppen får vila och sova är en viktig del i tillfrisknandet. Barn behöver redan sova mer än vuxna eftersom deras kroppar växer och utvecklas. När de är sjuka är sömnbehovet ännu större. Då är det särskilt kämpigt att inte kunna sova bra. För att ge barnets immunförsvar bästa möjliga förutsättningar, låt barnet vila eller sova hur mycket som helst under sjukdomstiden. Det kan innebära att barnet vilar sig på soffan eller att barnet slumrar till flera gånger under dagen, oavsett hur barnet brukar sova till vardags.
Så hjälper du ditt barn att sova bättre vid sjukdom
Om problemet är: förkylning, halsfluss, öroninflammation eller annan infektionssjukdom Problemet: Luftvägsinfektioner och andra infektioner gör ofta att slemhinnorna svullnar upp. Barnet får svårare att andas och trycket kan göra att det gör ont. Lösningen: Att sova med högt huvudläge minskar svullnaden i slemhinnorna. För äldre barn kan det hjälpa att bulla upp med kuddar i sängen. Är det din bebis som är sjuk kan du skapa högt huvudläge genom att stapla några böcker under spjälsängen vid huvudänden.
Om problemet är: kliande hudsjukdom Problemet: Vattkoppor, eksem, springmask och höstblåsor, ja, det är vanligt med hudåkommor hos barn och inte sällan kliar det. Klådan kan göra att det blir svårt att somna eller att barnet vaknar och kliar sig. Lösningen: Här beror lösningen på vad som orsakar klådan. För behandlingsbara åkommor som springmask är det givetvis klokt att påbörja behandling så fort som möjligt, så avtar klådan snart. Du kan också lindra klådan med kylbalsam och receptfri kortisonkräm. Tvätta också barnets rumpa med tvål och vatten varje dag. För kliande utslag som eksem kan receptfri kortisonkräm lindra. Använd dock inte kortison vid vattkoppor. Det är också bra att mjukgöra huden för att förhindra nytt eksem. Alsolsprit kan lindra klåda vid myggbett och andra insektsbett som kliar. Att badda med talk eller potatismjöl är klassiska husmorsknep vid exempelvis vattkoppor. Kylbalsam kan också lindra. Medel som håller huden sval brukar hjälpa till oavsett vad det är som kliar. Du kan stoppa in hudkräm i kylen och smörja med, badda med svalt vatten, och hålla sovrummet svalt.
Om problemet är feber Problemet: Feber är mycket vanligt bland de minsta och brukar göra att barn blir gnälliga och har svårt att komma till ro. De kan känna sig obekväma och verka missnöjda. Samtidigt är de ofta trötta och hängiga och behöver sova mer än vanligt. Lösningen: Feber kan göra att barn känner sig för varma eller för kalla. Du kan försöka motverka det genom att hålla sovrummet svalt och klä av barnet alternativt klä på barnet varmare pyjamas och använda ett tjockare täcke. Har barnet stora besvär att sova kan du ge febernedsättande läkemedel, som paracetamol.
Universallösningen: närhet och kärlek Barn som känner sig sjuka och obekväma behöver ofta extra tröst och närhet från sin förälder för att komma till ro – även om barnet kan verka slitas mellan att vara nära dig och inte alls vilja det. Fysisk närhet gör att kroppen utsöndrar mer lugnande hormon, vilket ger ökad trygghet och göra att barnet har lättare att sova. Det kan också vara så att barnet behöver sitta i ditt knä och sova. Detta är det ultimata sättet för barnet att hålla huvudet högt så att svullnaden i slemhinnorna lägger sig, och samtidigt vara bekväm. Troligtvis känns det långt ifrån ultimat för dig, men lägg en vab-dag eller två på att maxa komforten så kanske den lilla kroppen hinner komma ikapp så att symtomen lättar. Ibland räcker det inte med knepen du löser själv. Om du behöver hjälp med bedömning av ditt barns symtom eller råd om behandling, sök vård på vårdcentralen eller en digital vårdgivare som Knodd. (Glöm dock inte att kontakta vårdcentralen innan du åker in, om det är så att ditt barn har en smittsam sjukdom. Då undviker ni risken att smitta andra.)
💤 Knodds kurs i barnsömn Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs. Gå den när du vill, var du vill.
Läs mer