Säsong för höstblåsor – allt föräldrar behöver veta

Höstblåsor är en mycket smittsam men oftast helt ofarlig virussjukdom som är vanligast under just hösten och sprids snabbt på förskolan. Här hittar du sjukvårdsexpertens tips för att lindra besvär – och svar på alla dina frågor. 

barnfötter med höstblåsor

Artikelinnehåll Vad är höstblåsor? - Höstblåsor, vattkoppor, eller svinkoppor? - Inte lika vanligt bland vuxna - Kan barn smitta vuxna med höstblåsor? Experternas svar på dina frågor 5 tips för att lindra höstblåsor

Vad är höstblåsor? Höstblåsor är, precis som namnet avslöjar, blåsor som ofta uppstår på hösten. Vanligast är att det går en smittovåg runt sensommar eller tidig höst, när infektionen snabbt sprider sig på förskolorna. Infektionen orsakas av ett virus. Oftast handlar det om ett coxsackievirus, en sorts enterovirus. Förloppet brukar se ut såhär:

  • 1Man får feber och kanske känner sig hängig med dålig aptit
  • 2Efter några dagar uppstår små prickar, främst i munnen, på tungan och i svalget
  • 3Prickarna utvecklas till vätskefyllda blåsor som kan klia och svida
  • 4Utslagen kan sprida sig till händer och fötter, sätesregionen, eller andra delar av kroppen
  • 5Febern går över på några dagar, blåsorna blir till sår och självläker på ungefär en vecka

Det är också möjligt att ha höstblåsor utan några symtom. Då kan man fortfarande smitta andra. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Höstblåsor, vattkoppor, eller svinkoppor? Det är många utslag man ska lära känna som förälder. Det kan ibland vara viktigt att veta vad det handlar om, inte minst för att veta om man behöver vara hemma från förskolan eller skydda sig själv mot smitta. Det är inte ovanligt att man förväxlar höstblåsor med vattkoppor och svinkoppor. Så här ser du skillnad: Höstblåsor: uppstår i munnen, på tungan och ner i svalget, spridning sker främst till händer och fötter Vattkoppor: uppstår vanligtvis på bålen för att sedan sprida sig till armar och ben och vidare Svinkoppor: orsakar sällan feber som vid de andra två; börjar oftast som utslag runt munnen men kan uppstå var som helst på kroppen och övergår sedan till kletiga, gula sår på rodnad hud Om det är din småtting som har fått utslagen kan du alltid kontakta oss på Knodd för hjälp med bedömning och råd om behandling. 

Inte lika vanligt bland vuxna Det är främst barn som får sjukdomen. Det beror på att man oftast enbart får höstblåsor en gång och sedan har kroppens försvar byggt upp en viss immunitet mot ny smitta. Man kan få sjukdomen igen, men då blir symtomen mycket lindrigare.  Sjukdomsförloppet ser likadant ut hos vuxna och barn. 

Kan barn smitta vuxna med höstblåsor? Barn kan smitta vuxna med höstblåsor, särskilt om den vuxna mot förmodan inte har haft sjukdomen tidigare. Höstblåsor är mycket smittsamma och smittar främst genom närkontakt, så om viruset har hittat hem till familjen är det svårt att undvika risk för smitta. Höstblåsor smittar som mest i början av sjukdomen, precis innan utslagen bryter ut, vilket är ytterligare en anledning till att det är så svårt att förhindra smittspridning. Man är sedan smittsam så länge man har vätskefyllda blåsor. Även personer utan symtom kan smitta andra.

barnhänder med höstblåsor

Experternas svar på dina frågor Hur smittar höstblåsor? Höstblåsor smittar via närkontakt, främst via händerna. Det kan också ske genom att någon som bär på viruset nyser, hostar, eller talar så att små droppar med viruset tar sig genom luften och in i en annans kropp. Sjukdomen smittar mycket lätt och är som mest smittsam precis innan man ser utslagen, vilket gör det svårt att förhindra smitta. Hur ser höstblåsor ut? Höstblåsor börjar ofta som små röda prickar, främst i munnen, gommen, på tungan, och i svalget. De kan också sprida sig till händer, fötter, sätesregionen och andra delar av kroppen. Efter en tid övergår prickarna till vätskefyllda blåsor, som tids nog blir till små sår och torkar ut. Hur börjar höstblåsor? Höstblåsor börjar ofta med måttlig feber. Man kan må lite illa och ha ont i halsen och i munnen. Hos de minsta märks ofta en dålig aptit i början av sjukdomen. De prickiga utslagen som utvecklas till blåsor uppstår oftast ett till två dygn efter att man först fått feber. Hur vet man att det är höstblåsor? Höstblåsor kan vara svåra att urskilja från andra infektioner, särskilt i början. Typiskt för höstblåsorna är feber innan utbrott och sedan att blåsorna börjar inne i munnen, gommen, svalget och på tungan, för att därefter sprida sig till händer och fötter. Blåsorna brukar sedan läka relativt enkelt av sig själva. Hur får man bort höstblåsor? Höstblåsor går över av sig själv på ungefär en vecka. Det finns ingen sätt att påskynda läkningen men man kan lindra besvären under tiden.

🦠 Behöver du söka vård för ditt barn? Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

5 tips för att lindra höstblåsor Höstblåsor går över av sig själv på ungefär en vecka, så någon behandling krävs inte. Eftersom höstblåsor ofta orsakar blåsor i munnen och i svalget kan det dock bli besvärligt och till och med smärtsamt att äta. Här delar Berit, barnspecialist på Knodd, med sig av sina bästa tips för att lindra symtom.

  • 1Undvik salt, sur och kryddstark mat som kan göra att det svider mer och gör ont 
  • 2Ät flytande, sval kost, såsom smoothies, fil, yogurt, och glass som kan kännas lent för halsen
  • 3Soppa och gröt kan också vara lättare att få i sig när det gör ont i munnen
  • 4Se till att alla i familjen som drabbats dricker ordentligt med vatten för att förhindra uttorkning, särskilt vid feber
  • 5Receptfritt smärtstillande kan lindra stora besvär, även om det inte påskyndar tillfrisknandet – för de minsta kan stolpiller vara lättare när det redan är svårt att svälja

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

18 november 2024

Läs mer

höstblåsor
5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns höstblåsor 
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen