Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår

Det är vanligt med små sår hos barn, allt från skrubbsår till skärsår och skavsår. Då är det viktigt att hålla rent och kanske plåstra om. Ofta kan du ta hand om små sår hemma i ett par enkla steg. 

plåster på knä

Sårbehandling - kunskap som bör finnas hos varje förälder Små barn ramlar och slår sig, så är det bara. Från den lilla knoddens första steg till det modiga förskolebarnets vilda cykelturer blir det gott om sår under småbarnsåren. De allra flesta går att ta hand om hemma och leder sällan till några större problem.  Däremot kan du som förälder bidra till att såret läker snabbt och minska risken för komplikationer genom enkel sårbehandling där hemma. Våra barnspecialister har samlat ihop allt du behöver veta i denna lathund om sårvård och barn. I Knodd-appen kan våra barnspecialister hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Så behandlar du: Skrubbsår Skrubbsår är kanske de vanligaste såren barn får. Skrubbsår är ytliga sår i det yttre hudlagret. Det viktigaste att tänka på vad gäller skrubbsår är att rengöra såret för att undvika infektion och påskynda läkningen. Skölj först med ljummet vatten och tvål (gärna flytande och oparfymerad) Försök borsta bort smuts och grus. En mjuk borste eller oanvänd tandborste kan vara bra. Det är ofta lättare under rinnande vatten Låt såret lufttorka och sätt sedan på plåster Området kring skrubbsåret är bedövat under några minuter, så passa på att göra rent omedelbart när det inte känns. På barn över 18 månader kan du också smörja på en bedövande salva, om barnet tycker att det gör ont när du tvättar. Byt plåstret om det blir blött eller smutsigt, låt det annars sitta kvar. Ta gärna av plåstret över natten så att såret får lufta.

Skärsår Ett ytligt, litet skärsår kan du ofta behandla själv. Även små skärsår kan blöda mycket till en början. Om det blöder mycket, stoppa blödningen genom att trycka en kompress eller helt ren handduk mot såret och hålla kroppsdelen högt om det går När blödningen avtagit, skölj rent såret med oparfymerad tvål och vatten och se till att inget glassplitter eller annat föremål är kvar i såret Tryck sedan ihop de två kanterna av såret och fäst helst med lite sårtejp så att de håller ihop Sätt sedan på plåster eller kompress för ett längre skärsår Större eller djupare skärsår samt sår som blöder rikligt behöver omedelbar vård. Om barnet fått ett skärsår i handen, kontrollera att barnet kan röra på fingrar och leder.

Skavsår Ibland får barn skavsår, exempelvis av skor som inte sitter helt som de ska. Skavsår uppstår först som blåsor, men dessa kan gå sönder och bilda sår om inte barnet märker av dem. Ta inte hål på blåsor om de är intakta, de skyddar huden under Om blåsan gått sönder och det blivit ett sår, tvätta såret med oparfymerad tvål och vatten Använd särskilda skavsårsplåster som sitter fast bättre på foten och påskyndar läkningen Om det är sommar kan det räcka med att barnet har ett vanligt skyddande plåster och sandaler Är det ett lättare skavsår och du har satt på ett vanligt plåster kan det hjälpa att tvätta några gånger om dagen och byta plåster. Om barnet har ett särskilt skavsårsplåster på skyddar det mot bakterier och smuts. Låt det sitta på så länge det går utan att byta.

Brännskador Brännskador behöver inte nödvändigtvis bli sår, men de är en vanlig skada hos barn. Vid en enklare brännskada räcker det med att kyla det skadade området med svalt eller ljummet vatten i minst 10-15 minuter. Du kan också låta barnet plaska i en bunke med svalt vatten om det är handen som bränts. Undvik riktigt kallt vatten. Precis som med skavsår ska du undvika att ta hål på blåsor eftersom de skyddar den underliggande huden mot att bli ett öppet sår. Här kan du läsa mer om brännskador hos barn och hur du ska behandla dem.  Tips: Tvätta alltid dina egna händer noggrant med tvål och vatten innan du börjar behandla barnets sår. På så sätt minskar du risken att du överför bakterier och smuts i såret.

Om såret blir infekterat Om det kommer in smuts eller bakterier i såret kan det uppstå en infektion. En infektion gör det svårare för såret att läka och kan leda till komplikationer. Tecken på att det uppstått en infektion i såret: Huden runt såret blir röd Området svullnar upp Det gör mer ont än tidigare Det uppstår vätska eller gult var i såret En del infektioner luktar illa Om ett plåster eller förband blir smutsigt eller blött behöver det bytas. Det är också ett bra tillfälle att kontrollera läkningen och se om det finns några tecken på infektion. Om inga tecken på infektion finns och huden skapat en sårskorpa behöver du inte sätta på ett nytt plåster. Om du ser tecken på infektion i ditt barns sår, kontakta din vårdcentral eller en digital vårdgivare som Knodd.

Sår som inte läker Barns sår läker bättre och snabbare än vuxna och äldres sår. De flesta anledningarna till att sår inte läker, såsom livsstil, stillasittande, läkemedelsanvändning och näringstillstånd är sällan aktuella hos barn. Oftast handlar det bara om att hålla såret rent och låta kroppen ta hand om det med tiden. Den anledning som däremot ofta ligger bakom att barns sår inte läker handlar om att det kommer in smuts i såret och att det då blir infekterade sår. Därför är det viktigt att hålla koll så att det inte finns tecken på infektion och att uppsöka vård om de uppstår.

Då ska du söka vård I vissa fall räcker det inte med behandling hemma utan såret behöver ses om av vårdpersonal. Du bör söka vård för ditt barn om:  Huden runt såret blir rödare eller mer svullet än tidigare Det gör mer ont eller barnet får feber Det uppstår gult var i såret  Det finns risk att barnet blivit smittat av stelkramp innan barnet har fullgott skydd från vaccination (efter tre doser, oftast runt 12 månader) Såret sitter i ansiktet och kan behöva sys eller tejpas för att minska risken för ärr. Sök omedelbart vård om:  Det inte slutar blöda inom en halvtimme, trots att du håller tryck på  Du inte själv kan göra rent i såret ordentligt Det är ett stort eller djupt sår, även om du fått det att sluta blöda Det är viktigt att snabbt söka vård för sår som inte kan ses om hemma för att minska risken för infektion. En del större eller djupare sår behöver sys.

Magiska plåster Det kan både göra ont och vara läskigt att ramla eller slå sig. Att få sitta i en tröstande famn räcker ofta långt för barn, men underskatta heller inte plåstrets sekundära funktion: allt känns nämligen ofta lite bättre med ett plåster, särskilt om det är ett roligt mönster på. Du kan därför vara frikostig med plåster även om såret eller skadan inte egentligen behöver det. Håll ett öga på huden runt plåstret och var uppmärksam på om området bli rött och svullet. Annars är det bara att låta tiden ha sin gång och kroppen ta hand om resten.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 april 2023

Läs mer

barn och hund
Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på
första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen