Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sängvätning hos barn - allt du behöver veta

Det är vanligt att pottränade barn kissar på sig på natten, även upp i skolåldern. Om det upplevs som ett problem kan det dock bli aktuellt med behandling, som har goda resultat. Knodds barnspecialist Berit berättar mer och ger goda råd till dig som förälder. 

flicka sover i pyjamas

Artikelinnehåll Sängvätning - när barn kissar på sig på natten Kan man undvika att barn kissar på sig?  - Behandling 

Sängvätning - när barn kissar på sig på natten Sängvätning hos barn (kallat enures i medicinska termer) är vanligt även långt efter att de slutat med blöja. Det kan bero på att barnet sover så djupt att signalerna från urinblåsan inte räcker för att väcka barnet. För en del handlar det om att kroppen inte stängt ner funktionen som skapar urin under natten, så blåsan blir full.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

De flesta föräldrar med små barn som nyss har pottränat räknar nog med att få hoppa upp och byta lakan, men när barnet är fem-sex år och det händer upplever ofta både barn och förälder att det är ett problem. Att barnet märker av och vill bli av med sängvätningen är en bra motiverande faktor om ni försöker komma igång med åtgärder. 

💡 En definitionsfråga All sängvätning räknas inte lika. Att en 3-åring kissar på sig på natten räknas inte som en medicinsk åkomma utan som del i utvecklingen. Definitionen räknas från 5 års ålder, och behandling sätts sällan in innan 6 år. 

Sängvätning (enures):  Är helt ofarligt  Växer ofta bort av sig själv Uppstår regelbundet hos så mycket som en tiondel av alla 6-7-åringar Kan vara ärftligt Att stötta som förälder Det är inte ovanligt att barn som kissar på sig på natten också gör det ibland på dagtid, men det händer inte alltid. Det kan också vara så att äldre barn är obrydda, vilket kan vara frustrerande för dig som förälder. 

Kan man undvika att barn kissar på sig? Det finns ingen forskning som tyder på att några särskilda tricks, såsom att dricka mindre på kvällen, skulle förhindra att barnet kissar på sig på natten. Däremot är det en bra idé att se till att ditt barn kissar innan läggningen – oavsett om ni har problem med sängvätning eller inte. Undvik också att väcka barnet ofta mitt i natten för att kissa. Det finns inget som tyder på att det snabbare skapar en långsiktig förändring. Att väcka barnet mer än en gång per natt stör sömnen.

💡 Fysiskt inte psykiskt Förr trodde man att sängvätning kunde ha att göra med att barnet inte mådde bra eller var orolig på något sätt, eller att det var en reaktion på något nytt som hände i livet, såsom att börja skolan. Det finns dock ingen sådan koppling. Däremot kan sängvätningen göra att barnet mår sämre. 

Behandling  Om ditt barn är äldre än sex år och ni har problem med att barnet kissar på sig på natten finns det dock behandlingar som kan sättas in. Det är främst barnets upplevelse och önskan som styr om och när det är aktuellt med behandling. Tidig behandling kan hjälpa till att hålla självkänslan intakt.  “Att försöka behandla ett barn som inte upplever sängvätningen som ett problem ger sällan goda resultat. Det kan vara motigt för föräldrar att hantera allt extraarbete, eller sina egna tankar kring problemet, men oftast är det bättre att vänta några månader till, så att barnet är med på noterna. Sedan är det bra att sätta in åtgärder på en gång, för att undvika långsiktig påverkan på barnets självkänsla.”   – Berit E., barnspecialist på Knodd

Den vanligaste behandlingen vid sängvätning är ett så kallat enureslarm.  Enureslarm Den vanligaste behandlingen som oftast ger långsiktig förändring är ett larm som signalerar om barnet börjar kissa på natten. Man sätter en sensor i trosorna eller kalsongerna som trådlöst kopplas till larmet.  Syftet är att barnet vaknar, går upp och kissar eller kniper för att avbryta och sedan somnar om. Tids nog gör det att kroppen antingen lär sig att vakna eller knipa av sig själv. Larmet används varje natt i minst två månader.  Läkemedel För en del barn är problemet att kroppen inte skapar tillräckligt mycket av det hormon som gör att urinproduktionen minskar på natten. Då kan man få läkemedel som ersätter det hormonet och minskar barnets behov av att kissa.  Om ingen av dessa behandlingar fungerar finns det ytterligare alternativ. Då blir barnet remitterat vidare till en specialist. Det är dock ovanligt.  I en del fall beror nattvätning på något annat problem, såsom förstoppning eller urinvägsinfektion. Genom att söka vård får ni hjälp med bedömning och att behandla eventuella andra åkommor först. 

Att skuldbelägga eller skälla på barnet i den här situationen hjälper inte. Det är tvärtom viktigt för barnet att höra från dig att barnet inte gjort något fel, att det inte är något att skämmas över och att det är vanligt.
quote

Att stötta som förälder En stor del i att hjälpa ditt barn genom den här perioden är att stötta barnet emotionellt. Särskilt äldre barn kan skämmas eller få dåligt självförtroende. Barnet kanske inte vill sova över hos kompisar. Här är fem råd som kan hjälpa dig som förälder:

  • 1Försök påminna dig själv att det inte är ett problem förrän barnet tycker det. Det kan innebära mer arbete för dig ett tag, men kan också leda till att besvären går över utan att barnet är nämnvärt påverkat. 
  • 2Kom ihåg att detta inte är något barnet kan styra, utan en fysiologisk funktion. Att skälla på barnet eller hota med straff kommer bara tära på barnets självkänsla. 
  • 3Sängvätning i sig är inte farligt. Det är mycket ovanligt att problemen består in i tonåren eller längre. Så även om det känns tufft nu finns all anledning att tro att det kommer gå över. 
  • 4Om barnet undviker att sova över hos kompisar på grund av risken att kissa på sig kan du skicka med en nattbyxa/nattblöja som passar just äldre barn. De är diskreta och kan ge barnet modet att våga. Berätta för föräldrarna så kan de hjälpa till. 
  • 5Äldre barn vill sällan ha nattblöja till vardags, även om de regelbunder kissar på sig på natten. Ett lakanskydd kan skydda sängen. Lägg fram rena lakan och pyjamas vid sängen så är det lätt att byta på natten. 

Det viktigaste att komma ihåg är att det med all sannolikhet kommer att gå över, antingen av sig självt eller med hjälp från vården. Behandling av sängvätning har mycket goda resultat.  Fortsätt peppa både ditt barn och dig själv och håll skammen på armlängds avstånd, den har inget här att göra. Då tar ni er igenom den här tiden galant så att den snart är ett minne, och ett lakansbyte, blott. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

barn skrattar med mamma
5 råd om ditt barn kissar på sig
flicka räcker upp handen i ett klassrum
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
bebis vaken, mamma och pappa sover
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen