Säker samsovning - så säger barnspecialisterna

Samsovning kan kännas otroligt mysigt och särskilt smidigt när barnet vaknar eller behöver matas mitt i natten. Samtidigt finns det säkerhetsrisker för det lilla barnet. Här hittar du råd och alternativ direkt från barnspecialisterna. 

bebis i säng

Artikelinnehåll Vad är samsovning? Varför skulle man inte få samsova?  Råd för att få till säker samsovning

Vad är samsovning? Samsovning kallas det när man sover i samma säng som sin bebis eller sitt barn. Ofta innebär det att man låter barnet sova i förälderns säng. Anledningarna till varför föräldrar kan vilja testa samsovning är många. Ofta handlar det om att man vill kunna ge barnet närhet och lätt hjälpa barnet somna om utan att själv behöva gå upp flera gånger på natten. Om man ammar kan det kännas lättare att kunna amma medan man själv får ligga kvar i sängen. Många föräldrar upplever det också som mysigt och fint att barnet får sova nära.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Varför skulle man inte få samsova? Om det då är både mysigt och praktiskt, varför skulle man inte samsova med sin bebis? I grunden handlar det om barnets säkerhet.  Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar drastiskt om spädbarn får sova på rygg i egen säng. Det finns också en viss kvävningsrisk om bebisen sover i säng med vuxna, en risk som ökar avsevärt om föräldern har druckit alkohol. Barnet kan kvävas av tunga täcken eller av den vuxnas kropp.  Det är mycket ovanligt att spädbarn dör i plötslig spädbarnsdöd, men dödsfallen sjönk drastiskt just tack vare Socialstyrelsens råd om att barn ska sova på rygg i egen säng. Det är just tack vare att vi är mer noggranna med det lilla barnets sovplats som plötslig spädbarnsdöd är mindre vanligt än det var förr.  

⚠️ Efter tre månader, då? Socialstyrelsens råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd rekommenderar att barn under 3 månader ska sova i egen säng. Risken för plötslig spädbarnsdöd är dock som störst ända upp till sex månader. En tre månader gammal bebis är fortfarande mycket liten. Om du kan vänta med att samsova tills bebisen kan vända sig själv i sömnen är det bäst och fortsätt även då att vara noggrann med att bebisen inte ska kunna hamna under täcken och kuddar eller rulla av sängen. 

Råd för att få till säker samsovning Så hur kan man då som trött spädbarnsförälder göra för att slippa gå upp mitt i natten för att trösta eller mata ett barn? Går det att hitta en säker kompromiss? Visst gör det det. Du kan få till en sovplats i eller i anslutning till din säng som fixar det viktigaste: att barnet sover på rygg utan risk för att rulla över på sidan eller magen, att det inte blir för varmt, och att barnets ansikte hålls fritt från sängkläder och tunga, varma vuxenkroppar. Här nedan hittar du två sådana alternativ.  Viktigt att tänka på:  Barnet ska inte bli överhettat. Använd hellre pyjamas än täcken och filtar.   Täcken och filtar ökar också risken för kvävning.  En mjuk madrass ökar risken för att bebisen ska rulla över på sidan eller magen, vilket ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Låt barnet ha en egen, fastare madrass med åtsittande underlakan. Undvik alkohol och nikotin.  

1. Ett babynest ger bebisen en egen sovplats i sängen Ett babynest är en utmärkt lösning för många familjer. Här kan bebisen enkelt ligga på rygg på en säker madrass, fri från täcken och kuddar. Många modeller går också att göra större i takt med att bebisen växer. 

  • 1Sätt babynestet mitt i sängen eller mot en vägg så att det ligger tryggt utan att kunna glida av sängen.
  • 2Se till att babynestet har tillräckligt höga kanter för att bebisen inte ska kunna rulla ur och du inte ska kunna rulla över det. Om du vill amma på natten, prova dig fram för att hitta rätt sorts kanter som både fungerar som skydd men går att vika ner eller är precis låga nog för att du ska kunna amma.
  • 3Sätt babynestet högt upp i huvudändan av sängen. På så sätt är det lättare att undvika att dina täcken eller kuddar hamnar i vägen.

2. En öppen spjälsäng kopplar ihop era sovplatser Ett annat alternativ är att skaffa en spjälsäng där ena kanten går att öppna och ställa mot din säng. Det kallas också sidosäng eller bedside crib.  Genom en sidosäng har barnet en trygg sovplats med bra madrass, fri från dina täcken och utan risk för att du ska rulla in. Samtidigt kan du lätt lägga en tröstande hand eller nå barnet för nattamning utan att behöva lämna sängen.  Var mån om säkerheten: förankra spjälsängen i storsängen så att det inte är risk för någon glipa mellan sängarna.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

8 oktober 2024

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?
bebis i säng
4 tips mot sömnregression vid 4 månader
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen