Så lär du ditt barn cykla
För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet.
Artikelinnehåll Att lära barn cykla – en tradition genom generationerna Steg ett: Hjälmen på Steg två: Stödhjul hör till det förflutna Steg tre: Börja träna 4 tips när ni börjar cykla Vanliga frågor om att cykla
Att lära barn cykla – en tradition genom generationerna Det finns en hel del milstolpar under barndomen som både föräldrar och barn kommer ihåg långt upp i åldrarna. När man gick sina första steg, tappade sin första tand och gick sin första dag i skolan. Till de här milstolparna hör för många också dagen då man lärde sig cykla. Det många inte kommer ihåg är precis hur det gick till att lära sig. Hur börjar man lära ett barn att cykla? Vilken ordning tar man det i? När kan barn ens börja försöka? Vi tar det steg för steg.
🌱 Följ ditt barns utveckling Att lära sig cykla är ett av många steg i barns utveckling. Lär dig mer om ditt barns utveckling och vad som blir nästa steg, med goda råd längs vägen från våra barnspecialister, direkt i appen.
Steg ett: Hjälmen på Det fina med att cykla är att man inte behöver en massa utrustning. På en barncykel är det till och med bättre om man inte har krångliga detaljer som handbroms eller pynt som är i vägen. Det man däremot alltid måste ha är en hjälm. Dels är det lag på att alla under 15 år måste bära hjälm när de cyklar. Dels är det ett enormt verksamt skydd som kan skydda ditt barn mot allt från lättare hjärnskakningar till allvarliga hjärnskador. Huvudskador är vanliga vid cykelolyckor och hjälmen minskar risken för skada med minst 50%.
🚲 Genom att du också bär hjälm när ni cyklar föregår du inte bara med gott exempel – du skyddar även din egen hjärna från samma allvarliga hjärnskador som du vill undvika hos ditt barn.
Det är viktigt att välja rätt hjälm som sitter bra på huvudet. När ni ska köpa en hjälm, tänk på: Den ska täcka pannan, hjässan och bakhuvudet Den ska sitta stadigt så att den inte kan trilla av eller flytta bakåt, samtidigt som den ska sitta bekvämt Köp inte en lite för stor hjälm som barnet kan ”växa i” Välj en hjälm som är CE-märkt och har rotationsskydd Barn upp till sju år bör ha en hjälm med grönt spänne som löser ut om barnet skulle fastna i något, exempelvis en klätterställning eller ett träd vid lek
Steg två: Stödhjul hör till det förflutna Många är nog de föräldrar som växte upp med stödhjul på cykeln som sedan en dag plötsligt togs bort. Nu är råden dock annorlunda. Att använda stödhjul gör att barn kan cykla snabbare än vad de egentligen kan hantera, så att olyckor kan bli dramatiska. Dessutom lär de sig att balansera på ett sätt som sedan inte fungerar när stödhjulen åker av. Därför är det både säkrare och lättare att börja med en springcykel. En springcykel har ett säte men inga pedaler, utan barnet får fart genom att springa med fötterna på marken. På så vis hittar de balansen på ett sätt som gör övergången till en vanlig cykel lättare.
Steg tre: Börja träna När det väl är dags att börja på en riktig tvåhjuling med pedaler är det lite i taget som gäller. Du som förälder kan gå bredvid och hålla i sadeln eller pakethållaren. Låt barnet börja med att sitta på cykeln på samma sätt som springcykeln, och ta sig framåt med fötterna. En del föräldrar väljer att montera på en så kallad träningspinne eller “lära-cykla-pinne” på cykeln, som låter dig hålla i den och ge stöd. Det går såklart utmärkt om det känns lättare för dig, men det kan vara bra att veta att det gör det lite svårare för barn att lära sig balansera. Det kan därför göra att det tar lite längre tid för ditt barn att lära sig cykla. De flesta barn lär sig cykla runt 5-6 års ålder, men det finns inget som säger att barn inte kan börja tidigare eller lära sig senare. Om ditt barn är stabil på springcykeln och nyfiken på en vanlig cykel kan det vara tecken på att det är dags. 🚲 Det är viktigt att barnet har rätt cykel i rätt storlek. Be om hjälp i cykelaffären så sitter ni säkert. Det spritter ofta i kroppen med framåtanda, men det är lika viktigt att lära sig bromsa som att komma framåt. Se till att ditt barn vet hur fotbromsen fungerar och att barnets fötter också når ner till marken för ytterligare stöd. Räfflade pedaler gör det lättare att ha kontroll. Visa också barnet att den lättaste startpositionen är med en fot på marken och den andra på en pedal i ”uppåt”-position.
4 tips när ni börjar träna på att cykla
- 1Välj en plan yta, såsom en oanvänd parkeringsplats eller en asfalterad plan, innan ni börjar träna på backar.
- 2Undvik områden med biltrafik. Det kommer dröja många år innan ditt barn kan vara säkert i trafiken och det är svårt för bilister att se barncyklar som råkar hamna på vägen.
- 3Börja med att cykla rakt fram och vänta med att svänga tills barnet har hittat balansen.
- 4Öva, öva, öva. Du kan bli överraskad hur fort det faktiskt går för ditt barn att lära sig cykla om ni bara övar tillsammans tillräckligt och du finns till hands för uppmuntrande ord och high fives.
Vanliga frågor om att cykla När lär sig barn cykla? Som med så mycket i barns utveckling är det individuellt när barn lär sig cykla. Vanligt är runt 5-6 års ålder, men det kan hända både tidigare och senare. En trehjuling kan barnet börja med så tidigt som runt 1,5-årsåldern om det passar, och en springcykel snart därefter.
Läs mer