Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så lär du ditt barn att räkna

Att lära sig räkna som barn handlar om mycket mer än att bara kunna säga ett, två, tre. Att förstå vad det innebär är nyckeln som låser upp hela mattedörren. Så här hjälper du ditt barn i förskoleåldern att ta de första stegen mot att lära sig räkna och förstå siffror. 

barn räknar

Artikelinnehåll Ett, två, tre, nu börjar vi räkna - Matten och språket går hand i hand - Det är mycket som är matte 3 tips för att hjälpa ditt barn lära sig räkna

Ett, två, tre, nu börjar vi räkna Barn kommunicerar långt innan de själva kan prata. Många småttingar tycker det är roligt att peka på saker de gillar och göra förtjusta utrop. När de första orden börjar komma kanske allt blir “där” eller “den”, men i takt med språkutvecklingen kommer också förmågan att räkna.  Det finns forskning som visar att till och med små bebisar automatiskt börjar med matematiska koncept, såsom att avgöra vilket av två objekt som är större. Detta kan ske vid bara några månaders ålder.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Yngre barn som lär sig räkna gör det gärna genom att peka eller ta på objekten, medan äldre barn kan “räkna med ögonen”, det är en del i utvecklingen.
quote

Matten och språket går hand i hand Att lära sig räkna går hand i hand med språkinlärningen – för vad innebär egentligen etttvåtrefyrafem? Det är lätt att glömma, men att räkna och förstå siffror är kunskap i flera lager, som därmed oftast sker i utvecklingssteg, bland annat:  Att repetera ordet “tre” när någon annan säger det Att inse att ordet representerar tre av något.  Att man räknar saker i en viss ordning (ett, två, tre) men också att om man ska räkna ihop hur många av något man har framför sig så spelar det ingen roll var man börjar.  Yngre barn som lär sig räkna gör det gärna genom att peka eller ta på objekten, medan äldre barn kan “räkna med ögonen”, det är också en del i utvecklingen. Matematiken är något konkret i barnets liv. 

Det är mycket som är matte Barn börjar tidigt med matematik, även om man inte alltid tänker på det. Det handlar inte bara om att kunna räkna objekt.  Att jämföra storlekar på klossar och se vilken som kan balansera på en annan är matematik. Att kasta tärning och räkna steg på ett spelbräde är också matematik.  Sedan är det ett långt steg till att kunna skriva siffror och lösa matteuppgifter. Grunderna handlar mer om att förstå meningen med siffror och räknande och att barnet kan knyta det till något verkligt som finns i dess vardag. Vilket osökt leder oss till nästa steg, tips som gör det roligt att lära sig räkna. 

3 tips för att hjälpa ditt barn lära sig räkna Ditt barns förmåga att räkna och lära sig förstå vad siffror innebär hänger på att du och andra vuxna pratar om, benämner, och arbetar med tal i vardagen. Det kanske låter komplicerat, men troligtvis gör du redan mycket av detta av bara farten.

1. Var med barnet i utforskandet Det här är den viktigaste punkten. Genom att vara med ditt barn på sin nyfikna upptäcktsfärd i livet kan du peka ut och sätta ord på upplevelsen, vilket är grundläggande i ditt barns inlärning. Det kan vara allt från att peka och räkna objekt till att börja jämföra. “Det var två stora bollar och en liten, liten,” eller, “Hur många bollar ser du? Jag ser en, två, tre bollar på mattan.”

2. Koppla siffror och tal till verkligheten Det är lättare för barn att förstå siffrornas innebörd när de kopplas till något i deras egen vardag som de gillar. Räkna besticken som ni tillsammans dukar fram på bordet. Räkna bilar på gatan eller andra favoritobjekt ni ser. Räkna hur många skopor mjöl man ska blanda ner i pannkakssmeten. Allt räknande som är kopplat till något konkret blir lättare att förstå – och underlättar när barnet sedan ska gå vidare till mer komplex räkning och matematik.

3. Utnyttja leken Barns bästa inlärning kommer från leken. Sjung sånger, repetera räkneramsor eller läs böcker om att räkna eller om siffror. Skapa sagor tillsammans med fysiska föremål, då blir det lätt att se vad som händer om något försvinner. Hur många bondgårdsdjur finns det till exempel kvar om de här två kossorna går och gömmer sig i en grotta under kudden?

I den här åldern är det viktigast att nyfikenhet och leklust får styra hur inlärningen går till. Följ med och sätt ord (siffror!) på upptäckterna så kan ditt barn börja pussla ihop förståelsen av vad siffror och räkning representerar – och då är halva jobbet gjort (vilket är matte, bara det).  Här hittar du tips på roliga och utvecklande lekar för barn från noll till tre år. 

💙 Knodds kostnadsfria föräldrakurser Lär dig mer om barns språkutveckling i en av våra kostnadsfria kurser. Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 juli 2024

Läs mer

flicka räcker upp handen i ett klassrum
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
barn borstar tänder på pappa
Tandborstning och barn – 6 knep som funkar
två barn i pyjamas
Barnspecialisternas råd om när barn kissar på sig
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen