Så lägger du ner din sovande bebis - steg för steg

Att lägga ner en sovande bebis utan att väcka lillen kan kännas som en konst. Här är fyra enkla steg som hjälper dig att flytta din bebis från famnen till sängen, så att du får armarna tillbaka. 

pappa lägger ner bebis i sängen

Artikelinnehåll Väck inte den knodd som sover 4 steg för att lägga ner en sovande bebis Läs mer om barn och sömn

Väck inte den knodd som sover Du känner säkert igen det. Din bebis behövde vaggas till sömns tills du själv tappat känseln i armen, eller desperat behöver gå på toa, eller bara behöver sträcka på dig och göra något annat. Då kommer den där oron.  Om jag försöker flytta på bebisen nu så vaknar den och så var det med den vilan/lugna stunden/minuten för mig själv.  Vaknar bebisen är risken stor att du får börja om från början. Det behöver dock inte bli så dramatiskt. Med de här fyra stegen ger du dig och din bebis bästa möjliga förutsättningarna för en alldeles odramatisk flytt från dina trötta armar till barnets trygga säng. 

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs

4 steg för att lägga ner en sovande bebis 1. Värm sängen Att flytta från en varm och mysig famn till en sval och öppen säng skulle nog väcka en björn ur sin vintervila. Värm upp sängen med en vetekudde eller varmvattenflaska i några minuter eller genom att bädda ett underlakan som fått ligga på er en stund. För äldre barn kan du bädda mysigt med kudde och täcke som också gärna får vara lite varmt. 2. Vänta lite till När armen är full av mjölksyra eller blåsan är, ja, full, då känns varje minut som en evighet. Risken är att man försöker lägga bebisen när sömnen fortfarande är i början av sömncykeln och är lättare att väcka. Vänta cirka 15-20 minuter efter att bebisen somnat innan du gör flytten – då är chansen stor att bebisen befinner sig i djupsömn och är svårväckt. 3. Sakta men säkert Ta allt ett steg i taget och pausa mellan förflyttningar. Om du sitter ner kanske steg ett är att bara ställa dig upp. Håll ordentligt i barnet. Om allt går bra kan du gå till sängen. Pausa igen och kolla att bebisen fortfarande sover. Börja sedan nedläggningen med att fortsätta hålla barnet nära samtidigt som du lutar dig över spjälsängen. Håll sakta barnet längre ifrån dig. Ju mer du kan undvika att armar, ben, eller huvud hänger löst desto bättre brukar det gå, eftersom barn gillar att ligga tätt. När barnet väl ligger på madrassen kan du ta en paus till, då du har kvar en arm längs barnets sida – om du når ner i spjälsängen. Om barnet snusar på är det bara att försiktigt, försiktigt dra bort den sista armen och sakta sträcka dig. 4. Håll kvar kroppskontakten Det bästa din bebis vet är att vara nära, nära dig och kroppskontakten är en stor faktor i en mysig sömnstund. Om barnet blir lite oroligt vid flytten, håll kvar en hand eller två på bebisen. Kroppskontakten hjälper barnet att komma till ro igen och återvända till djupsömnen. Många bebisar gillar också att buffas lätt under rumpan för att somna – men det gäller främst om barnet har vaknat till vid förflyttningen.

Läs mer om barn och sömn Hur man får barn att sova ordentligt är en av de vanligaste frågorna föräldrar ställer. Därför är det inte konstigt att Knodds barnspecialister är riktiga sömnexperter. Här hittar du mer om barn och sömn:  Bebisens säkraste sovplats Så får du ditt barn att somna själv Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen Stora sömnguiden

💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 juli 2024

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
bebis sover med tummen i munnen
4 råd som hjälper din bebis att somna
När slutar barn sova på dagen?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen