Så klarar ni övergången till sommartid

Dags att ställa om klockorna till sommartid? En efterlängtad årstid för många, men krångligt ibland när man har små barn. Det här knepet hjälper er ställa om smidigare. 

bebis sover

Artikelinnehåll Sommartid – att en timme kan göra så mycket - Små barn har svårt med omställningen Så gör du för att fixa omställningen till sommartid - Ta hjälp av solljuset - Bonus-tips: var snäll mot dig själv

Sommartid – att en timme kan göra så mycket Att ställa om klockan till sommartid kan kännas härligt på många sätt. Kvällarna blir omedelbart ljusare, man vet att sommaren är på ingång. Det kanske känns lite segt som vuxen att komma upp på morgonen, men det går snart över.  Annat är det när man är småbarnsförälder. Plötsligt känns den där timmen som att man flugit till andra sidan jorden med sitt barn. Sömnen blir helt uppochnervänd. Kvällen tar aldrig slut och inte får man ta igen det med sovmorgon utan då kanske man till och med behöver väcka barnet, som svarar med att vara på särskilt dåligt humör. 

💤 Knodds kurs i barnsömn  Barn sömn är något  som föräldrar undrar mycket över. Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.

Små barn har svårt med omställningen Om du har rest över många tidszoner och upplevt jetlag vet du säkert hur desorienterande det kan vara. För vuxna orsakar dock den där enstaka timmen sällan särskilt mycket besvär.  För små barn är det dock annorlunda. Barn under 8 år påverkas mer och kan ha svårare att ställa om. Det tar tid för kroppen och vakenhetsreglerande hormon att ställa om, så att den interna klockan stämmer överens med den yttre igen.  Det kan göra att det är svårt för barnet att lägga sig i tid på kvällen. Morgnarna kan bli sega och inte sällan blir humöret stört av bara farten. Om barnet sover på dagen kan den rutinen också bli störd. 

Så gör du för att fixa omställningen till sommartid Du kan minska effekterna av omställningen med lite förberedelser och en del extra tålamod. Det bästa du kan göra är att skapa en successiv omställning.

  • 1Ungefär 4-5 dagar innan tidsomställningen, flytta läggningen så att du lägger ditt barn en kvart tidigare.
  • 2Nästa kväll flyttar du läggningen ytterligare 15 minuter, och så vidare.
  • 3Om ditt barn är mycket känsligt för förändring kan du påbörja förskjutningen ännu tidigare och ta det tio minuter åt gången i en vecka.
  • 4Det gäller också spädbarn, som kan behöva mer tid på sig att ändra rutinerna.

Andra föräldrar föredrar att göra tvärtom, och låta barnet få lite “sovmorgon” de första dagarna efter omställningen. Gör det som passar er familj och era scheman; grundprincipen är den samma. 

barn sover

Ta hjälp av solljuset Vår dygnsrytm styrs till stor del av dagsljuset. När vi tar in solljus minskar mängden melatonin i kroppen, det hormon som gör oss trötta. Därför kan du utnyttja ljuset till din fördel.  Om det är möjligt, gå ut utomhus så snart som möjligt på morgonen de första dagarna efter omställningen till sommartid. Passa på att lägga en kvart extra på vägen till förskolan.  Om det inte går så kan ni också bli hjälpta av att äta frukost nära ett soligt fönster eller dra upp gardinerna i sovrummet en stund innan barnet ska vakna, allt för att ögonen ska ta in så mycket dagsljus som möjligt och förstå att det är dags att vara klarvaken.  För att motverka dagsljusets effekter på kvällen kan du börja mörklägga hemmet i god tid innan läggning. Dra ner gardiner och använd mysbelysning så börjar barnets kropp förstå att det snart är dags att gå ner i varv och bli pömsig. 

Bonus-tips: var snäll mot dig själv Ett sista råd passar för det mesta vad gäller förändringar och föräldraskap: var snäll mot dig själv. Många föräldrar upplever omställningen till sommartid som riktigt jobbig och det kan bli lite skakigt med sömnen och humöret för hela familjen ett tag. Du är alltså långt ifrån ensam om du tycker att det känns slitigt och som att både vilorna på dagen och läggningen på kvällen känns lite kaotisk. Undvik att boka in för mycket den veckan eller helgen efter så ser du till att ni får chans att komma ikapp, vila upp er, och snart vara på banan igen.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 december 2024

Läs mer

barn sover i barnvagn
Hjälp ditt barn att sova gott i sommar
första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
bebis som blir insmord med solkräm
Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen