Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn

Hjärt-lungräddning, förkortat HLR, är en första-hjälpen-behandling. Med HLR kan man ibland få igång andningen eller hjärtat igen och då rädda liv. Vi har här samlat information om hur det går till rent praktiskt. Men ha i åtanke att den informationen aldrig kan ersätta en praktiskt kurs som vi starkt rekommenderar alla att gå.

Lite bebis som håller om finger på vuxen

Olika typer av HLR Det finns två typer av HLR, den ena kallas för basal och den andra för avancerad. Basal HLR kan vem som helst utföra medan avancerad HLR utförs av sjukvårdspersonal och kräver särskild utrustning.

I vår kurs går HLR-instruktör Jenny igenom hur du ger första hjälpen och Hjärt-lungräddning.

Två steg HLR består av två steg: inblåsningar och bröstkompressioner. Inblåsningar är det momentet man börjar med först och därefter, om det behövs, fortsätter man med bröstkompressioner.

HLR måste påbörjas så fort som möjligt Starta hjärt-lungräddning omedelbart och larma 112 efter en minut som senast. Detta gäller alla, oavsett ålder. Finns det fler i närheten kan någon annan larma 112. Var inte rädd för att prova även om du känner dig osäker, det är bättre att försöka än att inte göra någonting alls.

Olika tillvägagångssätt beroende på ålder Att ge barn HLR skiljer sig åt beroende på hur gamla de är. På barn under ett år placeras munnen över barnets mun och näsa, för inblåsningar. Men på ett barn som är över ett år ska luften bara blåsas in genom munnen och då kläms barnets näsborrar ihop för att luften inte ska åka ut igen. Även kompressionerna skiljer sig åt och ett på ett barn under ett år används enbart pek och långfinger medan hela handflatan ska användas på barn över ett år.

bebis och hand

Kurs i HLR Fastän det finns många bra beskrivningar på hur man utför HLR bör man alltid komplettera med en praktisk kurs eftersom det inte går att lära sig detta genom enbart text, film och bild. Den praktiska övningen med träning på övningsdocka behövs för att få till tekniken. Kurserna ges via olika instanser men du kan kontakta till exempel din BVC för mer specifik information.

Kunskap ger trygghet Känner du dig säker i att kunna utföra HLR är risken att du drabbas av panik mindre om någonting skulle hända. Det kan också kännas tryggt att veta att du kan hjälpa till om det sker en olycka.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

29 augusti 2023

Läs mer

Knodds kurser
Knodds föräldrakurser
barn som blåser ut ljus
Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet
barn i vinterkläder
Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen