Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern
Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk.
Artikelinnehåll Varför favoriserar barn en förälder? - Måste man göra något åt mammiga barn eller pappiga barn? Jobbigt åt båda håll - Påfrestande att vara favorit Barnspecialisternas råd när ett barn favoriserar ena föräldern
Varför favoriserar barn en förälder? Det är vanligt att barn i vissa perioder favoriserar en förälder och väljer bort den andra. Ofta handlar det om en del i barnets anknytningsutveckling. Barnet utvecklar starka band till en förälder och känner att här vet jag att jag kan få trygghet, tröst och kärlek, så då vill jag se till att jag alltid får det här. Det kan vara så att barnet tyr sig mer till den förälder som är hemma mer, exempelvis under föräldraledigheten, men det kan också vara så att barnet blir särskilt fäst vid en förälder som kommer hem efter jobbet. Ibland behöver barn fylla på mer trygghet än vanligt – kanske vid inskolning på förskolan eller när det kommer ett nytt syskon – och då kan det också bli så att barnet favoriserar en förälder och bara vill tröstas eller vara nära denna. Det är också vanligt att barn är mammiga eller pappiga när båda föräldrarna finns tillgängliga och då väljer bort den andra, men att det går utmärkt med den andra föräldern när ”favoriten” inte är där.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Måste man göra något åt mammiga barn eller pappiga barn? Om ni i familjen inte har något problem med att barnet blir extra mammigt eller pappigt en period så behöver ni egentligen inte göra något. Ofta går det över av sig självt. Om barnet till exempel favoriserar den förälder som är hemma mest eller som tar störst andel av barnets omhändertagande och omvårdnad så kan det dock fortsätta så länge den uppdelningen finns mellan föräldrarna. Genom att båda föräldrarna försöker dela på att ta hand om barnet – vare sig det handlar om föräldraledighet, att hämta på förskolan, eller att läsa godnattsaga – har barnet större chans att känna att här finns lika mycket trygghet och stöd att få oavsett vem jag är med. Här kan du läsa mer om hur du stärker anknytningen när du inte är den som är föräldraledig.
Jobbigt åt båda håll Det kan kännas tufft om ens barn alltid vill vara hos den andra föräldern och till och med skriker och gråter när man själv ska trösta eller ta läggningen. Den här reaktionen från barnet betyder inte att barnet inte älskar dig eller att du inte är en fin förälder, men visst är det många föräldrar som känt sig uppgivna av just den tanken. En del föräldrar är också oroliga att det är deras ”fel” att barnet inte tyr sig till dem. Det är dock sällan så, utan favorisering är en fullt normal del av barnets utveckling och beror inte på att du som förälder har gjort något dåligt.
Om du är föräldern som barnet ”väljer bort”: Fortsätt umgås med barnet och se till att ni får egentid och möjlighet att göra saker som barnet gillar. På så sätt fortsätter ni att bygga och stärka er relation. Erkänn för dig själv och gärna för en partner eller närstående om det känns tufft eller sorgligt. Att få pepp och stöd utifrån och från den andra föräldern kan hjälpa dig orka kämpa vidare. Samarbeta med den andra föräldern. Kanske passar det bättre att den favoriserade föräldern tar läggningar under en period om det är där skon klämmer, eller så kan denne vara tydlig mot barnet att det går lika bra att du gör det. Om det är barnet som får bestämma en period, kompensera genom att spendera mycket tid med barnet vid någon annan tid på dagen.
Påfrestande att vara favorit Det kan också vara påfrestande för föräldern som är barnets favorit. Visst, det är fint att känna sig behövd och efterlängtad, men ibland vill man få koppla av eller göra annat medan den andra föräldern tar hand om barnet. Då kan det kännas jobbigt att aldrig få komma ifrån. Det är också lätt att få dåligt samvete mot både barnet och den andra föräldern om man inte griper in när det blir konflikter. Även här är det viktigt att samarbeta, prata positivt om varandra inför barnet och inte konkurrera om barnets uppskattning. Våga prata om situationen och hur den känns för er båda.
Barnspecialisternas råd när ett barn favoriserar ena föräldern Ha tillit till varandra. Det kan vara lätt att känna att den andra föräldern - eller man själv - gör fel när det inte går bra och det kan vara lätt att vilja ingripa för att undvika konflikter och göra det lättare för alla. Genom att uttrycka för barnet att den andra föräldern också kan mata barnet eller hämta på förskolan skänker det trygghet. Barnet lär sig från er, och om ni litar på varandra blir barnet också mer benäget att göra det samma. Ha liknande rutiner och regler. Ni kanske gör lite olika i vardagssysslorna och ofta går det utmärkt. Men om barnet bara vill att favorit-föräldern ska natta, till exempel, kan den andra föräldern följa samma rutiner. Sjung samma sånger, läs samma böcker, eller gör nattningen i samma ordning, så kan barnet känna en trygghet i rutinen oavsett vilken förälder det är som står för läggningen. Håll i känslorna. Hur tufft det än känns för dig - antingen att vara favoriserad eller bortvald - håll i de känslorna och bearbeta dem själv eller tillsammans med din partner eller annan vuxen. Undvik att ge barnet dåligt samvete för favoriseringen eller helt stöta bort barnet genom att påpeka att barnet ”bara” vill ha den andra föräldern. Du kan bekräfta att barnet vill gå till mamma eller pappa men att du också finns här när barnet behöver dig. Då vet barnet att man får uttrycka olika känslor och önskemål och ändå älskas av sina föräldrar. Dela på föräldraledigheten och vardagssysslorna. Anknytning och närhet byggs över tid. Många föräldrar upplever att den lilla bebisen favoriserar den förälder som varit föräldraledig först, för att sedan växla om den andra tar över. Genom att dela på föräldraledigheten och vara noggrann även övrig tid att spendera mycket tid med barnet i vardagen får båda föräldrarna chansen att vara viktiga för barnet och knyta nära band. Tänk på att det oftast är en fas. Favorisering av den ena eller andra föräldern är ofta en övergångsfas som kan komma och gå eller växla mellan föräldrar. Ha lite extra tålamod med ert barn och med varandra under den här tiden och försök att vara flexibla och lyhörda inför barnets behov så kommer det troligtvis snart gå precis lika bra att den ena föräldern tar läggning, påklädning, mat eller tröst som den andra.
Läs mer