Så gör du om ditt barn eller bebis sätter i halsen
Att se sitt barn eller bebis sätta i halsen kan vara otroligt skrämmande. Om det skulle hända gäller det dock att hålla huvudet kallt och agera snabbt. Att följa de här anvisningarna steg för steg kan innebära att man på ett säkert och effektivt sätt undviker en livshotande situation.
Artikelinnehåll Tecken på att barn satt i halsen Så här gör du om din bebis satt i halsen (0-1 år) Så här gör du om ditt barn satt i halsen (1+ år)
Barn stoppar allt möjligt i munnen Barn, särskilt små barn och bebisar, stoppar med nöje allt möjligt i munnen. Detta är en del av deras upptäckande och inlärning. Ofta är det föremål som är för stora för att sätta i halsen (eller så små att de utan vidare sväljer dem, vilket föräldrar som hittat en blöja full av sand efter en dag på stranden känner till). Barns luftvägar är dock små och många föräldrars stora skräck är att barnet ska sätta i halsen och inte kunna andas. När ett barn har satt något i halsen gäller det att agera snabbt för att undvika att barnet drabbas av syrebrist. Om det inte går att få ut föremålet och barnet blir medvetslöst är fokus fortfarande att undvika syrebrist och hjärtstopp genom att ge hjärt-lungräddning (HLR) tills hjälp kommer.
🩹 Att gå en första hjälpen/HLR-kurs kan göra att du känner dig säkrare som förälder om olyckan är framme. I Knodds kurs leder vår HLR-instruktör Jenny dig genom livsviktig kunskap med tydliga instruktioner och korta videofilmer.
Tecken på att barn har satt i halsen Det kan vara svårt att förstå att ett barn har satt i halsen, särskilt ett yngre barn. Tecken att leta efter inkluderar: Att barnet ser panikslaget ut Att barnet får plötslig hosta eller ansträngd andning Äldre barn som håller sig för halsen (för att det gör ont) Väsande andning Att barnets läppar blir blå Medvetslöshet Om du har följt nedanstående anvisningar och barnet kan andas men du är osäker om hela föremålet kommit upp ur luftvägarna, kontakta barnakuten. Om barnet kan andas igen efter att du har gjort ryggslag, buktryck eller bröstkompressioner och du tror att hela föremålet har kommit upp är det ändå bra att uppsöka läkare för att undersöka luftvägarna. Rester av föremålet kan finnas kvar och orsaka lunginflammation och svullna slemhinnor. Om föremålet är ett batteri, kontakta barnakut och Giftinformationscentralen omedelbart.
Så här gör du om din bebis satt i halsen (0-1 år) Riktlinjerna för hur man ska göra när en bebis satt i halsen är annorlunda från hur man gör med äldre barn och vuxna. På spädbarn gör man brösttryck i stället för buktryck (det som tidigare kallades Heimlich-manövern). Lägg barnet på mage på din underarm med huvudet i din hand och luta din armen mot ditt ben. Barnets huvud ska vara är lägre än kroppen. Använd din andra handlov för att ge 5 slag mellan skulderbladen, eller färre om föremålet lossnar. Om föremålet inte lossnar, vänd över barnet till din andra arm så att barnet ligger på rygg längs armen, fortfarande med huvudet lägre än kroppen. Använd pekfingret och långfingret för att göra 5 kvicka tryck på bröstbenets nedre halva. a) Undvik att trycka för långt ner, på bröstbensspetsen eller på barnets mage b) Var inte rädd om bröstkorgen sjunker, den ska tryckas ned ca 4 centimeter Fortsätt växla mellan ryggslag och brösttryck tills föremålet kommer upp, så länge barnet är vid medvetande. Om barnet blir medvetslöst, gör först fem inblåsningar i munnen, ring sedan 112 och fortsätt med hjärt-lungräddning. Om ni är flera kan en person ringa 112 medan en person påbörjar inblåsningar.
Så här gör du om ditt barn satt i halsen (1+ år) Om ett barn över ett år har satt i halsen gäller samma riktlinjer som för äldre barn och vuxna. Om barnet försöker hosta, uppmuntra barnet att fortsätta försöka hosta. Detta är det absolut enklaste sättet för kroppen att själv få ut föremålet. Tydliga instruktionsfilmer där du får se hur man gör om barn satt i halsen hittar du i Första hjälpen och HLR-kursen i appen. Om barnet inte kan hosta men är vid medvetande, gör följande: Stå eller sitt bakom barnet som står upp och håll emot med ena handen över bröstet. Luta barnet framåt så att huvudet är nedanför bröstet. Använd handloven för att ge 5 kraftiga slag mellan skulderbladen. Om föremålet kommer upp kan du omedelbart avbryta. Om föremålet inte kommer upp är nästa steg att göra buktryck/tidigare ”Heimlichmanövern” på barnet. Stå kvar bakom barnet med armarna under barnets armar. Knyt ena handen och placera den med tumsidan mot barnets mage. Knytnäven ska vara placerad mellan naveln och bröstkorgen. Ta tag i knytnäven med din andra hand och luta barnet framåt. Tryck kraftigt inåt och uppåt 5 gånger. Gör färre tryck om föremålet kommer upp. Växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck tills föremålet kommer upp, så länge barnet är vid medvetande. Ofta räcker det med lufttrycket och de vibrationer som metoden skapar för att föremålet ska lossna. Obs! Metoden är samma för vuxna och barn över ett år, men anpassa trycket efter ditt barns storlek och kropp. Om barnet blir medvetslöst, gör först fem inblåsningar i munnen, ring sedan 112 och fortsätt med hjärt-lungräddning. Om man är flera kan en person ringa 112 medan en person påbörjar inblåsningar. ⚠️ Ring 112 så fort som möjligt om ett barn har satt i halsen och föremålet inte kommer upp med hjälp av ryggslag och brösttryck/buktryck. Sätt telefonen på högtalarläge så kan du samtala med 112 samtidigt som du utför HLR.
Småbarnsåren kan vara lika oroväckande som de är roliga. Gå Knodds kurs i barnsäkerhet så kan du känna dig lugnare när din bebis börjar fara runt i hemmet.
Läs mer