Så får du ekonomin att gå runt under småbarnsåren
Minskad inkomst och ökade utgifter under småbarnsåren kan göra det svårare att få ekonomin att gå ihop. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du kan stärka ekonomin under småbarnsåren, och råd kring varför en budget kan bli din bästa vän.
Artikelinnehåll Nu blir det tajt i plånboken Börja med budgeten 5 tips för att få ekonomin att gå ihop
Nu blir det tajt i plånboken Att det kostar att ha barn vet de flesta, men för många småbarnsföräldrar blir det ändå en chock när de inser hur många utgifter det plötsligt blir. Det kan bli mycket som ska införskaffas och lönekontot ser plötsligt magert ut när föräldrapenningen rinner till. Samtidigt måste det inte bli så skralt som man befarar. Vissa utlägg är onödiga, och med lite knep och knåp kan man både sträcka på föräldrapenning och laga hålet i botten på portmonnän så att man har tillräckligt för det man behöver (och inte lägger pengar på något i onödan).
💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!
Börja med budgeten Det låter kanske tråkigt – för att inte säga krångligt – men en budget blir räddningen för många som känner att pengarna bara rinner dem ur fingrarna. Det behöver inte bli överkomplicerat heller. Börja redan innan barnet kommer när det finns ork och tid. Skriv ner alla hushållets inkomster. När barnet kommer är det bara att ändra till föräldrapenning och eventuell föräldralön. Glöm inte att då inkludera barnbidrag. Lista sedan utgifter: Regelbundna utgifter som abonnemang, bostad, el Ungefärlig uträkning av oregelbundna utgifter som mat och nöjen Kostnader som hör till barnets ankomst, allt från kläder till möbler Det är lätt att tänka att nöjen eller ett tv-abonnemang inte kostar så mycket men här gäller många bäckar små. Gör en grundlig genomgång för en månad eller två så att du vet hur mycket du faktiskt lägger på sådana utgifter. Med hjälp av en budget blir det lättare att se hur ekonomin ser ut och göra kloka ekonomiska val utifrån det. Du kanske behöver lägga undan lite extra i några månader innan du köper barnvagnen, eller så satsar ni på mysiga hemma semestrar i närområdet under barnets första år när inkomsterna är lägre än vanligt.
💚 Våga prata pengar För en del personer är det känsligt att prata om pengar och ekonomi, men när det blir barn är det svårt att undvika. Om du ska skaffa barn tillsammans med någon annan, våga sätta er ner och prata igenom hur ni tänker kring pengar, er relation till pengar, och kanske styrkor och svagheter vad gäller att hålla budget, spara, placera, eller på annat sätt hantera hushållskassan. Då är ni redan en god bit på väg att hålla ordning i kassaskrinet.
5 tips för att få ekonomin att gå ihop En budget är en riktigt bra början för att få en översikt på hur ekonomin ser ut där hemma. Sedan finns det flera knep du kan ta till för att få pengarna att räcka längre.
- 1Köp begagnat. Barn växer ur kläder och leksaker långt innan de slitits ut, så loppis, second handbutiker, och onlineplattformar som Facebook Marketplace och Blocket är en guldgruva för snygga och användbara prylar som inte kostar mycket.
- 2Använd föräldrapenningen smart. Alla får lika många dagar ersättning för föräldraledighet. Ändå känns det som att vissa får till det riktigt snyggt med ledighet och inkomst. Börja med att maxa SGI innan du går på föräldraledighet – det vill säga att jobba heltid eller plocka ut så hög lön som möjligt om du är egenföretagare. Skydda sedan din SGI genom att ta ut minst 5 föräldradagar i veckan efter barnet har fyllt ett år (innan dess är din SGI skyddad oavsett om du arbetar eller inte).
- 3Tänk långsiktigt med föräldrapenningen. Spara några dagar med ersättning på sjukpenningnivå så kan du använda dem senare, exempelvis när förskolan är stängd. Om du genom kollektivavtal får tillgång till föräldralön, finns det olika regler för hur länge och i vilka perioder du kan få det tillägget – snacka med ditt fack så att du kan maxa ersättningen. Slutligen, det är vanligt att den som tjänar minst är hemma längst när man är två, för att minska inkomstbortfall. Glöm dock inte att detta påverkar pensionen och även den personens löneutveckling, så på sikt kan det vara klokare att dela jämnt på ledigheten.
- 4Sätt guldkant på tillvaron. Det är viktigt att prioritera nödvändiga utgifter under de här åren och ibland kan det kännas som att det inte blir mycket över till sådant som är roligt. Försök hitta små glimtar i vardagen: kanske en lyxig fika, en skogsutflykt, eller att unna er en helt ledig söndag utan att ta tag i diskberg.
- 5Stötta varandras ekonomi. Om ni är två föräldrar och den ena tar merparten av föräldraledighet, vab, eller deltidsarbete, hitta en fördelning av hushållets ekonomi så att det blir jämlikt. Glöm inte att personen som tjänar mindre pengar också får mindre pengar till pensionen, och överväg om den andra partnern ska bidra till dennes pensionssparande.
Här kan du läsa mer om föräldrapenning, vab, och barnbidrag.
Läs mer