Rutschkana och klätterställning - allt om barnsäkerhet på lekplatsen
Att leka är inte bara roligt, det är helt livsnödvändigt för barn och deras utveckling. Som förälder vill du dock säkert ha lite koll på säkerheten. Genom att följa dessa riktlinjer för barn på lekplatsen kan ni leka säkert och samtidigt ha hur kul som helst.
Artikelinnehåll Att leka i rätt utrustning för barnets ålder - 3 råd om studsmattor Ha koll på sådant som kan fastna Ha barnet under uppsikt Är lekplatsen för säker?
Lekplatser i bostadsområden och kommunala parker måste uppfylla krav på säkerhet enligt en viss standard för att minska risken för olyckor. Det är den som uppfört lekplatsen som har det ansvaret. Samtidigt är det en del du som förälder bör vara vaksam på för att minska risken för att ditt barn skadar sig. Det kan handla om: Att leka i rätt utrustning för barnets ålder Att ha koll på kläder och annat som kan fastna Att hålla ett öga på barnet
Kurs i HLR för barn Lär dig hjärt- och lungräddning på bebisar och barn i vår digitala och kostnadsfria kurs.
Att leka i rätt utrustning för barnets ålder En viktig faktor för att leka säkert på lekplatsen är att utgå från barnets ålder. Vad kan ditt barn göra just nu på ett säkert sätt? Dels handlar det om barnets fysiska stabilitet, dels om en förmåga att förstå och avgöra risker, så att man inte helt sonika kränger sig över kanten på rutschkanan.
Barngunga Barn kan sitta säkert i en babygunga när de närmar sig ettårsåldern. Du kan börja testa redan när ditt barn är 6-10 månader. Det är viktigt att barnet kan sitta ordentligt och hålla upp huvud och nacke. Vanlig gunga Det som krävs för att övergå till vanlig gunga eller däckgunga är att barnet är ordentligt stadig i kroppen, kan hålla i gungan själv utan att åka av och har en viss förståelse för vad som händer om man ramlar. Åldern då det passar skiljer mycket bland barn. Börja med att putta så sakteliga så lär sig barnet stegvis. Rutschkana Rutschkanor kommer i alla möjliga storlekar. En liten inomhuskana kan ni börja utforska så snart din bebis är stabil i huvudet och nacken genom att du håller bebisen hela vägen, men då är det ännu inte läge för barnet att åka själv. Även om ett gående barn kan klättra upp för de få stegen kan du behöva hålla i ditt barn under själva åkturen. På större rutschkanor i lekparken finns oftast åldersrekommendationer som ni kan hålla er till. Samtidigt känner du ditt barn bäst, så träna på kanan ett steg i taget och var alltid med tills du vet att barnet klarar åkturen själv. Klätterställningar Även här finns ofta åldersrekommendationer, men det är återigen du som bäst känner ditt barn. Fördelen med klätterställningar för mindre barn är att de är lägre och oftast innebär färre risker att ramla från hög höjd. Små barn kan med fördel börja träna på sina klätterfärdigheter på stockar, låga trappor och utemöbler.
Bonus: 3 råd om studsmattor Stora studsmattor har blivit allt mer populära på senare år. Här kan barn hoppa av sig energi och kikna av skratt i flera timmar. Samtidigt kan studsmattan leda till en riktigt farlig olycka. Se därför alltid till att följa råden nedan.
- 1Använd enbart CE-märkt studsmatta, och ha skyddsnät runt studsmattan om diametern är större än 1,5 meter.
- 2Ställ studsmattan på en plats där det är minst 2 meter till stenar, träd, eller andra stora föremål.
- 3Låt aldrig barn hoppa på en blöt studsmatta då halkrisken är stor och kan leda till allvarliga olyckor.
Barn bör alltid hoppa en och en, särskilt mindre barn, och allra bäst blir det om du håller ett öga på dem under tiden.
Ha koll på sånt som kan fastna En del olyckor uppstår när barns kläder fastnar, så att de också fastnar eller tappar balansen. Det är ovanligt, men det har skett dödsfall då barn har fastnat med en huva i ett fast objekt och inte kunnat andas. Oftast leder det bara till en vurpa och en hel del gråt, men det är onödigt att ta risken. Använd endast jackor där luvan sitter fast med tryckknappar som lätt slits av om den skulle fastna. Välj tubhalsduk eller polokrage som sitter innanför overallen/jackan i stället för en lös halsduk eller scarf. Välj skor med kardborreband eller där skosnörena går att fästa så att de inte riskerar att gå upp och fastna i cykelhjul eller klätterställningar.
Ha barnet under uppsikt Olyckor sker snabbt när barn är i farten, och det är inte alla olyckor som går att förhindra. Du kan dock förhindra allvarligare olyckor eller ingripa innan en liten incident blir till en stor skada genom att ha barnet under uppsikt. Du behöver inte alltid vara med i leken – ju äldre barn blir, desto mer vill de leka själva och med sina vänner. Se bara till att finnas nära till hands och ha lite koll innan tvååringen tultar bort till lekplatsens högsta rutschkana, så kommer ni långt.
Är lekplatsen för säker? En del forskare menar att överdrivna säkerhetsregler för lekplatser hindrar barns utveckling. De låts inte klättra fritt eller lära sig hantera risker. Utrustningen hindrar kreativitet och möjligheten att utforma lekmiljön så som man vill ha den. Så passa ibland på att välja en annan lekmiljö när du är ute med ditt barn. Ni kanske vill bege er in i skogen och bygga en koja, eller träna på att klättra i ett träd i stället för att sätta foten rätt i nästa steg på lekplatsstegen. Här kan du läsa mer om barnsäkerhet i barnets alla vardagsmiljöer: Tema barnsäkerhet.
Läs mer