Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

RS-virus: 5 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barn

RS-virus orsakar en luftvägsinfektion som kan bli särskilt svår för de allra minsta. Ofta krävs ingen sjukvård, men små barn kan få svårt att andas eller att få i sig mat och kan behöva tillsyn. Det här är 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns RSV-infektion.

Sjuk bebis

Artikelinnehåll RSV hos äldre – en förkylning Tufft för de minsta  5 tillfällen då du ska söka vård för ditt barns RSV-infektion

RSV hos äldre – som en förkylning RS-virus (RSV) är den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektioner hos barn under ett år. Hos äldre barn och vuxna liknar symtomen vanligtvis en vanlig förkylning och läker ut av sig själv.  Har man väl haft sjukdomen en gång bygger kroppen upp en viss immunitet som skyddar vid framtida infektioner. I dessa grupper blir infektionen därför sällan oroväckande och det är mycket ovanligt att den kräver sjukvård. 

🌡️ Få hjälp digitalt hos Knodd  Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Tufft för de minsta  Spädbarn under ett år, däremot, kan bli särskilt påverkade. Utöver vanliga förkylningssymtom övergår RSV-infektioner nämligen ofta till svårare symtom som är utmärkande för sjukdomen och kan bli påfrestande för de minsta. Dessa symtom inkluderar:  Segt slem Trötthet på grund av andningssvårighet Ansträngd, ytlig, snabb andning Att barnets mage rör sig utåt och inåt vid andning Pipande eller väsande ljud från andningen Att huden dras in nedanför revbenen när barnet andas Det är också vanligt att små barn blir hängiga och har dålig aptit, eller helt enkelt inte orkar äta på grund av det sega slemmet. Det är just symtomen ovan som kan bli besvärliga och kräva sjukvård.  Ju yngre barnet är, desto högre är risken för komplikationer. Det finns ett godkänt vaccin som kan ge de allra minsta spädbarnen skydd mot svår RSV-infektion genom att ges till den gravida i slutet av graviditeten. Här kan du läsa mer om vaccinet mot RS-virus.

💙 Högre risk men ändå låg Det kan kännas läskigt som spädbarnsförälder när smittspridningen av RSV är hög. Spädbarn har förvisso högre risk för komplikationer än äldre barn, men det är fortfarande bara 1-2 procent av de spädbarn som insjuknar som behöver sjukhusvård.

5 tillfällen då du ska söka vård för ditt barns RSV-infektion Det är oftast inte nödvändigt för sjukvårdspersonalen att ställa en RSV-diagnos, utan det viktiga är hur ditt barn mår. Som förälder kan det vara svårt att avgöra hur allvarliga symtomen är. Då kan man alltid kontakta en digital eller fysisk vårdgivare för att få hjälp med bedömning.  Sök vård hos digital vårdgivare eller vårdcentral om ditt barn har: 

  • 1Andningssvårigheter, såsom: stånkande och/eller pipig andning, hög andningsfrekvens, indragningar under revbenen
  • 2Kraftig, tung hosta 
  • 3Svårt att äta eller amma, eller inte efterfrågar mat
  • 4Torra blöjor eller kissar mindre än vanligt
  • 5Hög feber (39+ grader) eller är yngre än 3 månader även med mild feber
Mamma och barn

Om det är utanför ordinarie öppettider för dessa, kontakta en akutmottagning.  Om ditt barn har andningsuppehåll, ring genast 112. De flesta infektionssjukdomar går över av sig själv, men ibland behöver man hjälp från sjukvården. Här kan du läsa mer om 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns infektion.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Läs mer

Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
sjuk bebis som ligger i mammas knä
Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen