Potträning - barnspecialisternas bästa tips

Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.

Barn som sitter på potta

Artikelinnehåll När ska man börja med potträning? Hur gör man för att potträna sitt barn? Alla barn är olika Vanliga frågor om potträning

När det är dags att lämna blöjan Att träna barn på att gå på pottan eller toaletten i stället för att använda blöja kan kännas som ett stort steg, både för föräldrar och barn. Barn kan vara både nyfikna och nervösa inför att gå utan blöja, medan föräldrar kan oroa sig över vilken ålder som är lämpligast och vad man gör om det händer en ”olycka”. Samtidigt är det en del i barns utveckling, precis som att lära sig gå eller prata, och som med så mycket annat i barns utveckling är det individuellt när det passar bäst att lära sig.

Dagens engångsblöjor är så effektiva att barn ofta inte uppfattar att blöjan är blöt
quote

När ska man börja med potträning? Det finns flera faktorer att tänka på när man som förälder börjar introducera potträning för sitt barn. Ofta ger barnet uttryck för någon sorts nyfikenhet kring pottan eller ett missnöje med att ha blöjan på sig. Kanske vill barnet göra som storasyskon eller kompisar på förskolan. Då är det en utmärkt tid att ta tillvara på viljan från barnets sida. Det är dock inte ovanligt att barn inte uttrycker en önskan att bli av med blöjan. Dagens engångsblöjor är så effektiva att barn ofta inte uppfattar att blöjan är blöt. De är då heller inte missnöjda med att gå runt med den på, även om de egentligen är redo. Då får du som förälder påbörja processen när du tror att barnet är redo. Rekommenderad ålder för potträning är runt 18-24 månader. Håll utkik efter om blöjan är torr under längre, sammanhängande perioder eller att barnet bajsar på någorlunda regelbundna tider. Det är goda tecken på att barnet är redo att potträna.

💙 Det kan vara klokt att börja potträna innan tvåårsåldern, eftersom barn ofta får en stark vilja och gärna testar att säga nej till allt när de är runt två år (i det som förr kallades trotsåldern). 

Förberedelser är a och o Du kan underlätta potträningen genom att förbereda och välja ett tillfälle då det finns tid och tålamod för att barnet ska lära sig något nytt. Då får både du och barnet goda förutsättningar för att lyckas. Börja under en period då det är lugnt omkring er och ni inte har allt för mycket annat som kräver uppmärksamhet. Undvik att sätta igång när någon i familjen är sjuk eller har det stressigt på jobbet, eller om barnet precis genomgår en annan stor omställning, som att få syskon eller börja på förskola. Sommarhalvåret är en strålande period för många att börja eftersom man slipper dra på och av flera lager kläder. En del föräldrar väljer att låta barnen gå helt utan kläder nertill hemma och då passar varmare månader särskilt bra. För andra familjer är sommaren full av resor, besök, utflykter och en ovanlig vardag. Då kanske en alldeles vanlig vardagsperiod på hösten passar bättre. Utgå från vad som passar er.

Hur gör man för att potträna sitt barn? Grundprincipen är att ni ska göra det som fungerar för er. Alla barn är olika, så prova er fram och försök att inte lägga för mycket press varken på dig själv eller barnet att det ska bli perfekt direkt. Du kan börja med att låta barnet gå utan blöja hemma. Det behöver inte vara i långa stunder utan det räcker med att ni tar av blöjan ett par gånger under dagen, gärna i samband med att ni testar att sitta på pottan. Hemmet är en trygg plats och det är lätt att tvätta barnet eller byta kläder vid behov. Hemmiljön är också enklare att anpassa. En del föräldrar väljer att låta barnet gå i potträningsbyxor, som gör att barnet lättare kan känna att det kommit kiss.

1. Lär känna pottan Vad är en potta egentligen? Hur låter det när något hamnar i den? Undersök och utforska pottan tillsammans. Kanske kan gosedjuren visa vad man ska göra med den? Förklara vad som ska göras på pottan, anpassat till barnets ålder. Om barnet hellre vill utforska toaletten kan ni göra det på samma sätt. Vänj barnet vid att spola och kanske vinka hejdå till kiss eller toapapper som hamnat där i.

2. Försök tyda barnets signaler Barn visar ofta signaler när något är på gång i blöjan. Det är vanligt att barn tar på eller drar i blöjan. Det är också vanligt att tarmens tömningsreflex utlöses när man äter, så testa gärna att gå på pottan direkt efter måltiden och håll utkik efter signaler medan ni äter. Genom att du ser till att föra barnet till pottan när det kommer kiss eller bajs börjar barnet koppla ihop känslan i kroppen med att det är läge att gå på pottan, för då kommer det något.

3. Läs och titta på bilder Det finns många bra böcker för barn som handlar om att bli blöjfri. Fråga på biblioteket efter böcker som passar barnets ålder, så kan ni läsa och titta på bilderna ihop. Ni kan också läsa, prata, eller sjunga sånger medan barnet sitter på pottan. På så sätt kan du få barnet att sitta lite längre på pottan och öka chansen att något kommer. 

4. Låt det ta tid Tänk på att ha tålamod och göra potträningen till en positiv upplevelse som är fri från negativa associationer. Erbjud barnet pottan och svara neutralt om barnet inte vill prova. Försök aldrig övertala eller tvinga barnet att sitta på pottan. Det kan kännas ovant och kanske lite läskigt för barnet i början. Att börja med något helt nytt och skapa nya vanor kräver ibland sin lilla tid. Undvik också att ge beröm när barnet kissar eller bajsar på pottan. 

Alla barn är olika Målet med potträning är att barnet ska kunna gå på pottan eller toaletten, men vägen dit ser olika ut för alla. Många barn har nattblöja långt efter att de slutat på dagen. En del barn vill prompt ha på blöja när de ska bajsa men inte annars. Vissa föredrar att sitta på toaletten med en barnsits direkt medan andra vill använda pottan. För många familjer är det smidigt att gå utan blöja hemma men använda det vid utflykter eller på förskolan en tid, medan andra tycker det blir tydligare för barnet att göra samma var man än är. Genom att du som förälder uppvisar tålamod, lite flexibilitet och ett neutralt förhållningssätt till det hela får barnet möjlighet att lära sig tyda sina egna signaler och vänja sig vid pottan i lugn och ro. Tänk så många gånger barnet ramlade när det var dags att lära sig gå, eller hur länge språket är babbel innan orden kommer. Det samma gäller om barnet skulle råka kissa på sig utan blöjan på eller om barnet kissar bara sekunder efter att ni testat att sitta på pottan. Utan träning, tålamod och en hel del snedsteg når man inte dagen då det känns fullt naturligt att känna sig kissnödig och gå på pottan alldeles själv.

Uppmuntra eller berömma? Du som förälder kan gärna uppmuntra alla försök som sker med pottan, även om det inte kommer någonting. Skapa en positiv, kanske till och med spännande stämning kring att sitta på pottan. Barnet kan gott få testa att sitta utan att det kommer något. Gosedjuren får gärna testa också. Se det som ett sätt för barnet att närma sig pottan. Uppmärksamma om det kommer kiss eller bajs i pottan, men försök att inte göra en för stor sak av det eller att ge beröm. Säg exempelvis: ”men titta, där kom det ju bajs, vad skönt att få ut det”. Målet är att barnet ska förstå att när det känns på ett visst sätt i kroppen, då kommer det kiss eller bajs och det vill vi ska landa i pottan, inte att det är en prestation där ett resultat är bra och ett annat resultat är dåligt.

Våra 5 bästa råd för potträningen

  • 1Planera in träningen när det finns gott om tid.
  • 2Börja försiktigt och utöka den blöjfria tiden successivt.
  • 3För att få barnet att sitta tillräckligt länge kan du läsa en liten bok eller sjunga en sång under tiden.
  • 4Gör det till en del av era rutiner att sitta på pottan. Gärna innan läggdags och efter maten.
  • 5Påminn barnet om att gå på pottan, men tjata inte. Uppmärksamma när det kommer något i pottan utan att berömma prestationen. Ha tålamod om det tar längre tid än du trott.

Vanliga frågor om potträning Hur lång tid tar potträning? Det är nästan omöjligt att ge svar på hur lång tid potträning tar. Det finns tre-dagars-metoder som utlovar omedelbara resultat men ofta är det inte så svartvitt, utan det är bara början på processen. För en del tar det några veckor och för andra tar det månader. Resultatet beror också på vad du som förälder har för förväntningar. Många barn är dagtorra långt innan de slutar med blöja på natten. En del tre- och fyraåringar som går helt utan blöja kissar ibland på sig på natten. Ju mer stress och press det blir kring potträningen, desto krångligare blir den ofta. Hur får man barnet att säga till vid potträning? Ofta börjar potträning med att du som förälder tyder barnets signaler, inte barnet själv. Det första steget är att barnet börjar uppfatta kopplingen mellan att något känns i kroppen och att det kommer ut kiss eller bajs. Du kan välja att göra ett ljud varje gång ni sitter på pottan och det kommer något eller bara påpeka det i ord. På så sätt kan barnet själv till slut koppla ihop ljudet med känslan och säga till när något är på gång. Det är svårt att säga till att något händer innan man har förstått hur det går till.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

24 juli 2024

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
barn badar
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
barn med solhatt
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen