Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Pengar och barn: en snabbguide

Att lära barn om pengar och ekonomi är viktigt för att ge dem kunskap och en bra start i livet. Samtidigt kan det kännas klurigt hur och när man ska prata med barn om pengar. Den här guiden leder dig rätt. 

barn med mynt i händerna

Artikelinnehåll Det är viktigt att barn lär sig om pengar - När ska man börja lära barn om pengars värde? 4 steg i att lära sig om pengar och ekonomi När är det läge för veckopeng och månadspeng?

Det är viktigt att barn lär sig om pengar Pengar och ekonomi kan vara en laddad fråga. Hur man ser på och hanterar pengar skiljer sig stort mellan individer och mellan familjer. Inte sällan är det laddat även mellan partners. Samtidigt är pengar en viktig del av livet och ett måste att lära sig. Barns relation till pengar befästs i 6-12-årsåldern och påverkas starkt av vad de lär sig från familjen. Det är exempelvis viktigt att barn lär sig spara till större utgifter och att stå ut med att vänta tills man har tillräckligt med pengar för att köpa något viktigt. Det lägger grunden för att ta ansvar för sin ekonomi i vuxenlivet och minskar risken för att man ska hamna i skuld.

💙 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

När ska man börja lära barn om pengars värde? Samtidigt är pengar ett abstrakt koncept. Nuförtiden ser vi sällan kontakter över huvud taget, vilket gör det ännu svårare att förstå hur många kronor man behöver för olika inköp. Du kan börja prata med ditt barn om att man använder pengar för att köpa saker redan i 4-5-årsåldern. Samtidigt är det svårt för barn i den åldern att förstå vad fem eller fem miljoner kronor innebär. De kan heller inte greppa tanken att hålla i sina pengar och skjuta på tillfredsställelsen när ha-begäret kommer pockande. Börja smått och prata om pengar i största allmänhet i den här åldern och att det krävs pengar för att få saker. Du kan visa hur mycket godis man får för tio eller femton kronor, men också hur många bananer man får för samma summa – då börjar ni träna på matematiska koncept av bara farten.

4 steg i att lära sig om pengar och ekonomi 1. Gör ekonomin till del av vardagssnacket Långt innan barnet behöver tänka på huslån eller pensionssparande kan det vara bra att plocka fram ekonomin på mikronivå. Använd ekonomin som förklaring till att barnet inte alltid kan få allt. Prata om varför olika saker kostar olika mycket och att samma pengar som kan gå till en glass också behövs för att ni ska köpa mjölk eller kläder. Fokus är på hur man använder pengar, inte att de inte ska räcka till. Om ni har ekonomiska bekymmer hemma, försök ändå lägga samtalen på en nivå så att barnet känner sig tryggt.

2. Börja med sparandet Att prata om sparande tidigt är ett bra koncept att börja med när det gäller pengar. Det tar inte lång tid för barn att förstå sambandet mellan att samla ihop och sedan kunna få något man verkligen vill ha. Det krävs dock att man kan se sambandet, och har förmågan att förstå värdet av att skjuta på sitt behov av tillfredsställelse. Runt 6-7-årsåldern kan det vara lämpligt att börja lära barnet att spara ihop till något speciellt.

3. Få betalt för hushållssysslor? Föräldrar våndas ofta om det är bra eller dåligt att betala barn för hushållssysslor. Man kan tycka att alla i familjen måste bidra för att hålla rent eller fixa middag. Samtidigt är det ett bra sätt att lära sig att pengar får man när man gjort något, ett förstadie till lönearbete. En lösning är att dela upp det, så att vissa sysslor är icke-förhandlingsbara (alla måste städa sitt eget rum, alla ansvarar för disken efter middagen någon dag i veckan), medan andra är bonus-sysslor som man kan få ersättning för (vattna blommorna, klippa gräsmattan, panta tomflaskor).

4. Hushållsekonomi för äldre barn Viktiga lärdomar som du kan ge ditt barn när det gäller pengar handlar om hur man faktiskt får det att gå ihop när man måste hantera alla kostnader i vardagen, inte bara spara till sådant som är roligt. När ditt barn blir äldre kan du därför börja prata mer om hushållsekonomi. Visa ditt barn hur du gör upp en budget och olika utgifter som pengarna ska räcka till, eller låt barnet hjälpa till och prioritera hur ni ska göra med roliga utgifter som en semesterresa eller utflykt.

Det är också viktigt att lära barn att olika familjer har olika förutsättningar. Ni kanske inte har råd med eller väljer att lägga era pengar på sådant som en annan familj gör. Någon av ditt barns kompisar kanske måste avstå en utflykt för att familjen inte kan lägga pengar på det, och så vidare. Som förälder vill du säkert ge ditt barn hela världen, men det är helt okej för barn att uppleva begränsningar.

💵 Svårt utan kontanter? Kontanter kan kännas lättare att förstå, men det går utmärkt utan. Om ni vill ha koll på hur mycket barnet har sparat eller spenderat, använd en budget-app, eller rita upp ett stapeldiagram där ni kan lägga till eller dra av från barnets kassa. Då blir det också lätt att märka ut hur mycket barnet behöver för ett särskilt inköp. 

När är det läge för veckopeng och månadspeng? Det är en sak att förstå att ens föräldrar behöver använda pengar och en annan att själv ha kontroll över pengarna. Att börja med en liten veckopeng är ett bra första steg, som lätt kan utökas och utvecklas allteftersom barnet blir äldre.  Kom ihåg att alla barn är olika. Var lyhörd inför ditt barns utveckling – är barnet intresserat av pengar? Verkar barnet förstå värdet av pengar, hur man kan använda dem, och att det är begränsad tillgång på hur mycket pengar man har? Då kan det vara läge för veckopeng.  Runt skolstart eller under lågstadiet kan det vara lämpligt att börja med veckopeng. Börja med en låg summa och prata med barnet om vad det kan användas till. Runt 9-10 kan du utöka veckopengen. Om barnet inte redan börjat spara kan det vara läge att föreslå att barnet lägger undan en del av veckopengen för att samla ihop till något större. Runt 10-12 kan det sedan bli dags för månadspeng. I den här åldern kan det också vara lämpligt med lite mer pengar. Fortsätt att prata med barnet om vad pengarna går till. Du kan också välja att ge barnet “ränta” på sparade pengar efter en viss tid, så att barnet börjar förstå hur det går till när man sparar på banken/placerar sina pengar. 

💙 Appen för föräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 juli 2024

Läs mer

barn städar undan leksaker
Tips och tankar om hur barn kan hjälpa till hemma
flicka räcker upp handen i ett klassrum
Dags för skolstart: 3 tips för en smidig övergång
mamma och pappa leker med bebis
Barnbidrag: stora guiden
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen