Ormbett: så gör du om ditt barn blivit bitet

Ormbett är inte så vanligt i Sverige, men det händer att personer blir bitna av huggormar. Barn som blir bitna är känsligare än vuxna och kan behöva sjukvård. Så här gör du om ditt barn har blivit bitet.

två barn i solnedgången

Artikelinnehåll Det är ovanligt att bli biten av giftorm - Symtom vid ormbett Så här gör du om ditt barn har blivit biten av en orm

Det är ovanligt att bli biten av giftorm I Sverige finns snokar och huggormar. Snokar kan utsöndra ett gift i saliven men det kan inte tränga igenom människohud, så de är helt ofarliga för människor. Den här artikeln handlar om vad man ska göra om man blivit biten av en huggorm.  Att lära barn att ha respekt för ormar är klokt. Sveriges enda giftiga orm, huggormen, vill helst vara ifred och hugger bara om den blir störd. Därför är det bra att barn lär sig att man inte ska peta på ormar och hur man ska reagera om man stöter på en orm.  Med det sagt så är det ändå relativt ovanligt med huggormsbett – och mycket ovanligt att betten blir livshotande:  Runt 400 personer blir bitna av huggorm varje år och vårdas på sjukhus Av dessa får ungefär 20-30% måttliga till allvarliga symtom Endast något enstaka dödsfall sker per årtionde Vanligast är att huggormsbett sker längs kusterna, sommartid Barn, äldre, gravida, och individer med astma/allergi är särskilt känsliga för huggormsbett 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Symtom vid ormbett Hur man reagerar på ett huggormsbett varierar. I en tredjedel till hälften av fallen sprutar ormen inte in något gift. Då uppstår det ingen reaktion alls. Man kan fortfarande se två små bettmärken i huden, med 6-9 mm mellanrum – till skillnad från snoken vars bett ser ut mer som en hel tandrad. Vanligast vid huggormsbett där gift har sprutats in är att det gör ont vid bettet. Området kan svullna och bli rött eller blåaktigt. Svullnaden kan sprida sig om personen inte behandlas. Det är mindre vanligt, men man kan också få allmänsymtom, såsom illamående, blodtrycksfall, kräkningar och diarré. I sällsynta fall kan man få svårt att andas. Barn kan också uppvisa en del symtom som egentligen handlar om att de är rädda eller har ångest inför det som hänt.

Så här gör du om ditt barn har blivit biten av en orm Grundprincipen är: om ett barn har fått ett ormbett ska du alltid uppsöka fysisk vård. Vänta inte hemma även om barnet mår bra. På så sätt kan sjukhuset hålla barnet under observation och omedelbart sätta in behandling utifrån behov. Det finns motgift i form av ormserum.

🇸🇪 Obs! Detta är lokala råd Den här artikeln handlar om hur man ska göra vid huggormsbett, eftersom huggorm är den enda giftiga ormen i Sverige. Utomlands finns andra ormar som kan vara mycket giftigare och kan kräva andra åtgärder. Om du ska resa till ett land med giftormar, kolla vad som gäller för rekommendationer där. 

Om ditt barn har blivit bitet:

  • 1Försök att hålla dig lugn så att ditt barn kan hålla sig lugn. Vid stress ökar pulsen vilket kan göra att eventuellt gift snabbare sprider sig i kroppen.
  • 2Ring 112 och be att få kopplas till Giftinformation. De hjälper dig med riskbedömning och råd vid ormbett.
  • 3Håll barnet stilla för att minska risken för att giftet sprider sig snabbare i kroppen. 
  • 4Sök fysisk vård så snabbt som möjligt. Åk direkt till sjukhus även om barnet inte har några symtom. 
  • 5Håll kroppsdelen högt, ovanför hjärtat, om möjligt. 
  • 6Om barnet har åtsittande kläder eller skor nära bettet, ta av dessa för att undvika problem om kroppsdelen svullnar. 
  • 7Rör inte bettet och försök inte suga ut giftet.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 juni 2024

Läs mer

nyfödd bebis
6 praktiska sommartips till dig med bebis
bebis som blir insmord med solkräm
Vanliga hudbesvär hos barn på sommaren - och hur du bäst tar hand om dem
två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen