Om sen språkutveckling hos barn
Sen språkutveckling kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, men det kan också gå att åtgärda, med insatser från BVC, logoped, och dig själv. Här hittar du information om vad det kan bero på om ditt barn inte pratar än och tips om hur du kan främja ditt barns tal- och språkutveckling.
Artikelinnehåll Språket utvecklas lika men olika Vad beror sen språkutveckling på? Åtgärder vid sen språkutveckling 5 tips f ör att uppmuntra ditt barns tal och språk
Språket utvecklas lika men olika De flesta barn börjar kommunicera med sin omgivning redan som nyfödda, med skrik, leenden, och gråt. På den vägen fortsätter sedan barnets kommunikation, som sammanflätas med språkutvecklingen, med joller, babbel, och snart nog början till ord. Själva utvecklingen brukar se ungefär likadan ut, men den kan ta olika lång tid. En del barn babblar långa utläggningar i flera månader innan de behagar testa ord, en del barn är rätt tysta innan det plötsligt kommer flerordsmeningar, och en del barn pratar glatt på men har svårt att uttala vissa ord eller bokstäver. Som förälder är det lätt att bli orolig om talet inte utvecklas som man har tänkt sig. Kanske jämför man sitt barn med andra på förskolan eller barnets kusiner. Oftast kommer barnets språk ikapp, men det finns saker du själv kan göra för att uppmuntra ditt barns språkutveckling, och ibland behöver barnet stöd utifrån.
🌱 Lär dig mer om barns språk i vår kurs Vår kostnadsfria kurs i barns språkutveckling går igenom hur språket förändras, vad som är typiskt för de olika åldrarna och hur du kan stötta ditt barns språkutveckling i de olika faserna.
När ska barn kunna prata? Det är alltså vanligt med variation i barns språkutveckling och när de klarar av olika delar av språket. Mycket grovt förenklat kan man säga att barn i olika åldrar ska kunna: Ettåring: börja använda ettordssatser Tvååring: tala i tvåordsmeningar Treåring: ska kunna förstås av familjen Fyraåring: ska kunna förstås av andra utanför familjen Det är också viktigt att få en känsla för om barnet försöker kommunicera men har svårt med ord och uttal, eller om barnet är ointresserad av att använda talet eller att försöka kommunicera med omvärlden. Här kan du läsa mer om barns språkutveckling.
Vad beror sen språkutveckling på?
Språket är komplicerat Det är mycket som ska klaffa i hjärnan för att man ska få ihop ett tal. Först ska man vilja kommunicera. Sedan ska man förstå att de olika ljuden som kommer från andra människor betyder specifika saker och träna upp synapserna i hjärnan som lär sig det. Vidare ska man få ihop munmotoriken för att forma ord, komma ihåg vilka ljud och ord som betyder vad och lära sig hur de passar ihop med andra ord. Sedan ska man lära sig språkets och meningars uppbyggnad, att få ihop tempus och andra böjningar, och till slut sätta ihop allt det med vad man själv vill, känner, och tänker. Inte konstigt då att det tar ett tag att få till det.
Förklaringar till att ett barn inte pratar eller pratar sent Att ett barn är sen i språket kan ha många orsaker. Det kan handla om: Ärftliga förklaringar: om föräldrar eller andra släktingar var sena i talet finns en chans att barnet också blir det. Fysiska förklaringar: det kan handla om att barnet har nedsatt hörsel, vilket försvårar språkinlärningen, eller att fysiologiska hinder, såsom läppspalt, käkspalt och gomspalt eller skador som uppstår vid olycka eller sjukdom gör det svårare att få ihop orden. En del i ett annat tillstånd: barn med intellektuella funktionsnedsättningar, adhd eller autism kan också ha språk- eller talsvårigheter. Ungefär fem procent av alla barn har problem med talet eller med språket.
💙 Orolig för ditt barns språkutveckling? BVC har koll på ditt barn språkutveckling genom de regelbundna kontrollerna. Du kan dock kontakta dem specifikt om du är orolig för ditt barns tal eller kommunikation. Du kan också prata med elevhälsan om ditt barn är äldre, eller söka vård hos en logoped.
Åtgärder vid sen språkutveckling Om ett barn är sent i språket får man oftast komma till en logoped. En logoped utreder och behandlar olika sorters språk- och talsvårigheter och kan hjälpa till oavsett vad som orsakat språkstörningen. Genom lekar och olika metoder kan logopeden hjälpa barnet att öva på svåra ljud och stavelser, lära sig förstå ord och vad de betyder, eller uppmuntra barn som förstår men inte talar att faktiskt säga orden de kan.
5 tips för att uppmuntra ditt barns tal och språk Språket är som sagt komplicerat, och det krävs träning för att få till det, särskilt om barnet har lite svårare för att komma igång. Det finns dock en hel del du själv kan göra för att uppmuntra ditt barns tal- och språkförmåga.
- 1Du kommunicerar med ditt barn från dag ett och ju mer kommunikation överlag, desto mer tillfälle till träning och inlärning får ditt barn. Detta betyder inte att du behöver prata i långa utläggningar, utan se allt i vardagen som en chans att prata, lyssna, turas om, reagera, uppmuntra, fira, och bekräfta det ditt barn uttrycker, oavsett om det är ord, babbel, joller, eller gråt.
- 2Vänj dig vid att prata om allt ni gör, från att “Nu sätter vi på oss byxorna, nu en strumpa och så andra strumpan” till “Titta på den bilen, den är röd, vad fort den kör!” Anpassa språket efter ditt barns ålder och förståelse, med korta, konkreta meningar och gott om pauser för att låta barnet bearbeta och reagera.
- 3Leken är livsviktig för barns inlärning och en gyllene chans att stärka språkförståelsen. Visa intresse för sådant ditt barn gillar, turas om, ge barnet utrymme att uttrycka sig, lyssna, benämn det ni gör, och ha kul. Inlärningen kommer på köpet.
- 4Det kommer inte hjälpa ditt barn om du hela tiden säger att uttalet är fel eller att tvinga barnet att säga om, när orden kommer ut halvrätt. Om barnet glatt pekar och utbrister “tatt!” kan du säga “ja titta, där är en katt!” Tids nog kommer barnet börja uppfatta skillnaden och vilja efterlikna dig.
- 5För en del barn blir det riktigt frustrerande att inte kunna uttrycka sig i tal, men de kan ha lättare för att använda teckenspråk. Testa att lära dig själv och ditt barn tecken för några av de vanligaste orden, som nappflaska och hjälp, och upprepa sedan ordet högt varje gång du eller barnet tecknar.
Här kan du läsa mer om när språket inte hänger med i barnets utveckling, och om babytecken.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer