Om känslor kring att inte amma

Det är inte alla föräldrar som vill eller kan amma. Ofta möts man av starka reaktioner från omvärlden om man inte ammar och man kan själv uppleva många olika känslor. Den här artikeln riktar sig till dig som behöver ett peptalk för att du inte ammar. 

Mamma som flaskmatar sitt barn

Artikelinnehåll Det är inte alla som ammar En del vill inte amma En del kan inte amma Omvärldens reaktioner och ens egna känslor Viktiga kom-ihåg för dig som inte ammar

Det är inte alla som ammar Det är lätt att tro att alla ska, måste, eller borde amma sitt nyfödda barn. Det snackas mycket föräldrar emellan, och du kanske till och med har fått känslan under graviditeten att amning är det enda fullgoda alternativet.   Det är dock inte alla som ammar, inte ens från start. Andelen barn som helammas vid en veckas ålder har faktiskt minskat de senaste tjugofem åren.   Det finns också stor variation i hur länge föräldrar ammar. Dessutom ökar andelen barn som delammas, det vill säga att de ammas till viss del men får kompletterande näring från flaskmatning.  Allt detta tyder på att det finns fler möjligheter för föräldrar som inte ammar, oavsett anledning, och att man faktiskt kan anpassa sitt föräldraskap utifrån sina egna förutsättningar. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar Knodd håller dig i handen genom de första åren och guidar dig genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

En del vill inte amma För en del är det ett eget val att inte amma. Man kanske bestämde sig redan innan man blev med barn eller så är det ett val som dyker upp när barnet är här.  Vanliga anledningar till att man inte vill amma:  Man har haft tidigare negativa upplevelser av amning Man vill dela lika på matning och att ta hand om barnet med en partner eller medförälder Man kan ha fått fysiska eller psykiska besvär i samband med amningen

En del kan inte amma För andra är det inte ett val att inte amma, utan av någon anledning går det inte. För dessa föräldrar kan det upplevas som en svår förlust eller sorg att inte kunna amma, även om det är det bästa i det här fallet.  Det kan handla om bebisen är för tidigt född eller inte orkar suga tillräckligt. Det kan också finnas fysiska, medicinska, eller psykiska skäl som gör att föräldern inte kan amma.  En del föräldrar försöker – ofta länge och idogt – utan att det fungerar. Detta kan vara utmattande och svårt, särskilt när man till slut bestämmer sig för att sluta försöka. 

förälder som matar barn

Omvärldens reaktioner och ens egna känslor Som med så mycket annat under graviditeten och föräldraskapet har omvärlden gott om åsikter om huruvida man ammar eller inte. Ens egna föräldrar, vårdpersonal, vänner, och media drar sig sällan för att uttrycka dessa åsikter vitt och brett.  Inte konstigt då att man själv kan uppleva en del tuffa känslor i samband med att man inte ammar, eller om man av någon anledning avslutar amningen. Det är vanligt att känna skuld, skam, sorg och ilska – både om man valt att inte amma eller om man inte kunnat.  Känslorna kan komma från omvärldens påtryckningar, men de kan också ha att göra med dina egna föreställningar eller önskningar om hur föräldraskapet skulle se ut. De här känslorna och upplevelserna är på riktigt, men de är inte nödvändigtvis objektiva sanningar vad gäller hur ditt barn mår eller hur du är som förälder.

⚕️Vården är till för dig Många upplever att vårdpersonal propsar på att man ska amma. Detta handlar ofta om de fördelar med amning som forskning påvisat – men dessa fördelar måste vägas mot de fördelar som finns för den individuella föräldern och familjen vad gäller att inte amma. Vården är till för att stötta dig och ditt barn så att det blir så bra som möjligt utifrån era förutsättningar. Om amning inte är aktuellt men du upplever att du får negativa reaktioner, stå på dig med din barnmorska eller BVC-sköterska. Du har rätt att bli bemött med respekt och lyhördhet. 

Viktiga kom-ihåg för dig som inte ammar Dessa gäller vare sig du inte kan eller inte vill amma.  Du är inte en sämre förälder för att du inte ammar. Tvärtom är det en stor kärleksförklaring till ditt barn att du gör det som fungerar för er familj. Det kan handla om allt från att ditt barn får tillräckligt med näring tack vare bröstmjölksersättning till att du kan vara en mer lyhörd, närvarande, eller frisk förälder just för att du lagt amningen åt sidan. Tänk vilken tur ditt barn har som fick just dig som förälder, som hittar lösningen som fungerar för er. Anknytningen behöver inte alls påverkas av att man inte ammar. Du kan skapa en god anknytning vid flaskmatningsstunder precis på samma sätt som om du ammade, genom närhet, ömhet, ögonkontakt och kommunikation med bebisen. Är ni fler än en förälder får ni dessutom mer jämlika förutsättningar för att vara nära barnet och skapa god anknytning. Näringen som finns i bröstmjölksersättning är utvecklad för att vara så lik bröstmjölk som vanligt. All ersättning som säljs i Sverige är godkänd enligt strikta regler. Du kan behöva ha koll på hur mycket ersättning du ger ditt barn, välja en flaska som fungerar för ditt barns ätmönster, och hitta andra sätt att trösta din bebis när bröstet inte är ett alternativ, men utöver det behöver skillnaderna inte vara så stora. Oavsett anledning kan du känna starka känslor i samband med att inte amma. Det är viktigt att erkänna de känslorna och låta dig själv känna dem, för att kunna ta dig vidare på ett positivt och stärkt sätt. Om du behöver stöd kan du vända dig till din barnmorska eller BVC. Det är vanligt att man behöver stöd på olika sätt under småbarnsåren, och detta är bara ett av många områden där BVC finns till för att stärka dig i föräldraskapet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

26 september 2024

Läs mer

litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen