Olika sätt att föda - från vattenfödsel till att föda hemma
Förlossningar kan se annorlunda ut både utifrån vad den gravida vill och vad som är säkrast för mamma och barn. Här går vi igenom vaginal förlossning på förlossningsmottagning, kejsarsnitt, att föda hemma och vattenfödsel.
Artikelinnehåll Förlossning på BB/förlossningsmottagning Olika ställningar vid vaginal förlossning Kejsarsnitt Föda hemma Vattenfödsel
Alla graviditeter ser olika ut, men en sak är säker: en dag ska bebisen komma ut. Hur det sker kan dock skilja sig, antingen för att den blivande föräldern bestämt det eller för att bebisen och den födandes hälsa kräver det. De vanligaste sätten att föda är: På BB/förlossningsmottagning Via kejsarsnitt Att föda hemma Vattenfödsel Snart dags för förlossning? Genom Knodds profylaxkurs får du all kunskap du behöver för att förstå förloppet och hur kroppen reagerar, samt användbara övningar som hjälper dig hitta lugnet – allt för en positivare, tryggare förlossningsupplevelse. Du hittar den gratis i appen.
Förlossning på BB/förlossningsmottagning Det allra vanligaste är att ha en vaginal förlossning på förlossningsmottagning. Här har du ett förlossningsteam med dig som kan ge råd och stöd under förloppets gång. Ofta finns tillgång till dusch eller badkar. Blir det nödvändigt med kejsarsnitt har ni nära till operationsavdelningen. Efter förlossningen får ni ligga kvar på sjukhuset något dygn, beroende på hur det har gått och hur ni mår. Här får du svar på föräldrars vanligaste frågor om graviditet och förlossning.
✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.
Olika ställningar vid vaginal förlossning Har man sett folk få barn på film är det lätt att tro att den enda ställningen är på rygg i gynläge med benen i vädret. Så är det dock inte. Tvärtom finns det många ställningar som kan göra det lättare både för dig som föder och för barnet att ha en smidig förlossning. Det kan exempelvis handla om: Halvsittande Att stå på alla fyra Att sitta på huk Att stå på knä Att ligga på sidan Stående På förlossningspall Vanligast är att man byter positioner under förlossningens gång. Vissa positioner ger tillfälle till avlastning och en paus medan andra är optimala i utdrivningsskedet. Olika positioner kan också skynda på eller lugna ner förloppet. Barmmorskan och förlossningsteamet kommer leda dig igenom olika ställningar under förlossningens gång. De har varit med förr och har en bra uppfattning om vad som kan vara lämpligt vid olika tidpunkter, så länge det känns bra för dig.
Kejsarsnitt Ungefär en av sex födslar är idag kejsarsnitt, en operation där barnet plockas ut genom magen. Det kan handla om ett planerat eller ett oplanerat kejsarsnitt. Vid ett kejsarsnitt ser både själva förlossningen och tiden efteråt annorlunda ut än om man fött vaginalt.
Föda hemma För bara några generationer sedan föddes nästan alla barn hemma, men nu är det ovanligt. Vid en hemförlossning kommer en särskild barnmorska som arbetar med just hemförlossningar och hjälper till. Anledningar till varför föräldrar väljer hemförlossning inkluderar: Det känns tryggare att vara i sitt eget hem Man vill undvika sjukhusmiljö Vid hemförlossning bör graviditeten ha varit okomplicerad utan några kända risker som kan försvåra förlossningsarbetet. Även om allt gått bra fram till förlossningen så kan det bli nödvändigt att åka in till sjukhus. Eftersom de flesta regioner inte erbjuder hemförlossning får man oftast betala för den själv. Tala med din barnmorska om du vill veta vad som gäller i just din region.
Vattenfödsel Att duscha eller bada under förlossningsarbetet är ofta lugnande och kan hjälpa till att sätta igång kroppens eget smärtlindringssystem. En del gravida väljer till och med att föda barnet i vatten, en så kallad vattenfödsel. Vattenfödsel är precis som det låter: barnet föds medan man sitter i ett större badkar eller en förlossningspool. Det är vanligt med vattenfödsel om man väljer att föda hemma, men även många förlossningskliniker erbjuder vattenfödsel. Även här ska graviditeten oftast ha varit okomplicerad och vara fullgången. Du som ska föda behöver också vara rörlig nog att du kan ta dig i och ur badkaret. Fördelar med vattenfödsel inkluderar: Lugnare upplevelse Smidigare förlossning Kolla med din förlossningsmottagning om de erbjuder vattenfödsel och prata med din barnmorska om olika alternativ.
✨ Utgångspunkten oavsett förlossning är alltid vad som är säkrast för dig som föder och bebisen, samt vad ni mår bra av. Förlossningsteamet – oavsett om det är en hembarnmorska, teamet på BB, eller ett läkarteam vid kejsarsnitt – finns med dig hela vägen för att hjälpa dig. På så sätt kan ni tillsammans göra förlossningen till en så säker, trygg, och positiv upplevelse som möjligt.
Läs mer