Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Nyhet: Folkhälsomyndigheten rekommenderar vattkoppsvaccin i nationella vaccinationsprogrammet

Folkhälsomyndigheten har lagt fram ett förslag om att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet, vilket skulle ge barn långvarigt skydd mot sjukdomen utan kostnad för familjen. Nu kan berörda instanser – och allmänheten – komma med synpunkter innan det läggs fram till regeringen för beslut.

bebis som får vaccin

Artikelinnehåll Folkhälsomyndighetens utredning om vaccin mot vattkoppor - Om vattkoppsvaccinet Förslaget går vidare till regeringen

Folkhälsomyndighetens utredning om vaccin mot vattkoppor Folkhälsomyndigheten har under de senaste åren gjort en utredning om huruvida ett vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Slutsatsen de har kommit fram till är att det uppfyller smittskyddslagens kriterier för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.  Att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet skulle:  Skydda barn och vuxna från svårare infektion och allvarliga komplikationer Vara kostnadsbesparande ur ett samhällsperspektiv Minska frånvaro i förskola, skola, och arbete Avsluta cirkulationen av vattkoppsvirus i samhället inom 6-8 år När ett vaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet blir det också kostnadsfritt för individen. Det går att vaccineras mot vattkoppor redan idag, men då får man bekosta det själv. 

🦠 Kort om vattkoppor Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom. Vanligast är att man får det i förskoleåldern och ungefär 97% har haft det vid 12 års ålder. Efter sjukdomen har man vanligtvis livslång immunitet, men man kan utveckla bältros senare i livet. För nyfödda barn, barn med nedsatt immunförsvar eller underliggande sjukdomar, och äldre individer kan sjukdomen bli svårare. Alla personer, även i övrigt fullt friska, löper även en viss risk för att utveckla allvarliga komplikationer, som till exempel lunginflammation och hjärninflammation.

Om vattkoppsvaccinet De vaccin som utretts och testats är säkra och effektiva. Vaccinen skulle:  Ges i två doser Förslagsvis ges vid 18 månader och 7 års ålder Skapa ett långsiktigt skydd mot vattkoppor Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en så kallad ikappvaccination för äldre barn upp till 18 år. Detta skulle förkorta tiden tills vattkoppssmittan slutar cirkulera i befolkningen till 2-3 år.  Här kan du läsa barnspecialisternas svar på föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Vattkoppor har länge betraktats som något alla barn måste genomgå. Men genom att vaccinera alla barn kan vi skydda dem från allvarliga komplikationer, minska antalet vabdagar och låta barn slippa en av barndomens riktigt påfrestande sjukdomar.
quote
Younis Khalid

Younis Khalid,

Knodd

Barnläkare & Verksamhetschef

Förslaget går vidare till regeringen Att förslaget om allmän vaccination mot vattkoppor ligger ute på remiss innebär att Folkhälsomyndigheten samlar in synpunkter både från berörda instanser. Folkhälsomyndigheten bearbetar sedan alla förslag och synpunkter innan de lägger fram ett officiellt förslag till regeringen, som då fattar ett beslut om frågan.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: Remiss angående Folkhälsomyndighetens förslag om ett nationellt vaccinationsprogram mot vattkoppor

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 maj 2024

Läs mer

flicka med vattkoppor
5 tillfällen då du bör söka vård för barns vattkoppor
Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor
vattkoppor
Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen