Nyhet: Folkhälsomyndigheten rekommenderar vattkoppsvaccin i nationella vaccinationsprogrammet
Folkhälsomyndigheten har lagt fram ett förslag om att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet, vilket skulle ge barn långvarigt skydd mot sjukdomen utan kostnad för familjen. Nu kan berörda instanser – och allmänheten – komma med synpunkter innan det läggs fram till regeringen för beslut.
Artikelinnehåll Folkhälsomyndighetens utredning om vaccin mot vattkoppor - Om vattkoppsvaccinet Förslaget går vidare till regeringen
Folkhälsomyndighetens utredning om vaccin mot vattkoppor Folkhälsomyndigheten har under de senaste åren gjort en utredning om huruvida ett vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Slutsatsen de har kommit fram till är att det uppfyller smittskyddslagens kriterier för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram. Att inkludera vattkoppsvaccin i allmänna vaccinationsprogrammet skulle: Skydda barn och vuxna från svårare infektion och allvarliga komplikationer Vara kostnadsbesparande ur ett samhällsperspektiv Minska frånvaro i förskola, skola, och arbete Avsluta cirkulationen av vattkoppsvirus i samhället inom 6-8 år När ett vaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet blir det också kostnadsfritt för individen. Det går att vaccineras mot vattkoppor redan idag, men då får man bekosta det själv.
🦠 Kort om vattkoppor Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom. Vanligast är att man får det i förskoleåldern och ungefär 97% har haft det vid 12 års ålder. Efter sjukdomen har man vanligtvis livslång immunitet, men man kan utveckla bältros senare i livet. För nyfödda barn, barn med nedsatt immunförsvar eller underliggande sjukdomar, och äldre individer kan sjukdomen bli svårare. Alla personer, även i övrigt fullt friska, löper även en viss risk för att utveckla allvarliga komplikationer, som till exempel lunginflammation och hjärninflammation.
Om vattkoppsvaccinet De vaccin som utretts och testats är säkra och effektiva. Vaccinen skulle: Ges i två doser Förslagsvis ges vid 18 månader och 7 års ålder Skapa ett långsiktigt skydd mot vattkoppor Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en så kallad ikappvaccination för äldre barn upp till 18 år. Detta skulle förkorta tiden tills vattkoppssmittan slutar cirkulera i befolkningen till 2-3 år. Här kan du läsa barnspecialisternas svar på föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Förslaget går vidare till regeringen Att förslaget om allmän vaccination mot vattkoppor ligger ute på remiss innebär att Folkhälsomyndigheten samlar in synpunkter både från berörda instanser. Folkhälsomyndigheten bearbetar sedan alla förslag och synpunkter innan de lägger fram ett officiellt förslag till regeringen, som då fattar ett beslut om frågan.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: Remiss angående Folkhälsomyndighetens förslag om ett nationellt vaccinationsprogram mot vattkoppor
Läs mer