Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Nyhet: allt om regeringens nya riktlinjer för skärmanvändning hos barn

Regeringen har presenterat nya riktlinjer för barn och ungas skärmanvändning, utifrån en grundlig kunskapssammanställning och undersökningar. Här hittar du en sammanfattning av det viktigaste, samt råd till dig som förälder från Knodds barnspecialist, Younis Khalid. 

två barn sitter i soffa med ipad

Artikelinnehåll Bakgrund: FHM:s rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga Detta ingår i rekommendationerna Råd från Knodds barnspecialister

Bakgrund: FHM:s rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga Det är Folkhälsomyndigheten (FHM) som har tagit fram de nya rekommendationerna om skärmanvändning för barn och unga, på uppdrag av regeringen. Syftet är att främja fysisk och psykisk hälsa hos barn, vilka båda kan försämras när skärmanvändningen tar över, samt att minska exponeringen för olämpligt innehåll. Rekommendationerna baseras på en kunskapssammanställning som Folkhälsomyndigheten har gjort av befintlig forskning, fokusgrupper med föräldrar och barn, samt kunskapsutbyte med andra nordiska myndighetsorganisationer och Världshälsoorganisationen, WHO. WHO kom själva ut med egna rekommendationer för barn och skärmtid i november 2023.

💙 Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Skärmanvändningens påverkan på barn Många föräldrar har en aning om att skärmar kan påverka deras barn negativt, utan att veta riktigt vad det är som kan vara dåligt. Genom kunskapssammanställningen blev det tydligt på vilka sätt som barn psykiska och fysiska hälsa riskerar att bli sämre som resultat av ökad skärmtid. Det handlar bland annat om: Kortare sömn och sämre sömnkvalitet Ökat stillasittande och ökad risk för övervikt och fetma Förvärrade ADHD-symtom över tid Ökad risk för depressiva symtom, ångest och oro Ensamhet Osunda kroppsideal Här kan du läsa mer från Knodd om skärmtid och barn. 

Detta ingår i rekommendationerna: Rekommendationerna innefattar både åldersrekommendationer och hur man använder skärmarna.

Rekommendationer om skärmtid utifrån ålder: Rekommendationerna grundar sig dels på kunskap om skärmars effekter på utveckling och hälsa, och dels på att det ska finnas tid för barnens övriga aktiviteter. Folkhälsomyndigheten har alltså utgått både från vad som bör rymmas inom ett barns dag, och de effekter som man vet att skärmtiden har på barns utveckling, för att avgöra hur mycket tid som kan vara lämpligt att lägga på skärmtid. Det handlar om allt från fysisk aktivitet, lek och träning, till förskola/skola, relationer, och sömn.

Ålder

Skärmtid

0-2 år

Ingen skärmtid alls

2-5 år

Max 1 timme/dygn

6-12 år

Max 1-2 timmar/dygn

13-18 år

Max 2-3 timmar/dygn

Rekommendationer om användning: Utöver själva skärmtiden ger Folkhälsomyndigheten också rekommendationer för hur skärmtiden spenderas. Flera av dessa rekommendationer är sådant vi på Knodd skrivit om tidigare, och sådant som kan hjälpa föräldrar att hitta en bra balans i en värld där viss skärmanvändning nästan är omöjlig att undvika, särskilt för äldre barn. Rekommendationerna inkluderar att du som förälder: Lägger undan skärmar i god tid innan läggning och att de inte finns i sovrummet under natten. Riktlinjerna från Barnläkarföreningen som kom i fjol rekommenderar minst en timme innan läggning. (Här kan du läsa mer om hur skärmtid påverkar barns sömn.) Hjälper ditt barn att hitta en balans mellan skärmanvändning och annat barnet ska/vill hinna med under dagen. Ju fler timmar framför en digital enhet, desto mindre tid till skolarbete, fysisk aktivitet som att leka med kompisar och träna idrott, äta mat i lugn och ro, exempelvis.  Ser till att ditt barn använder sociala medier och spel utifrån dessas åldersgränser. Att följa åldersgränser kan skydda ditt barn mot olämpligt innehåll som våldsamt material, vilseledande information och orealistiska kroppsideal.   Är en aktiv deltagare i ditt barns skärmanvändning. Vad tittar barnet på för innehåll? Ge utrymme för att prata om det ditt barn ser och upplever online och hur man kan tänka kritiskt kring innehåll.  Tillsammans med ditt barn kommer överens om regler om skärmtid.  Är medveten om dina egna skärmvanor och hur de påverkar ditt barn. Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger.   Notera att rekommendationerna inte rör skärmanvändning som har med skola att göra och inkluderar heller inte användning för att läsa e-böcker eller att lyssna på poddar och musik. 

Råd från Knodds barnspecialister Många småbarnsföräldrar vet att skärmanvändning är ett problem, även om man inte tidigare haft svart på vitt vidden av hur skärmarna påverkar barn under utveckling. Samtidigt kan det vara svårt att låta bli att ta till skärmen, särskilt om det blir mycket bråk kring det eller att man själv behöver tid till att handla mat i lugn och ro, diska eller bara pusta ut. – Vi möter många föräldrar som brottas med frågor om skärmtid, säger Younis Khalid, barnläkare och verksamhetschef på Knodd. Folkhälsomyndigheten säger själva att det blev tydligt i deras samtal med barn och föräldrar att både vuxna och barn efterfrågade mer information och tydligare riktlinjer vad gäller skärmanvändning. Vår förhoppning är att det här ska bli något man kan luta sig mot som förälder och ha som riktmärke att hålla sig till. Younis råd till föräldrar är att vända på tanken, ungefär så som FHM gjort i sin uträkning. – Det handlar inte om att bara begränsa skärmtiden och sedan ha ett jobbigt tomrum bakom, menar han. Börja istället med allt annat roligt och vardagligt ditt barn ska göra under en dag: leka med kompisar, vara ute, prata med dig om sin dag, läsa mysiga böcker vid läggningen, klura på en pärlplatta medan du sitter bredvid med ditt eget pyssel och småsnackar. Sedan blir det kanske en liten lucka för skärmtid eller barnprogram här och där och då får man in den där. Det kan också vara värt att komma ihåg att dessa riktlinjer inte är till för att göra vardagen svårare eller ge föräldrar dåligt samvete. Poängen är tvärtom, att stötta föräldrar och barn och skapa en framtid där skärmarna inte har lika mycket makt över oss utan är en mindre del i en dag som fylls av mycket viktigt och roligt. – Vi ser positivt på de här riktlinjerna, fortsätter Younis. För yngre barn stämmer rekommendationerna överens med de som redan befästes av Svenska Barnläkarföreningen i fjol. Vi förstår att det är svårt för småbarnsföräldrar att få ihop vardagen, men vi hoppas att all denna samlade kunskap och tydliga rekommendationer blir en positiv avstamp till en mer hållbar och välmående vardag.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 september 2024

Läs mer

tre barn tittar på ipad
Barnsäkerhet online - så gör du
barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Pojke som sitter på golvet och tittar på en mobiltelefon
Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen