När växer fontanellen ihop? Och andra frågor från föräldrar
Fontanellen är mellanrum mellan spädbarnets skallben, som gör att hjärnan kan växa snabbt under barnets första år. Den innebär dock att hjärnan är lite mer utsatt än under skallbenen, och därför är det viktigt att vara försiktig med dessa mjuka delar.
Artikelinnehåll Fontanellen är inte riktigt ett hål i huvudet När växer fontanellen ihop? Var försiktig med fontanellen
Viktigt att veta om fontanellen Fontanellen är två mellanrum mellan olika skallben i barnets huvud Mellanrummen är viktiga för hjärnans utveckling och vid förlossningen Den främre fontanellen växer ihop innan 2 år, den bakre fontanellen växer ihop när barnet är 1-2 månader Det är viktigt att vara försiktig med dessa mjuka delar av barnets huvud
Fontanellen är inte riktigt ett hål i huvudet Du kanske har hört talas om att man ska vara försiktig med bebisens fontanell, men inte är helt säker på vad den egentligen är. Är det ett stort hål i huvudet? Riktigt så läskigt är det inte. Fontanellen är ett mellanrum mellan olika ben i barnets skalle. Benen ger hjärnan ett bra skydd, men även fontanellen har skydd för hjärnan med hjälp av en stark hinna och spädbarnets hud.
🌱 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app
En rörlig skalle är livsviktig Det kan verka som att det lilla spädbarnets huvud är ett enda hårt skallben, men så är det alltså inte. Skallen byggs av flera separata ben, som tids nog förs ihop av så kallade fogar, och under födseln och barnets första år är det här en livsviktig detalj. Att skallen delas upp i bitar innebär nämligen att: Huvudet kan tryckas ihop för en smidigare förlossning utan att skada hjärnan Barnets hjärna sedan kan växa i en oerhörd takt under det första året Barn som föds vaginalt har inte sällan en lite toppig huvudform i början, just av denna anledning. Läkaren kommer undersöka barnets huvudform och fontanellen innan ni lämnar BB.
💙 Visste du? Vid födseln är barnets hjärna ungefär 40% av fullvuxen storlek – under de första tre åren växer den sedan till 80% av fullvuxen storlek. Snacka om växtvärk.
När växer fontanellen ihop? Man pratar ofta om fontanellen som ett enda hålrum, men faktum är att det finns två: en större fontanell längre fram på huvudet, strax framför hjässans mittpunkt, och en mindre som sitter längre bak. Vanligtvis pratar man främst om den större. Den lilla fontanellen växer ihop inom 1-2 månader efter födseln, men den kan också redan vara sluten vid födseln Den stora fontanellen sluter sig successivt under barnets första år och känns vanligtvis inte längre när barnet är 18 månader Det kan också vara stor skillnad i storlek bland olika barn: en normalstor fontanell kan vara så liten som en halv centimeter bred och så stor som fyra centimeter.
Vad gör man om fontanellen inte växer ihop? Under barnets BVC-besök kommer er sjuksköterska och ibland en läkare att göra regelbundna undersökningar för att se till att ditt barn mår och utvecklas på ett bra sätt. Om barnets fontanell inte har vuxit ihop vid 18-månadersbesöket men i övrigt mår och utvecklas bra finns oftast ingen anledning att vara orolig. Då kollar BVC-sköterskan igen när ni är tillbaka vid 3-årsbesöket. Om fontanellen inte har vuxit ihop och barnet samtidigt uppvisar någon sorts avvikelse i utvecklingen kommer ni få träffa en barnläkare som undersöker barnet vidare.
Var försiktig med fontanellen Fontanellen är inte lika tålig som ett skallben, så det är viktigt att vara försiktig och undvika att området skadas. Samtidigt behöver du inte vara så försiktig att du inte vågar röra din (eller någon annans) bebis. Fontanellen klarar att man smeker mjukt på huvudet eller att man tvättar det försiktigt. Det är svårt för bebisen att själv göra någon skada på fontanellen, till exempel genom att trycka huvudet mot kanterna av spjälsängen eller barnvagnen. Var dock noga med att skydda barnet mot fall, slag eller starkt tryck mot fontanellen. Du kan troligtvis känna av fontanellen om du stryker försiktigt över barnets huvud. Ibland kan det se ut eller kännas som att det pulserar under huden precis vid den här mjuka punkten. Det kan också hända att fontanellen buktar ut lite när barnet ligger ner, eller om barnet skriker eller kräks, men det går oftast tillbaka när barnet är lugnt och upprätt. Om fontanellen buktar ut och barnet samtidigt verkar sjukt eller slött, däremot, då är det dags att omedelbart söka vård. Troligtvis är det inte ett tecken på något allvarligt, men det är alltid bäst att låta sjukvårdspersonalen avgöra. Annars är det bara att gosa vidare – försiktigt, såklart, men mysigt ändå.
Läs mer