Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

När slutar barn sova på dagen?

I takt med att barn blir äldre behöver de mindre sömn på dagen. Men när är det egentligen dags att släppa att sova middag? Knodds barnspecialister ger råd – och 4 tips som gör övergången lättare. 

Artikelinnehåll Nyttan i att sova på dagen När slutar barn sova på dagen? - Trötta barn som har slutat sova på dagen 4 tips för att fasa ut att sova middag

Nyttan i att sova på dagen För små barn är det otroligt viktigt att sova på dagen. För spädbarn kan det handla om flera kortare tupplurar, medan en tvååring gärna sover i ett långt svep på eftermiddagen.  Under sömnen kan kroppen återhämta sig och stärka sig. Den bildar tillväxthormon som hjälper barnet växa till sig. Dessutom bearbetar hjärnan intryck, minnen och kunskap som den har lärt sig och ser till att viktig information sparas i långtidsminnet.  Med åldern behöver barn dock lite mindre sömn totalt per dygn, och merparten av sömnen kan förläggas till natten. Du kanske märker att din 3-åring börjar få svårt att somna på kvällen om dagsvilan blir för lång? Då kan det vara dags att börja trappa ner på vilan eller till och med fasa ut den helt. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

När slutar barn sova på dagen? Som med så mycket annat är det individuellt när barn slutar sova på dagen. En del barn slutar vid 2,5-3 år, medan en del barn sover middag ytterligare något eller några år. Vid femårsåldern har de flesta barn slutat sova middag. Det här följer samma mönster som dagsvilan i övrigt. En del barn går ner till att sova en gång på dagen mycket tidigare än deras jämnåriga. Barn är individer från första början och det är deras kroppar och deras behov som styr. Det kan därför också vara så att en tvååring sover 2-3 timmar på dagen utan att det påverkar nattsömnen, medan det för en annan tvååring räcker med 45 minuter på dagen. Det tydligaste tecknet på att barnet inte längre behöver sova eller inte behöver sova så länge på dagen är att läggningarna inte går som vanligt. Barnet är piggt och kan ha svårt att komma till ro. Det kan ta flera timmar för barnet att somna. Då har tuppluren på dagen börjat komma i vägen för nattsömnen. Här kan du läsa mer om hur mycket sömn barn behöver och sömnscheman för olika åldrar.

Trötta barn som har slutat sova på dagen Ibland kan dock även äldre barn som egentligen har slutat sova på dagen behöva lite extra vila. Kanske har det varit en särskilt aktiv eller stimulerande dag. Då kan en kort vila på 20-40 minuter räcka. Äldre barn, runt femårsåldern, blir lätt överaktiva när de är trötta eller har sovit för lite, så ibland kan det vara svårt att märka av när de egentligen behöver vila. Att ta en kort vilostund på dagen kan då göra det lättare för barnet att komma till ro på kvällen och komma i fas med sömnen.

⏱️ I korthet Det är mycket individuellt när barn slutar sova på dagen. Vid 5-årsåldern har de flesta barn slutat att sova men en del slutar redan i 2,5-3-årsåldern. Det är barnets behov som styr. 

Småbarnsföräldrar har många frågor om barns sömn. Tur då att Knodds barnspecialister vet det mesta om det mesta vad gäller sömn. Du hittar mer bland våra artiklar om sömn. 

4 tips för att fasa ut att sova middag Övergången från att sova middag till att sluta sova på dagen kan bli lite knagglig. Dessa tips kan göra det enklare både för dig och ditt barn.

  • 1Korta ner dagvilan till 45 minuter eller till och med mindre om barnet har svårt att komma till ro på kvällen.
  • 2Förlägg dagvilan till tidigt på dagen så att ditt barn vaknar senast kl 15. 
  • 3Låt ett äldre barn fortfarande ha en lugn vilostund på dagen, även utan sömn. En mysig stund i soffan med dig och en bok kan bli en skön paus för återhämtning. 
  • 4Följ dagsformen. Ett barn som håller på att släppa sista tuppluren kan behöva sova någon gång ibland. Det är okej att vara flexibel och läsa av vad just ditt barn behöver för stunden. 

De flesta barn i den här åldern spenderar dagarna på förskolan. Prata med förskolepersonalen om hur ni vill ha det och se vad det finns för alternativ för en lässtund i stället för att sova. Det är inte ovanligt att barn fortsätter sova en stund på förskolan men är vakna hela dagarna hemma på helgerna. 

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 juni 2024

Läs mer

mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
sovande bebis
Barns sömn de första åren - stora sömnguiden
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen