Musik, dans och rytmik för barn
Musik, dans och rytmik för barn i förskoleålder är både roligt och lärande – här hittar du barnspecialisternas förslag på roliga aktiviteter
Artikelinnehåll Musik, dans och rytmik finns med hela barndomen Musik och rytmik för inlärning Roliga musik- och rytmiklekar ni kan göra hemma
Musik, dans och rytmik finns med hela barndomen Musik är en grundläggande del i människans värld, oavsett hur man tar den till sig. Redan i magen börjar barn lyssna på och känna igen musik som de hör från omvärlden, och små barn uttrycker sig spontant i sång, vare sig det handlar om inlärda visor eller eget påhittade ljudslingor.
✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!
Musik och rytmik för inlärning Det är inte bara kul och härligt, under hela barndomen kan musik också användas som ett verktyg för inlärning. Genom att koppla ihop musik med ord och rörelser är det en inkörsport till många sorters inlärning. Musik kan vara ett redskap som hjälper barnet att: utveckla sitt ordförråd och språkförståelse träna kroppskontroll och motorik förstå matematiska principer som att räkna eller rumslig uppfattning träna på turtagning och empati Inte konstigt då att sång, musik och rörelse står med i läroplanen för förskolan.
Roliga musik- och rytmiklekar ni kan göra hemma Egentligen behövs inga särskilda lekar eller regler för dans och rytmik. Ni kan helt enkelt sätta på musik som ni gillar och dansa loss precis hur ni vill. Häng gärna på själv så ser barnet hur roligt det kan vara och att du också kan hänge dig. Egentligen behövs inga särskilda lekar eller regler för dans och rytmik. Ni kan helt enkelt sätta på musik som ni gillar och dansa loss precis hur ni vill. Häng gärna på själv så ser barnet hur roligt det kan vara och att du också kan hänge dig. Ett annat sätt att träna på motoriken är genom yoga. Här kan du läsa våra barnspecialisters råd om yoga för barn.
Gör egna rytminstrument Rytminstrument som trumma och tamburin kan vara kul att leka med och träna på takt och rytmik. Om ni inte har instrumenten hemma kan du göra ett av exempelvis en tom toarulle eller burk som du häller torkade bönor eller pärlor i och sedan försluter. Sedan kan ni leka: Trumma eller skaka barnets namn i stavelser (“Oss-i-an”) Marschera i en ring och trumma eller skaka varje steg ni tar – när du slutar skaka ska alla sluta gå Lyssna på låtar med tydlig takt, (Queens “We Will Rock You” är en klassiker) och klappa/trumma med – många är dessutom de förskolepedagoger som bytt in orden till exempelvis “Imse, vimse, spindel” i samma takt, till barnens förtjusning
Sjung och dansa ihop Att sjunga visor och upprepa ramsor är ett redskap som stärker barns språkliga förmåga och ordförråd. För barn i förskoleåldern är det viktigt att kombinera sångerna med fysiska rörelser, eftersom detta faktiskt stärker inlärningen. Exempel på barnsånger med rörelser: En liten båt blir ofta våt Huvud, axlar knä och tå Jag hamrar och spikar Hajarna (“baby haj”) Om du själv är osäker på sångerna eller texterna (det kanske var ett tag sedan du själv gick på förskolan, trots allt), så finns det gott om barnsånger på Youtube och Spotify. Sjung ändå med bäst du kan, eftersom ditt barn har lättare att förstå och följa dig än om det bara kommer från högtalaren.
Dans med sjal Ett härligt sätt för barn i förskoleåldern att börja känna in musik och hitta rytmen i kroppen är att dansa fridans samtidigt som de håller i någonting. Det kan också förflytta fokus till objektet och göra det lättare att tänka sig in i symboliken. En färgglad sjal eller tygstycke brukar passa hur bra som helst. Sätt på musik av olika slag, kanske något klassiskt eller lugnare, jämfört med något rockigt eller poppigt med mycket fart, och låt barnet dansa med sin sjal på det sätt som känns “rätt” för musiken. Barnet kan till och med förklara varför olika rörelser passar musiken. Ni kan turas om att visa rörelser som den andre ska härma.
Gör en egen mello För fem-sexåringar är Melodifestivalen ofta en episk upplevelse, och i den här åldern börjar de kunna komma ihåg alla orden och inte minst uppträdanden. Anordna en egen mello där hemma där ditt barn (och gärna kompisarna) får klä ut sig, pynta scenen, träna koreografi och vråla ut i micken. Allt till publikens jubel, naturligtvis. Det här är en ålder med mycket kan-själv-känsla och samtidigt en känslighet för andras åsikter. Du kan peppa ditt barns självförtroende genom att intressera dig för festivalen, för låten och framträdandet, att gemensamt hitta lösningar på outfits och kluriga ord, utan att för den sakens skull ta över eller kritisera. Nyfikenhet kommer långt.
🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.
Läs mer