Minskade fosterrörelser – viktiga råd
Minskade fosterrörelser kan vara ett tecken på att barnet i magen inte mår helt bra. Därför är det viktigt att alltid kontakta vården om man tycker sig märka av en förändring. Samtidigt är det i de allra flesta fall inget farligt utan främst en säkerhetsåtgärd.
Artikelinnehåll Någon fladdrar i magen - En egen dygnsrytm Minskade fosterrörelser kan vara en signal - Kontakta vården om:
Någon fladdrar i magen Runt graviditetsvecka 18-20 kan det hända att den som är gravid börjar känna att något rör sig i magen. Fostret slår kullerbyttor med gott om utrymme att röra sig – och för dig som är gravid kanske det mest känns som ett lätt fladdrande i livmodern. Fosterrörelser kan kännas som: En bubbla som spricker En försiktig kittling En svepande känsla Buffar Sparkar Det kan vara både spännande och pirrigt att känna fostret röra sig. För många känns det som ett tecken på att graviditeten är på riktigt och att det faktiskt är ett litet, litet foster där inne som en dag kommer ligga i ens famn.
- 1Från vecka 18 kan en del gravida känna fostret röra sig, även om det ofta dröjer några veckor till för de flesta.
- 2Från vecka 24 kan de flesta gravida och även utomstående känna barnets rörelser.
- 3Från vecka 24 bör man känna någon rörelse varje dag.
- 4Fostret fortsätter sedan röra på sig allt mer och starkare fram till ungefär vecka 32.
- 5Från vecka 32 blir det inte fler rörelser per dag, och de kan kännas lite annorlunda när utrymmet i magen krymper, men rörelserna fortsätter att vara regelbundna med tydliga vakna och vilande tider.
🤰🏽 Har du någon som fladdrar i magen? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka ända till förlossningen genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
En egen dygnsrytm Fostret i magen har vakna perioder och sovperioder. Olika foster är också mer eller mindre aktiva. Till en början kan det vara svårt att avgöra eller att hitta ett mönster, men snart börjar det bli allt tydligare. Fostrets rytm är dock individuell, så det finns inga riktlinjer för hur länge eller när barnet ska vara vaket eller sova. Du som är gravid kommer troligtvis märka av hur just ditt barn beter sig.
Minskade fosterrörelser kan vara en signal Om barnet rör sig mindre i magen kan det vara ett tecken på att barnet inte mår bra. Om moderkakan inte fungerar som den ska får fostret inte tillräckligt med näring och syre. Då begränsas fysiska rörelser för att prioritera hjärnans funktion och utveckling. Alltså kan minskade fosterrörelser tyda på att fostret inte får tillräckligt med näring och syre, ett tillstånd som är viktigt att åtgärda så snart som möjligt. I vissa fall kan barnet behöva komma ut tidigare än beräknat. På grund av detta uppmanas gravida att alltid kontakta sin barnmorska eller förlossningsmottagning om det är så att minskade fosterrörelser upptäcks eller misstänks. Barnmorskan ställer en del frågor och kan lyssna på hjärtljud eller göra ett CTG-test för att se hur barnet mår. CTG är en apparat som hjälper personalen att övervaka hur barnet mår inne i livmodern. Viktigt att komma ihåg: Att söka vård för minskade fosterrörelser handlar om att ta det säkra före det osäkra De allra flesta som söker vård för minskade fosterrörelser har fullgångna graviditeter och föder friska barn. Man får och ska söka vård varje gång man upplever minskade fosterrörelser, även om man redan har undersökts vid ett tidigare tillfälle och allt såg bra ut då.
💙 Om du känner att du är till besvär En del gravida drar sig för att kontakta barnmorskan när de är oroliga, särskilt om de redan sökt vård för minskade fosterrörelser och det inte var något fel. Vården har dock som uppdrag att ta din oro på allvar och att i största möjliga utsträckning verka för att barn föds friska. Det är bara positivt om du gör det samma.
Kontakta vården om:
- 1Barnet inte rör sig lika mycket som vanligt
- 2Barnet rör sig annorlunda än vanligt
- 3Barnet inte har tydliga vakna tider längre
Detta gäller om upplevelsen varar i mer än två timmar. Kontakta din barnmorskemottagning eller förlossningsmottagningen.
Tips om fosterrörelser Du behöver inte sitta med en klocka och ett anteckningsblock för att ha exakt koll på ditt barns dygnsrytm och rörelsemönster. Många upplever att de har en generell uppfattning om barnets rörelsemönster. Om du känner dig osäker, ta en stund varje dag i tredje trimestern när du helt fokuserar på fosterrörelserna och lär känna ditt barns rytm. Tredje trimestern, det vill säga graviditetens sista tredjedel, börjar i graviditetsvecka 28. Ofta visar det sig när en gravid söker vård för minskade fosterrörelser att hon helt enkelt haft mycket för sig den dagen och inte märkt av barnets rörelser. Det är helt okej att ha sökt vård och det visar sig att man inte var helt uppmärksam och att barnet mår utmärkt. Din barnmorska vill mycket hellre höra ett barn som trivs i livmodern än att missa ett barn som inte mått som det ska.
Läs mer