Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips

Mellanmål är guld värt för små magar som har svårt att få energin att räcka till middag. Samtidigt är det viktigt att de får i sig rätt näring i stället för tomma kalorier som inte stärker deras kroppar. Här är barnspecialisternas råd om mellis – och 4 recept du kan testa idag. 

barn som äter blåbär

Artikelinnehåll Små barn behöver mellanmål 4 goda - nyttiga - snabba - enkla - bra mellanmål för barn

Små barn behöver mellanmål Mellis kan ge en skön paus och ett tillfälle att varva ner, visst, men det är mer än så. Små kroppar behöver regelbunden påfyllning av energi och näring under dagen, mer än vuxna. Eftersom de dessutom ofta äter mindre än vuxna är det ännu viktigare att maten de äter är näringsrik med vitaminer, mineraler och näringsämnen. Samtidigt är det inte tänkt att ett mellanmål ska bli stressigt för dig som förälder. Poängen är att ge ditt barn något gott, nyttigt och enkelt som håller hungern borta tills det är dags för lunch eller middag. Här hittar du därför tips på x enkla rätter som du snabbt kan slänga ihop – och som många barn älskar.

🌱 Lär dig om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Mellanmålets 1-2-3

  • 1Varje mellanmål bör innehålla någon sorts frukt eller grönsak. 
  • 2Mellanmålet ska inte ersätta större måltider som lunch och middag utan det räcker med något litet som fyller på depåerna. 
  • 3Varje mellanmål behöver inte vara perfekt, utan det är hur barnet äter över tid som spelar roll. 

🍓 Delat ansvar Ett bra sätt att tänka kring maten är: du bestämmer vad som ska ätas, ditt barn får bestämma hur mycket. Då mår barnet som bäst i längden.

4 goda - nyttiga - snabba - enkla - bra mellanmål för barn

1. Färggrann fil En klassiker som kan varieras i oändlighet. Dekorera gärna lite roligt; färggrann mat i olika mönster är ofta roligt för barn att äta. Du behöver: Fil (eller osötad yogurt) Banan Färggrann frukt som jordgubbar, frysta hallon, frysta blåbär, eller kiwi Lite osötad müsli eller rostade havregryn Häll filen eller yoghurten i en skål och lägg ett tunt lager müsli eller havregryn ovanpå. Hacka frukten i små bitar (eller större för större barn) och dekorera skålen så att det blir två ögon och en glad mun, eller varför inte rutor med olika färger?

2. Rolig plocktallrik Detta recept är särskilt bra för barn som inte vill äta eller som inte gillar när maten är blandad. Att få välja själv vad och i vilken ordning man äter ger barnet en känsla av kontroll och en möjlighet att närma sig matlusten på egen hand.  Du behöver:  En stor tallrik eller flera små skålar Morotsstavar, gurkstavar, paprikastavar Äppelklyftor (man får kalla dem båtar och leka med dem lite innan man äter dem) Brödpinnar, vilket helt enkelt är en skiva vanligt bröd (gärna fullkorn) som du skär i bitar ungefär som fiskpinnar  Ostkuber om barnet gillar ost Hemmagjord hummus – mixade kikärtor som blandas med lite spiskummin, olivolja, färsk persilja och citronsaft till en dipp-vänlig konsistens Du kan variera vad som ingår i plocktallriken utifrån vad ditt barn gillar. En del barn älskar oliver, som innehåller nyttigt, fleromättat fett. Andra barn vill doppa äppelklyftorna i lite osötat nötsmör. 

🍓 Fritt fram för samma gamla recept Känns det som du lagar samma mat till ditt barn dag ut och dag in? Det är bara bra. Variation i kosten är viktig så att barn täcker in sitt näringsbehov, men utöver det gillar barn sådant som känns bekant. Det kan ta 30 gånger innan de ens vant sig vid en ny rätt eller ingrediens och många fler gånger innan de tröttnar. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete om ni äter gröt varje dag, särskilt inte om du varierar frukterna du lägger ovanpå. 

3. Maxad macka De flesta barn gillar bröd och det är bra. Bröd innehåller fibrer, energi och viktiga näringsämnen, särskilt om man satsar på fullkornsbröd eller knäckebröd.  Mackor är dessutom det perfekta sättet att leverera frukt, grönsaker, protein, och annat nyttigt direkt till magen. Har man några extra minuter är det dessutom lätt att göra mackor som ser roliga ut.  Du kan testa:  En skiva bröd med smör och ost Lägg två skivor kokt ägg som blir ögon En paprikastav blir en glad mun Lite krasse eller groddar blir hår En skiva bröd med leverpastej, vegetarisk pastej eller keso i botten Två gurkskivor blir ögon En halv tomatskiva blir en glad mun

4. Super-smoothie För en del barn är det mer lockande att dricka sitt mellis. Varför inte pröva er på en läskande smoothie? Lätt att anpassa med frukt och bär som ditt barn gillar – nötsmör eller avokado bidrar med viktiga, fleromättade fetter.  Bara att blanda:  Banan Fil, osötad yogurt, eller lite mjölk Avokado Osötat nötsmör Barnets favoritfrukter: populära val brukar vara mango, jordgubbar, frysta bär, persikor, frysta exotiska fruktbitar, m.m. Har du en riktigt liten knodd där hemma som precis börjat äta vanlig mat? Här kan du lära dig om hur man kommer igång med smakprov och vad små barn bör undvika att äta. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

2 juli 2024

Läs mer

Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år
barn äter banan
7 sorters mat att undvika ditt barns första år
pojke med glass runt munnen
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen