Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Mat till barn: barnvänlig mat 0-2 år

Att börja äta mat är spännande, men hur ska du som förälder tänka kring mat till barn? Knodds barnspecialist Berit ger viktiga råd om nyttig, barnvänlig mat som barn gillar i olika åldrar, från 6 månader till 2 år. 

Artikelinnehåll Redo för matglädje Bra mat till barn under de första åren  - Månad 6-8  - Månad 8-12 - Månad 12-18 - Månad 18-24

Redo för matglädje Att få prova på smaksensationer och utforska mat är en stor och spännande del i ditt barns första år i livet. Även tidigt, när maten inte behöver fylla barnets näringsbehov, är det roligt att utforska olika smaker och konsistenser och att få träna på att själv stoppa mat i munnen. Det är dock lätt för föräldrar att bli tveksamma kring vad de kan ge så små barn. Vad är barnvänlig mat egentligen, och vad gillar barn att äta? Är det något man ska undvika? Här hittar du tips och råd från Knodds barnspecialister

🎓 Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap, bland annat maten de första året. Gå dem när du vill, var du vill.

Bra mat till barn under de första åren

Börja försiktigt, kanske så lite som några teskedar mat i veckan i början och se hur ditt barn reagerar på kostens smak och konsistens – och hur magen mår. Det är inte ovanligt att magen reagerar lite och att barnets bajs ser annorlunda ut. Om barnet mår bra är det bara att fortsätta testa ny mat och låta barnets nyfikenhet styra. – Berit E., barnspecialist på Knodd
quote

Månad 6-8  Innan 6 månaders ålder behöver barn inte någon annan mat än bröstmjölk eller ersättning för att täcka sitt näringsbehov. Kanske började ni med lite matintroduktion efter 4 månaders ålder, men det är nu vid halvårsstrecket som ni verkligen kan komma igång. Det finns inga regler för vad man ska börja med för sorts mat och det är bra att prova olika livsmedel samtidigt. Kom dock ihåg att undvika de råvaror som inte är bra för barn under ett år.  Mat som barn i den här åldern ofta gillar:  Mosad banan Kokt, mosad potatis Tofu Kokt, mosat ris Kokta eller ångade grönsaker som mosas Äggröra Spännande smaker och kryddor som örter, persilja, dill, m.m.  Gröt Undvik salt i maten och välj mjuk mat. Det är viktigt att förbereda maten så att den är mjuk för att undvika risken att barnet sätter i halsen. Kokt och mosad mat är bra. Du kan också blanda i lite bröstmjölk eller ersättning för ett löst mos som är lätt att äta. 

Månad 8-12 Vid 8 månader är motoriken i munnen lite mer utvecklad och det kan vara lättare för barnet att äta mat på bit. Var noga med att erbjuda små bitar för att undvika kvävningsrisk. Lite mer tuggmotstånd kan det gärna finnas med, såsom:  Små bitar kyckling eller fisk Kokt pasta Kokta ärtor Mjuka grönsaker i stavform som barnet kan hålla själv, såsom avokado, kokt sötpotatis, kokt morot Köttfärs, gärna blandad med lite grönsakspuré I den här åldern är det också lämpligt att börja erbjuda regelrätta “måltider”. Små barn gillar ofta att maten ligger var för sig så att de kan lära känna dem en och en, men du kan också testa grytor, röror, och såser. 

🥄 Rädd för burkmat? Föräldrar får lätt dåligt samvete om de tar till barnmat på burk ibland. Faktum är dock att reglerna för vad färdiglagad mat till barn får innehålla är strikta och om du erbjuder både burkmat och hemlagad mat får ditt barn i sig näringen som behövs. Så du kan gott ta till burkmaten ibland för att spara tid eller för smidighetens skull om ditt barn gillar den, gärna med lite extra örter eller färska grönsaker som smakförhöjare. 

Månad 12-18  När barnet når 12 månader bör det huvudsakliga näringsintaget komma från fast föda, även om ni kanske fortfarande ammar eller flaskmatar för närheten och mysighetens skull. Nu är barnet troligtvis också inne i sin bästa kolla-vad-jag-kan-ålder och vill gärna mata sig själv.  Då är det bra med mat som barnet kan hålla i själv och som har låg risk att sättas i halsen. Utnyttja barnets pincettgrepp och lägg fram små bitar som barnet kan plocka upp själv, eller satsa på BLW-metodens råd om att ge matbitar i stora bitar som inte går sönder. Exempel på nyttigt och bra mat i den här åldern: Hel, skalad mango Majskolv Kokt potatis i bitar Tofustavar Bröd i stora bitar som barnet kan slita sönder  Pannkakor I övrigt kan barn i ettårsåldern ofta äta det samma som du själv äter. Se bara till att konsistensen eller storleken på matbitarna är anpassade, och var försiktig med saltmängden.

Det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika. De gillar olika smaker, en del vill mata sig själva eller vill bara äta varje komponent för sig medan andra gärna matas med röror och grytor. Våga pröva er fram. De flesta barn får i sig den näring de behöver om de får chansen och det är bra att låta dem själva få bestämma. Då lägger man grunden för ett gott och självständigt ätande.” – Berit E., barnspecialist på Knodd

Månad 18-24 I den här åldern äter ditt barn troligtvis det mesta som ni andra i familjen äter. Det gör måltiderna både lättare att förbereda och ofta mysiga i gemenskapen det skapar. Barn under två år behöver dock mer fett än vuxna och behöver äta oftare under dagen. Då är mellanmål strålande.  Genom att äta varierad kost täcker du in barnets näringsintag. Det gör inte så mycket om barnet äter lite mindre någon dag, utan det jämnar ut sig i längden.  Tips om bra mat och matvanor i den här åldern:  Fet fisk som lax och makrill är nyttig fisk som ger barnet det bästa fettet Clementinbitar och vattenmelonbitar är goda frukter som barnet kan plocka upp själv och som är lätt att svälja. En del barn tuggar på clementinen och spottar ut skinnet.  Fullkornspasta, rotfruker och grönsaker är bra för fiberintaget, men öka mängden försiktigt för att se hur barnet reagerar, så att det inte blir för mycket. Färgglad, fint upplagd mat gör det roligare att äta och kan hjälpa barn som matvägrar eller på annat sätt undviker att äta. Ät tillsammans. I den här åldern blir sociala faktorer allt viktigare. Att se dig äta och njuta av mat – och gärna att ni äter samma mat – hjälper barnet hitta matlusten och lägger grunden för goda matvanor.  Fortsätt erbjuda varierad kost även om barnet endast vill äta makaroner.  Glöm inte att fortsätta att ge ditt barn D-vitamindroppar upp till 2 års ålder. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 juni 2024

Läs mer

pojke med glass runt munnen
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
Barn som sitter på potta
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
bebis äter mat själv
BLW (baby-led weaning) - din steg-för-steg guide
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen