Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det
Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral.
Artikelinnehåll Att lista sig på en vårdcentral - Digital vård och listning Hur gör man för att lista sig på en vårdcentral? - Lista ditt barn och dig själv på samma eller olika vårdcentraler Att byta vårdcentral Vanliga frågor om att byta vårdcentral
Att lista sig på en vårdcentral Som patient har du och ditt barn rätt att uppsöka öppenvård på vilken vårdcentral som helst i hela landet. Det behöver inte vara i regionen där ni bor. Det går också att välja vilken vårdcentral ni vill lista er på. Då tillhör ni just den vårdcentralen. Det kan ge ditt barn möjligheten att få träffa samma vårdteam och läkare när vård behövs. Om det finns en barnavårdscentral, BVC, i anslutning till vårdcentralen kan ditt barn då även tillhöra den. För barn kan det upplevas som en skön trygghet att få gå till samma lokal både för vanliga kontroller och när man inte mår så bra. För dig som förälder kan det kännas lugnande att vårdpersonalen har träffat dig och ditt barn förut. Att vara listad på en vårdcentral gör också att ni omfattas av vårdgarantin. Vårdgarantin gäller endast i den region ni är folkbokförda. Om du listar ditt barn hos en vårdcentral i en annan region kan det innebära längre väntan att få vård.
Trygg vård, alltid nära Läka & Knodd Vårdcentral är en modern och tillgänglig vårdcentral i hjärtat av Malmö. Smidig vård med kompetent personal och personligt fokus så att ni kan få precis den vård ni behöver, både på plats och digitalt.
Obs! I vissa regioner listas ditt barn automatiskt på en närliggande BVC om du inte har valt en särskild innan födseln, men du har fortfarande rätt att byta vårdcentral och lista barnet någon annanstans.
Digital vård och listning En del digitala vårdtjänster har också fysiska vårdcentraler. Du måste inte vara listad på tjänstens fysiska vårdcentral för att få kontakta den digitala tjänsten för vård. Du kan kontakta Knodd för vård för ditt barn oavsett var i Sverige du bor och om ni är listade på en vårdcentral eller inte, så länge du och ditt barn har svenska personnummer. Här kan du läsa mer om hur det går till att söka vård hos Knodd.
🩹 Barnsjukvård i fickan Knodds barnspecialister når du var ni än bor i landet. De kan hjälpa med bedömning och råd om behandling.
Hur gör man för att lista sig på en vårdcentral? Att lista sig på en vårdcentral är enkelt när du väl vet vilken vårdcentral du vill lista dig på: Logga in på 1177 och välj vårdcentralen Kontakta den önskade vårdcentralen direkt så kan de hjälpa dig att genomföra listningen genom en blankett
Lista ditt barn och dig själv på samma eller olika vårdcentraler Det är inte bara vuxna som kan listas på vårdcentraler. Du kan även lista ditt barn på vårdcentralen. Genom att lista dig och ditt barn på samma vårdcentral vet du att ni tillhör och kan få vård på samma mottagning. I de flesta regioner listas barn automatiskt på den BVC som tillhör vårdcentralen där de är listade, om det finns en. Olika regioner har olika regler för föräldrar som vill gå till en annan BVC än den som hör till deras listade vårdcentral. De flesta regioner implementerar närhetsprincipen, där ditt barn listas på den vårdcentral och BVC som ligger närmast barnets folkbokföringsadress, om du inte valt något annat. Du kan också välja att lista er på olika vårdcentraler. Kanske har du som vuxen valt att lista dig på en vårdcentral längre bort på grund av en särskild läkare som du gärna vill gå till eller för att den ligger närmare ditt arbete, medan det är smidigare för ditt barn att vara listad på vårdcentralen som ligger närmast ert hem. Varje familjemedlem listas individuellt. Du som vårdnadshavare väljer var ditt barn ska listas fram tills dess att barnet är 16 år. Om du går via 1177:s e-tjänster klickar du på ”Agera ombud” för att hantera barnets listning.
Att byta vårdcentral Det går alldeles utmärkt att byta vårdcentral där du och ditt barn är listade. Kanske har ni flyttat eller vill möta ett annat vårdteam. Du byter vårdcentral på samma sätt som när du listar er på vårdcentral första gången. När du och ditt barn är listade på den nya vårdcentralen upphör listningen på den föregående. Du kan byta vårdcentral två gånger per år. Att byta vårdcentral är kostnadsfritt. En del vårdcentraler kan ha full beläggning, i så fall får ni stå i kö för att lista er där. Om ni byter vårdcentral men känner att det inte blev rätt kan du lista om er hos er tidigare vårdcentral. Man har dock inte förtur till en viss vårdcentral för att man varit listad där förut, så om det är fullbelagt hamnar man i kön med andra som vill lista sig. Det samma gäller om du vill byta till en vårdcentral där du redan haft vårdkontakt.
Vanliga frågor om att byta vårdcentral Hur byter jag vårdcentral i Malmö? Malmö tillhör Region Skåne. Om du är folkbokförd i Skåne kan du byta vårdcentral i Malmö genom att logga in på 1177:s e-tjänster och göra ditt val där. Du kan också skriva ut en valblankett, fylla i den, och lämna in den till den vårdcentral som du vill byta till. Hur byter jag vårdcentral i Göteborg? Göteborg tillhör Västra Götalandsregionen. Om du vill byta vårdcentral i Göteborg, kontakta den vårdcentral du vill tillhöra så får du en blankett från dem att fylla i. Om du är folkbokförd i Västra Götalandsregionen kan du också byta vårdcentral via 1177:s e-tjänster. Hur byter jag vårdcentral i Stockholm? För att byta vårdcentral i Stockholm kan du logga in på 1177:s e-tjänster, under fliken ”Vårdval”. Du kan också skriva ut en valblankett och posta till vårdcentralen, eller hantera ärendet direkt hos den vårdcentral som du vill tillhöra. Måste man vara listad på en vårdcentral för att gå dit? Nej. Du har rätt att uppsöka vård på vilken vårdcentral i landet som helst, oavsett om du är listad där eller inte. Kan jag lista mitt barn på en annan vårdcentral än min? Ja, det går bra att vara listade på olika vårdcentraler. Varje familjemedlem listas individuellt.
Läs mer