Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller.
Artikelinnehåll När bebisen blir sjuk - Febertermometer för barn - Koksaltlösning - Paracetamol - Knodd Till vardagens omvårdnad - Salva för röda rumpor - Nagelsax/nagelfil Annat din bebis kan behöva i husapoteket
När bebisen blir sjuk
✔️ Febertermometer för barn En febertermometer kan ge dig viktig information om hur ditt barn mår och om du behöver söka vård för ditt barns feber. För de allra minsta upp till ett år rekommenderas febertermometer till ändtarmen. Hudtemperaturen kan nämligen avvika från temperaturen inne i kroppen och ge missvisande resultat. Spädbarn har också trånga hörselgångar vilket försvårar användningen av en örontermometer.
✨ Tips: Din bebis bör vara både lugn och avklädd en stund innan du tar temperaturen, eftersom både skrik och mycket kläder kan göra din bebis varmare.
✔️ Koksaltlösning Små bebisar är generellt trånga i näsan och vid förkylning ökar nästäppan. Koksaltlösning löser upp snoret och sköljer rent så att bebisen lättare kan andas. Det är helt ofarlig för spädbarn ända från dag ett och kan användas så ofta och länge som det behövs. Många rekommenderar en nässug, men risk finns att den istället ökar trycket på slemhinnorna i näsan. I samband med att ditt barn blir förkyld eller att du uppfattar att barnet är nästäppt är det viktigt att skölja näsan med koksalt. Bäst resultat får man om man sköljer barnets näsa så ofta som man upplever att barnet behöver snyta sig. Detta minskar risken för att barnet ska få hosta och andningsbesvär.
✔️ Knodd Just det här lilla superesset blir svårt att få ner i medicinlådan men är däremot toppen att ha i telefonen - Knodd-appen. Genom den når du kostnadsfritt våra barnsjuksköterskor och barnläkare som har en bred erfarenhet av barnsjukvård.
✔️ Paracetamol suppositorium 60 mg Om din bebis får feber kan det vara bra att ha febernedsättande läkemedel hemma. För små barn rekommenderas då paracetamol-suppositorier, eftersom det är det säkraste sättet att barnet får i sig hela dosen. Ibuprofen ska inte ges till barn under 6 månader eller under 7 kg. Feber för spädbarn är när temperaturen är över 38 grader. Samtidigt är det viktigt att ta reda på varför din bebis har feber, så rådfråga din vårdcentral, 1177 eller barnsjuksköterskorna på Knodd innan du ger paracetamol, särskilt första gången. Tips: Att stoppa in den trubbiga delen först minskar risken för att din bebis ska bajsa ut den. Lägg gärna på lite vaselin eller salva på den trubbiga änden innan den förs in.
Till vardagens omvårdnad
Salva för röda rumpor Blöjor är nödvändiga, men kan också göra att bebishuden blir fuktig och varm. Röd rumpa och blöjutslag är inget ovanligt. Vid behov kan en tjock, skyddande och vårdande salva motverka utslagen. Om ditt barn har mycket besvär av blöjutslag är det bra att lufta huden så ofta som möjligt mellan bytena och vara extra noggrann med rengöringen vid blöjbyten. Tvätta med vanligt vatten och lite olja och använd bara de färdiga våtservetterna när du är på språng. Tips: Huden bör vara ordentligt torr innan du smörjer på kräm för bästa effekt.
Nagelsax och nagelfil Bebisens naglar växer, växer och växer. I början kan det vara svårt att se hur mycket av naglarna som är sammanvuxna med huden. Därför är det bättre att fila, eller riva av lösa flikar försiktigt. Efter en månad blir naglarna lite hårdare och då kan du börja klippa dem rakt av med en nagelsax eller nagelklippare för bebisar. Tips: sköt om naglarna när bebisen sover, gärna strax efter ett bad då naglarna är lite mjuka. Överväldigad av allt du tänker att du måste ha hemma för ditt nyfödda barn? Lugn bara: här är checklistan på kläder och annat som är bra att ha hemma – och den är nog kortare än du tror.
Annat din bebis kan behöva i husapoteket Med ovanstående täcker du in det mesta din bebis behöver. Resten kan du oftast införskaffa längs vägen när behoven uppstår. Det kan exempelvis handla om: Pysventil Räddningen vid uppblåsthet. Med en pysventil kan du hjälpa ditt barn att släppa ut gaser som ger upphov till magont och missnöje. Vätskeersättning Magsjuka och diarré kan snabbt leda till uttorkning hos små barn. Vätskeersättning ger vätska, och samtidigt viktiga salter och socker som hjälper med vätskeupptagning.
Glöm inte! 🌱Läkemedel har hållbarhetsdatum och kan bli gamla. Kolla alltid mediciner innan du ger dem till ditt barn, och är du osäker så ring till sjukvårdsupplysningen, 1177. 🌱Läkemedel och krämer kan påverkas av värme och fukt, så förvara gärna medicinlådan på en sval, mörk plats och självklart utom räckhåll för små barnhänder.
✨ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Läs mer