Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
Nu återvänder hösten med mys i soffan, härliga svamppromenader i skogen och förskolevardag. Det kan vara skönt med lite rutin igen, men för dig som är förälder handlar säsongen kanske lika mycket om att förbereda sig för alla åkommor som dyker upp när sommaren går mot sitt slut.
Artikelinnehåll Förkylningar Feber Vattkoppor Fästingar och borrelia
Barnsjukdomar på hösten Hösten är en tid då barn insjuknar i många infektionssjukdomar och andra åkommor. Efter att ha kunnat spendera sommaren ute i friska luften är de nu åter inomhus på förskolan eller bland andra barn, där förkylningar och andra sjukdomar lättare sprids. Om du tycker det känns som att ditt barn åker på infektioner stup i kvarten så har du helt rätt - man räknar med att ett barn i 2-3-årsåldern får upp till tolv virusinfektioner per år. En liten tröst kan dock vara att barn i viss mån behöver utsättas för infektioner för att bygga upp ett grundläggande immunförsvar som sedan kommer hjälpa dem hålla sig friskare när de blir äldre. Våra barnspecialister har här samlat några av de vanligaste åkommorna som drabbar barn om hösten och vad du kan göra när de kommer.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
Förkylningar hos barn Det kommer nog inte som en överraskning för någon som träffat ett barn i förskoleåldern att förkylningar är en av våra allra vanligaste virussjukdomar. Förkylningar smittar lätt och drabbar därför ofta barn på förskolan genom kontakt med andra och gemensamma leksaker. Bebisars mindre utvecklade immunförsvar innebär att de också lätt drabbas. Vanliga symtom är täppt näsa, nysningar, rinnande snuva, feber, lindrig hosta, huvudvärk, och ont i halsen. Barn kan, precis som det känns, producera flera deciliter snor per dygn vid en förkylning. Snoret är ett viktigt smörjmedel i näsan som fångar upp smuts och bakterier och hjälper kroppen skölja ut viruset från kroppen. Febern går vanligtvis över fort medan övriga symtom ofta håller i sig i 1-2 veckor. Hosta och snuva kan sitta i ytterligare någon vecka.
Det går inte att bota en förkylning men det går att lindra symtomen: Uppmuntra barnet att dricka mycket vatten, särskilt vid hosta eller feber. Vatten lindrar hostan och minskar barnets risk för uttorkning vid feber. Använd avsvällande nässpray eller koksaltspray så barnet lättare kan andas genom näsan. Högt huvudläge verkar också avsvällande för slemhinnor så att det blir lättare att andas. Förkylningar går tids nog över av sig själva. När barnet inte längre har feber och har återfått orken går det bra att gå tillbaka till förskolan. Du kan läsa mer om förkylningar hos barn här.
Feber hos barn Det är mycket vanligt att barn får feber, vilket är en kroppstemperatur över 38 grader. Särskilt bland bebisar och mindre barn är det vanligt att de får feber utan att vara särskilt sjuka. Barnet kan huttra eller bli svettigt, verka hängigt och trött, samt kissa mindre till följd av mindre vätskeintag. Ofta hör febern ihop med en förkylning, hosta eller ont i halsen. Du kan lindra ditt barns feber genom att ge mycket vätska och låta barnet vila. Febern går ofta över av sig själv på ett par dagar. I vissa fall bör du dock söka vård eller sjukvårdsrådgivning: Om ditt barn är under 3 månader och har en temperatur på minst 38 grader. Om ditt barn är 3-6 månader och har en temperatur på minst 39 grader. Om ditt barn har feber och ser ut att vara väldigt sjukt. Om ditt barn får feberkramp för första gången. Om ditt barn har feber och ser ut att ha ont eller gråter otröstligt. Om ditt barn inte vill dricka eller visar tecken på uttorkning. Om ditt barn har fortsatt feber efter fyra dygn. Du kan läsa mer om feber här.
Vattkoppor Vattkoppor är ytterligare en klassiker på förskolan, eftersom det är en så smittsam sjukdom. Vattkoppor känns igen på sina röda prickar eller knottror, som ofta börjar på bålen för att sedan sprida sig. Utslagen kan klia ordentligt och blir ofta värre ju äldre barnet är när det får vattkoppor. Övriga symtom inkluderar feber, huvudvärk och trötthet. Vattkoppor går till slut över av sig själva, men du kan lindra ditt barns klåda med kylbalsam eller alsollösning, samt kallt vatten. Håll huden ren för att minska risken för infektion och lindra febern med febernedsättande läkemedel.
⚠️ Det är viktigt att inte använda NSAID-läkemedel i samband med vattkoppor på grund av risken för allvarliga biverkningar. Dessa inkluderar exempelvis Ipren och Brufén.
Håll ditt barn hemma från förskolan tills blåsorna torkat och inga nya uppstår för att minska infektionsrisken för andra barn. Om barnet är under 6 månader och mamman inte har haft vattkoppor bör ni söka vård. Du kan läsa mer om vad man ska tänka på med vattkoppor och när du kan behöva söka vård för ditt barn här.
Fästingar och borrelia Bara för att hösten kommer betyder inte det att vi måste lämna friluftslivet. Hösten bjuder på spännande upptäcktsfärder, och små nypor kan lära sig plocka lingon och hitta svamp i skogen. Då kan det vara viktigt att minnas att fästingar fortfarande sitter i halvhögt gräs och låga buskar. Fästingarna är aktiva på hösten och finns kvar så länge temperaturen håller sig över 5 plusgrader. Dessa små spindeldjur kan bita sig fast i kroppen och sprida både borrelia och viruset som orsakar TBE. Du kan vaccinera ditt barn mot TBE, som är en slags hjärnhinneinflammation, från 1 års ålder. Borrelia finns det dock inget vaccin för, men det kan botas med antibiotika. Det bästa är att skydda sig mot fästingbett från början. Se till att ditt barn har heltäckande kläder eller undvik miljöer där fästingar finns. Om ni varit ute i skog och mark, kontrollera barnet noggrant när ni kommer hem, särskilt i knäveck, ljumskar och bakom öronen. Om du upptäcker en fästing, ta tag om den så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Håll sedan koll om en ljusröd eller blåröd rodnad som växer i storlek uppstår på huden 1-4 veckor efter bettet. Detta kan vara ett tecken på borrelia och du behöver då uppsöka vård. Ju tidigare du drar bort en fästing som satt sig, desto mindre risk för borreliasmitta. Du kan läsa mer om fästingbett här.
Läs mer