Kolik? Följ barnspecialisternas råd
Spädbarnskolik (kolik) kan vara helt utmattande för en spädbarnsförälder. Går det på något sätt att lindra besvären eller ta sig igenom den här tiden? Absolut. Knodds barnspecialist Christina ger 5 råd som kan hjälpa er hitta lugnet.
Artikelinnehåll Vad är kolik, egentligen? - Kolik eller magknip? Barnspecialistens råd för att hantera kolik
Vad är kolik, egentligen? Spädbarnskolik, eller bara kolik, kan vara otroligt påfrestande för spädbarnsföräldrar. Timmarna kan kännas oändliga när man har en otröstlig bebis skrikande i famnen. Vanligtvis innebär kolik att bebisen skriker, ofta flera timmar i sträck eller i omgångar vid flera dagar/tillfällen i veckan. En del barn skriker så intensivt att de blir röda i ansiktet, medan andra är gnälliga och har svårt att komma till ro. Då kan det kännas ännu mer frustrerande att man inte helt vet vad som orsakar kolik. Troligtvis handlar det om magont till följd av att barnet får i sig luft vid matning eller på grund av en känslighet i matsmältningssystemet. Kolik:
- 1Är som vanligast mellan 2 veckor - 5 månaders ålder
- 2Går till slut över av sig själv
- 3Är vanligt: upp till 20-25% av barn drabbas
- 4Orsakas inte av att föräldern har gjort något fel
💙 Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!
Kolik eller magknip? Det finns mycket som kan orsaka ont i magen och magknip hos små bebisar och det kan vara svårt att avgöra vad det beror på. Exempelvis kan en komjölksallergi ge liknande symtom, och det kan finnas andra bakomliggande medicinska orsaker som gör att bebisen har ont eller är missnöjd. Tecken på att det handlar om just kolik: Barnet är mellan 2 veckor och 5 månader Barnet skriker regelbundet i minst 3 timmar om dagen (i sträck eller totalt) Skriken förekommer minst tre dagar i veckan Det finns ingen uppenbar orsak till barnets skrik och missnöje Barnet skriker vid ungefär samma tidpunkt på dygnet (ofta kvällstid) I övrigt mår barnet bra, följer sin viktkurva och utvecklas normalt.
Barnspecialistens råd för att hantera kolik “Kolik kan vara oerhört tufft för dig som förälder. Det lilla barnet kan inte kommunicera sina behov på annat sätt än att skrika och självklart vill du som förälder lindra ditt barns besvär. Därför kan det vara både fysiskt och psykiskt utmattande att gå runt och försöka trösta ett barn som inte kan tröstas.” – Christina W., barnspecialist på Knodd
1. Ta hand om dig Just för att det är så påfrestande med spädbarnskolik är det allra viktigaste att du också försöker få lite avlastning. Se det som att sätta på din egen syrgasmask först, innan du kan hjälpa barnet. Lägg ribban lågt för allt annat – låt det vara lite stökigt hemma, håll ditt sociala umgänge kravlöst, försök inte starta eget företag medan bebisen sover, utan försök att vila mycket och satsa på att ta er igenom de här veckorna Be om hjälp! Om ni är två föräldrar, byt av så att den andra föräldern kan få vila ibland. Finns det släkt eller vänner som kan hjälpa till så är det här deras chans att spela hjälte. Du är inte en sämre förälder för att du inte orkar med koliken, utan tvärtom är det här något fint du gör för ditt barn och för din familj.
2. Mat att undvika vid kolik Många föräldrar till ett kolikbarn som ammas undrar om det finns mat man ska undvika för att minska risken för kolik. Det finns dock ont om evidens för att maten som den ammande äter skulle påverka bebisen. En bakomliggande orsak till magbesvär kan vara komjölksallergi. Komjölksallergi är annorlunda än laktosintolerans. Viss forskning tyder på att besvären hos barnet kan minska om den ammande undviker komjölksprodukter. Ett sådant test kan göras i samråd med BVC, men kom ihåg att du som ammar kan behöva kalciumtabletter och på andra sätt få i dig viktiga näringsämnen om du utesluter mjölkprodukter ur din kost. För barn som får bröstmjölksersättning kan det hjälpa att byta till en sort som inte tillverkas på komjölksprotein.
3. Justera matningen Kolikbesvär kan ha att göra med spänningar i magen eller gasighet på grund av att barnet får i sig luft vid matningen. Då kan det lindra att justera matningen något, för att minska mängden luft som barnet får i sig.
- 1Mata mindre åt gången men oftare
- 2Rapa barnet under och efter matning
- 3Testa en flaska med mindre hål i flasknappen vid flaskmatning
För dig som ammar är det viktigt att barnet har ett bra tag om bröstet. Du kan få hjälp med amningen via BVC eller genom att gå en digital kurs.
🤱🏽 Råd om amning? I Knodds kurs i amning går vår barnspecialist Sofia igenom grepp och råd som kan hjälpa dig få till en bra amning. Kostnadsfritt direkt i appen.
4. Testa probiotiska droppar Det finns som sagt inte mycket i matväg som har evidens för att vara effektivt för att lindra magbesvären vid kolik. Däremot finns det visst vetenskapligt stöd för att probiotika kan lindra. Magdroppar finns att köpa receptfritt på apoteket. Det är viktigt att de innehåller mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri, eftersom det är just denna sorts probiotika som har bevisad effekt.
5. Utred vidare I de flesta fall går kolik över av sig självt efter några veckor, utan att ha skadat ditt barn på något sätt. Att barnet är missnöjd eller har ont i magen kan dock som sagt ibland ha andra bakomliggande orsaker. Därför kan det bli aktuellt med vidare utredning med hjälp av din BVC. Om ditt barn inte växer enligt viktkurvan och utvecklas normalt, om du tror att något annat kan ligga bakom besvären, om skrikperioderna inte följer någon dygnsrytm, eller om de pågår förbi 4 månaders ålder, kontakta din BVC så kan de hjälpa dig. Du kan också få hjälp från BVC om du själv känner att du inte orkar med koliken.
Läs mer