Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem
Köldskador kan uppstå hos barn när huden skadas på grund av kyla. Vid låga temperaturer och blåst exponeras huden och risken ökar. Här är barnspecialisternas råd för att förebygga köldskador och vad du kan göra om ditt barn utsatts för kyla.
Artikelinnehåll Köldskador hos barn - Symtom på köldskada Så här förebygger du köldskador Så gör du om ditt barn fått en köldskada Vanliga frågor om köldskador hos barn
Köldskador hos barn Vintern är en härlig tid för att vara ute när man är barn – det är pulkaåkningens, snögubbarnas, och snöänglarnas tid. Att leka utomhus på vintern kan dessutom minska risken för att sprida virussjukdomar. Men hur roligt det än är med snö och vinterlekar är det viktigt att komma ihåg att risken för köldskador ökar när det är kallt ute, särskilt för barn. Barn löper ökad risk för köldskador eftersom: de har tunnare hud än vuxna deras blodcirkulation inte är lika välutvecklad som hos vuxna de inte alltid kan kommunicera om de fryser eller tappar känseln Därför är det extra viktigt att vara uppmärksam på om ditt barn visar några tecken på köldskador och att klä ditt barn i rätt kläder som passar vädret och skyddar huden lite extra. Kom ihåg att täcka hud som dyker fram i glipor, exempelvis mellan overallmudden och vanten eller nacken. Lager-på-lager-metoden ser till att ditt barn håller rätt temperatur och att ni lätt kan anpassa er. Här kan du läsa allt om lager-på-lager och hur du klär ditt barn eller bebis på vintern.
Symtom på köldskador Skador på händer och fötter utgör 90% av alla köldskador, därefter följer öron, näsa och kinder. Köldskador kan delas in i ytliga och djupa köldskador. Symtom vid ytliga köldskador:
- 1Först blir huden i det utsatta området vit och kall, ett tecken på att blodet inte kan cirkulera.
- 2Barnet kan tappa känseln i den utsatta kroppsdelen.
- 3När ni kommer in i värmen kan huden i stället bli varm och det kan sticka eller bränna i huden.
Ytliga köldskador går oftast över av sig själva, även om det kan hjälpa att följa råden nedan.
Symtom vid djupare köldskador:
- 1Huden blir hård och gulvit eller blåtonad.
- 2Huden får inte tillbaka sin normala färg inom en timme.
- 3Det kan bildas blodfyllda blåsor, eller så kan huden bli röd, svullen, och göra mycket ont.
- 4Barnet kan få svårt att röra på den skadade kroppsdelen.
Vid djupare köldskador kan blodkärl och cirkulation ha påverkats till en allvarligare grad. Då behöver du söka vård för ditt barn.
🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.
6 råd som förebygger köldskador hos barn
❄️ Hur kallt är för kallt? Barn mår bra av att vara ute och det är inte farligt att vara ute, även i minusgrader. Ju kallare det är ute, desto kortare period bör dock barnet vara ute åt gången. Vind och fukt gör att luften kyler mer, så förlita dig inte bara på vad termometern säger utan ta även reda på den effektiva temperaturen. Bebisar är känsligare mot temperaturen och mår bäst av att vara ute kortare stunder i kylan, väl påpälsade.
- 1Att se till att ditt barn är torrt, varmt och klätt efter väderprognosen ger det bästa skyddet mot kylan. Klä ditt barn enligt lager-på-lager-principen. En balaklava kan också skydda barnets hud i ansiktet.
- 2I ansiktet finns fett som verkar skyddande mot blåst och kyla så undvik därför att tvätta ansiktet på barnet innan ni går ut. Om barnet har torr hud kan ni smörja in den en stund (ca 20 min) innan ni ska ut i kylan, men undvik krämer som innehåller vatten. Tänk också på att inte torka ditt barns ansikte med våtservetter när ni är ute i kylan.
- 3Undvik för hårt snörade skor som kan påverka blodcirkulationen.
- 4Se till att hålla barnet aktivt när ni är ute så kroppen arbetar och håller sig varm. Det gäller särskilt händer, fötter och tår.
- 5Börjar barnets eller bebisens kinder bli riktigt röda är det dags att gå in och värma sig.
- 6Förlita dig inte bara på vad termometern säger utan ta även reda på den effektiva temperaturen. Vind och fukt gör att luften kyler mer. De flesta vädertjänster och -appar kan visa vad den effektiva temperaturen är.
Så gör du om ditt barn fått en köldskada Om ditt barn ändå får en köldskada behöver du då omedelbart skydda barnet mot vind och kyla och gå in i värmen. Värm barnet på vägen in genom att hålla barnet nära kroppen.
❄️ Vänta med värmen? Om barnet har fått tecken på djupa köldskador och det kommer ta ett tag innan ni kan komma in i värmen, börja inte med aktiv uppvärmning, såsom hud-mot-hud utomhus. Risken ökar då för ny förfrysning om huden börjat tina, vilket kan ge värre skador.
- 1Skynda långsamt. Långsam uppvärmning hud mot hud är det bästa sättet att hantera nedkyld hud. Kalla små fingrar kan värmas i armhålor och fötter mot magen eller i händerna.
- 2Undvik att värma upp huden för snabbt med något varmt föremål.
- 3Undvik också att massera eller gnugga huden, vilket kan skada den.
- 4Ge barnet något varmt att dricka.
När området börjar tina kan en stickande eller brännande känsla uppstå och huden kan göra lite ont. Fortsätt uppvärmningen tills vanlig färg och känsel har kommit tillbaka. Observera att normal känsel kan ta 12-24 timmar för att helt återhämta sig.
Vanliga frågor om köldskador hos barn Hur ser köldskador ut? Vid ytliga köldskador ser huden på det drabbade området vit och kall ut. När ni kommer in i värmen kan huden i stället bli varm och det kan sticka eller bränna i huden. Om huden blir hård och gulvit eller blåtonat, eller inte får tillbaka sin normala färg inom en timme kan det tyda på en djupare köldskada som behöver vård. Det samma gäller om det bildas blodfyllda blåsor eller om barnet har mycket ont eller har svårt att röra på den skadade kroppsdelen. Vad är köldskador? Köldskador uppstår när iskristaller bildas i hudcellerna. Vid djupare, mer allvarliga köldskador förfryser de ytliga blodkärlen och blodet kan inte cirkulera. Detta kan leda till allvarliga skador. Att man fryser för att man är ute när det är kallt behöver inte leda till köldskador men du behöver anpassa kläderna till vädret och vara lyhörd inför om ditt barn blir nedkyld. Är det farligt om min bebis har kalla händer? Händer och fötter är det som först blir kallt när man är ute i kylan men behöver inte innebära någon fara. Kontrollera att händerna inte känns iskalla. Bebisar är också känsligare för kyla än äldre barn, eftersom de rör på sig mindre och eftersom blodcirkulationen inte är helt utvecklad.
Läs mer