Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn

Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.

Bebis som ammar

Amning och flaskmatning

I avsnitt två av Knodden pratar Norrlandspärons Jennie-Lie med Anna Widin, barnsjuksköterska på Knodd. De konstaterar att alla föräldrar vill göra det bästa när det kommer till att mata sitt barn och att det just därför alltid uppstår många frågor kring amning och flaskmatning. 


Blir det dålig anknytning mellan mig och mitt barn om jag inte ammar? Vilken ersättning ska jag välja om jag flaskmatar min bebis? Jennie-Lie och Anna går igenom alla frågor - från de känslomässiga, till de mer praktiska. Är det viss mat jag ska undvika så min bebis inte blir gasig? Hur länge ammar man egentligen? 


Med kunskap, erfarenhet, och en god dos humor avhandlar det här Knodden-avsnittet allt som berör amning och att mata sitt barn.


Gästande barnspecialist

Dagens gäst, Anna Widin, är barnsjuksköterska sedan 23 år tillbaka och själv förälder. Hon jobbar på BVC och Knodd med lång erfarenhet av att arbeta med barn både på BVC och sjukhus.

Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Lyssna på dig själv. Man kan lita mer på sig själv än man tror, även om det är första barnet.”


Programledare Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Anna diskuterar olika sätt att mata sitt spädbarn. Anna berättar att detta är ett ämne hon möter varje dag i sitt arbete med föräldrar. Det är ett område där många upplever en oro och har många frågor, eftersom föräldrar såklart vill att deras barn ska äta, utvecklas, och trivas så bra som möjligt. Samtidigt skiljer sig situationerna så mycket åt. 


Om amning

Först dyker podden ner i amning. Vi diskuterar hur amning fungerar, vad det är som sker i kroppen när man ammar och föder ett barn. Anna tar upp olika problem som kan uppstå kring amning och vad man kan göra åt dem, såsom: 

  • Ont i bröstvårtor och bröst vid amning
  • Feber och värk när man först börjar amma
  • Om man behöver öka mjölkproduktionen

Vi avhandlar också huruvida den mat den ammande mamman äter påverkar barnet. Blir min bebis mer gasig om jag äter jordgubbar? Löksoppa? 


Om flaskmatning och ersättning

Jennie-Lie och Anna går vidare till att diskutera flaskmatning och ersättning. Vad finns det för fördelar och vad innebär det för en icke-ammande partner att kunna vara med och mata? Anna förklarar att vi har hög kontroll på ersättning i Sverige, men berättar ändå vad man kan leta efter när man väljer ersättning.


Hur länge ska man amma och andra vanliga frågor från föräldrar

Genom hela avsnittet hanterar Jennie-Lie och Anna vanliga frågor och funderingar från föräldrar. Många undrar när och hur länge man ska amma och hur man går tillväga när man känner att det är dags att sluta. Anna ger råd och tipsar om hur man gör matningen till en mysig stund som stärker anknytning, vare sig man ammar eller flaskmatar. Slutligen trycker hon på att det är viktigt att alla mår bra kring matningssituationen, bebis såväl som föräldrar. Alla är olika och alla kan få stöd om de behöver det. Anna avslutar genom att råda dig som förälder att lyssna på dig själv. Du kan mer än du tror.

Tidsstämplar

[01:45] Programledare Jennie-Lie introducerar oss lyssnare för avsnittets ämne: att mata små barn. Detta är något som dagens gäst, Anna Widin, pratar om varje dag på sitt jobb som BVC-sköterska, vare sig det handlar om amning eller flaskmatning.


[02:11] Hur funkar det egentligen för föräldrar att amma eller flaskmata? Anna berättar att det är olika, beroende på hur det varit vid förlossningen och föräldrarnas tankar kring det hela. Det finns alltid många frågor och oro att inte göra rätt. Jennie-Lie minns själv hur det kändes att bli mamma, att vara lite osäker hur man gjorde allting på bästa sätt för sitt barn.


[03:45] Vi börjar med att diskutera amning och hur det egentligen fungerar i kroppen. Hur fungerar samspelet med bebisen och signalsubstanser i hjärnan? Det visar sig att bebisar är fantastiskt kapabla!


[05:09] Jennie-Lie och Anna diskuterar fördelar med att amma sitt barn och ge bröstmjölk som är anpassad för just ditt barn. Jennie-Lie berättar om hur det var när hennes tvillingar föddes och kraften hon fick som förälder att kunna amma sitt barn även när det var tufft.


[07:25] Det kan göra ganska ont att amma och pumpa. Anna ger råd om hur man kan försöka avgöra om amningen går rätt till och påpekar vikten av att lyssna på sig själv och sin kropp. Amning kan göra ont i början men den ska inte vara plågsam i längden.


[09:58] Anna fortsätter ge konkreta tips på vad man kan göra när det gör som ondast och även hur du kan ta hand om dina bröst och bröstvårtor. Det kan vara skönt att veta att det som gör ont de första dagarna allra oftast släpper. Jennie-Lie berättar också att man kan få feberfrossa och hög feber när mjölken rinner till. Anna poängterar att den bästa hjälpen är samspelet med bebisen som ammar.


[12:30] Samspelet mellan bebisen och den ammande föräldern innebär att barnets sugande kan öka mjölkproduktionen. Jennie-Lie undrar om alla kan öka sin mjölkproduktion och Anna berättar hur det fungerar. Att mata extra på natten kan hjälpa till att öka mjölkproduktionen, eftersom det är en gynnsam tid för kroppen att bilda mer mjölk.


[13:37] Knodden diskuterar myter och tankar om mat man ska undvika för att inte ge barnet magknip. Hur är det med jordgubbar till exempel? Anna berättar att det inte finns någon forskning som pekar på att viss mat gör barnet gasigt och om man själv märker att något funkar så är det bra.


[15:48] Jennie-Lie berättar att hon valde att inte dubbelamma sina tvillingar och hur hon fick mycket ångest på sjukhuset när hon försökte och det inte fungerade. Anna tipsar om att det kan vara bra att tänka på det här mot slutet av graviditeten innan det blir aktuellt. Hur vill du göra? Vad är viktigt för dig som förälder? Vem kan man fråga om råd? Det finns så många åsikter om amning, som egentligen är ett mycket komplext ämne. Det är viktigt att minnas att de där mammorna som sitter och ammar på kafé, det har tagit ett bra tag att nå den rutinen!


[18:37] Här diskuteras ersättning och att flaskmata sitt barn. Det finns olika anledningar till varför det är lämpligt att flaskmata sin bebis. Anna påpekar att flaskmatning gör det lättare för den icke-ammande partnern att vara delaktig. Hon svarar även på frågan om alla bebisar kan äta ur flaska och vad det kan uppstå för komplikationer kring det.


[21:54] Kan man få samma anknytning med flaska som med amning? Det får man. I forskningen har man inte sett någon skillnad, eftersom så mycket av anknytningen inte handlar om bröstet i sig utan hur du håller i ditt barn, hur du tittar, pratar och smeker ditt barn under matningen.


[23:12] Anna pratar om att välja rätt ersättning, när det finns så många alternativ i butiken. I Sverige görs det stora kontroller på vad ersättning får innehålla, så de är ganska likvärdiga vad gäller innehåll och energimängd. Sen kan du fundera på vad som är viktigt för dig, vad gäller ekologiska alternativ eller om ditt barn har behov av en skonsam ersättning som är lite mer lättsmält.


[24:36] Vi får höra fler råd om flaskmatning och hur du kan göra det till en mysig stund. Anna påpekar också att om du har vatten från egen brunn är det viktigt att testa vattnet innan du använder det till att blanda ersättning. Det är också viktigt att vara noggrann med hur du blandar och att använda rätt mängd ersättning.


[25:44] Hur länge ska man amma? Hur slutar man när det är dags? Anna ger rådet att känna efter lite själv med vad man vill och hur man känner. Familjesituation och jobb kan påverka de praktiska behoven. Anna och Jennie-Lie diskuterar hur det kan fungera naturligt att trappa ner, vilka olika problem som kan uppstå, och ger tips för om det är svårt att sluta med amningen.


[29:02] Som avslutning får vi veta att alla är olika när det kommer till matning och det är okej att det är så. Det viktiga är att alla mår bra – bebis såväl som förälder. Anna lugnar oss genom att förtydliga att barn i Sverige idag utvecklas bra, både när de ammas och flaskmatas. Under Fakta & Råd finns tips om första tiden hemma, bland annat kring amning. Det är helt okej att behöva stöd under den här första tiden och stöd finns att få. Anna avslutar genom att råda dig som förälder att lyssna på dig själv. Man kan lita mer på sig själv än man tror, även om det är första barnet.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Bebis som kryper
Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren
Lite bebis som ammar
Underlätta amningen redan från början
Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen