Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar
Att börja äta mat är ofta en spännande och rolig upplevelse för den lilla bebisen. Barnsjuksköterskan Sofia gästar Knodden och ger tips på hur man kan börja, vad som är lämpliga smakportioner, och om kosten kan bli för ensidig för ditt växande barn.
Att börja mata med smakportioner
Att introducera mat för din bebis kan vara roligt och spännande, men kan ibland kännas lite läskigt. Föräldrar har många frågor om hur de kan ge sina barn smakportioner på ett säkert sätt och vilken mat man ska börja med. Dessutom är det många som oroar sig för att deras bebis inte får i sig tillräckligt med näring eller rätt sorts mat. På Knodd har vi tidigare tipsat om att introducera mat för barn, som du kan läsa om här.
Barnspecialisten Sofia gästar detta Knodden-avsnitt med lugnande råd och enkla tips på hur du kan göra matstunden både rolig och lärorik. Jennie-Lie berättar lustiga anekdoter från sin egen familj och tar upp frågor direkt från föräldrar. Hur många gånger i veckan kan man äta makaroner egentligen?
Gästande barnspecialist
Sofia Nilsson är barnsjuksköterska som redan på högstadiet visste att hon ville bli sjuksköterska och att hon ville jobba med barn. Som sjuksköterska har hon jobbat både på barnsjukhuset i Göteborg och på BVC. Hon är även en av de fantastiska barnspecialisterna du kan träffa på Knodd.
Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.
Om avsnittet
“Det är ju enklare att bara låta dem äta med blöja och sedan ställa dem i duschen!”
Hur ska man börja introducera mat?
Jennie-Lie och Sofia dyker direkt in på de praktiska detaljerna vad gäller att börja introducera mat för bebisen. De avhandlar bland annat:
- Vid vilken ålder det är lämpligt att börja med smakportioner.
- Hur mycket mat man ska ge i början.
- Vilken kost man bör undvika att ge barn under 1 års ålder.
- Om man kan ge barn kryddstark mat eller sin egen vuxenkost.
Sofia berättar om fördelarna med att äta tillsammans med sitt barn och hur den första tidens ätande påverkar barnets relation till mat på sikt. Lyssnare får även höra hennes tankar om att distrahera barn medan man matar dem.
Baby-led weaning, BLW
En mycket populär metod för att introducera mat till barn är BLW, som står för “baby-led weaning”. Det konceptet innebär att barnet själv ska få ha kontroll över sitt ätande. Sofia berättar om olika fördelar med metoden och ger förslag på mat man kan ge som del i en BLW-kost. Jennie-Lie berättar om sin erfarenhet av metoden och hennes funderingar på vad som räknas som BLW.
Frågor från föräldrar om att introducera mat
Inför avsnittet har Jennie-Lie fått gott om frågor från föräldrar vad gäller att introducera fast föda för sina bebisar och Sofia tar sig an dem med sin kunskap och erfarenhet. De två diskuterar hur man kan få sitt barn att äta en mer allsidig kost - och huruvida det faktiskt kan bli för ensidigt. Sofia ger goda råd när det kommer till om man ska truga eller muta sina barn att äta, samt om man är elak som förälder om man lagar sådant barnet inte tycker om. Det visar sig vara mycket som påverkar barnets ätande som kanske inte handlar om just maten. Slutligen går de igenom det så heta ämnet socker i kosten och Sofia avslutar med några uppmuntrande ord. Det ska vara roligt att äta!
Tidsstämplar
[00:33] Vi återintroduceras för dagens gäst, Sofia, och dagens ämne: att introducera mat för sina barn. Hur får man dem att börja äta på ett säkert sätt? Sofia poängterar vikten av det ska vara något kul att börja med smakportioner.
[02:39] När bör man börja introducera riktig mat? Sofia berättar att vid 4 månader kan man börja med smaksensationer. Då pratar vi kryddmåttsmängd för att pröva på varmt och kallt, samt olika konsistenser. Vissa barn blir överlyckliga och gapar och vill få mer, medan andra inte har något intresse i den här åldern. Då kanske det är för tidigt. Jennie-Lie undrar vad som kan vara bra första barnmat. Sofia ger tips och påpekar att de främst gillar sånt som smakar. Var inte rädd för att ge vuxenmat som har lite krydda. Precis som vuxna har man olika preferenser och till viss del kan dessa vara medfödda.
[06:20] Jennie-Lie undrar om det finns någon mat man ska undvika och Sofia ger en tydlig lista över vad man ska undvika när barnet är under ett år. Listan inkluderar sådant som är direkt farligt, likväl sådant som inte är hälsosamt och man mest inte vill att barnet ska vänja sig vid.
[08:26] De avhandlar det här med att äta tillsammans med sitt barn. Sofia rekommenderar det starkt och berättar varför det är så positivt, medan Jennie-Lie berättar lite om hur det ser ut i deras familj. Är det okej att distrahera med skärm eller leksaker? Jennie-Lie pratar även om metoden BLW - “baby-led weaning”. Sofia berättar vad det innebär och vad det kan ha för fördelar. Är det farligt? Sofia berättar vad man ska tänka på samt när det är lämpligt att börja med BLW. Kan BLW påverka aptitkontrollen när barnet blir äldre?
[15:05] Jennie-Lie ber om förslag på lämplig mat att börja med, särskilt om man vill försöka med BLW. Sofia ger en lång lista och ger extra tips om man vill öka järnintaget hos sitt barn.
[16:00] I Jennie-Lies familj gav de barnen gröt på kvällen för att de skulle sova bättre. Funkar det? Sofia förklarar vad som ligger bakom teorin och om det stämmer. Jennie-Lie undrar vad som händer i bebismagen när det kommer ner ny mat och allmänt om bebisbajs. De diskuterar även vad man ska ha hemma och hur man kan förbereda innan det är dags att börja med smakportioner och testa ny mat. Det blir mycket städa och tvätta och bada barn i den här perioden.
[21:43] Sofia klargör om det kan störa amningen att börja introducera fast kost. Hon berättar även om hur länge man kan fortsätta amma efter att barnet börjar äta fast föda och när det är viktigt att man ska ha kommit igång med fast mat, även om man fortfarande ammar. Jennie-Lie konstaterar att amning eller ersättning och vanlig mat kan vara viktiga och bra komplement till varandra.
[23:50] Jennie-Lie ställer frågor från lyssnare. Hur ska man få sitt barn att äta en allsidig kost, så det inte bara blir pannkakor och makaroner? Behöver man bli orolig för att det blir ensidigt? Sofia ger lite tips på när man kan smyga in grönsaker i mat och hur du kan göra ditt barn nyfiket på god och nyttig mat. Jennie-Lie ger ett tips på hur de gör hemma. En förälder frågar vad man ska göra när barn har starka åsikter om vad de gillar. En annan förälder undrar om man är elak som lagar mat som man vet att barnet inte gillar. Ska man truga eller muta sitt barn att äta? Sofia pratar om mat och trots, samt att barn äter inte som vi vuxna gör - och förklarar konceptet “ätardagar”.
[32:31] Jennie-Lie tar upp det här med socker och debatten kring det. Hur påverkar socker barn? Sofia berättar dels vetenskapliga fakta och dels hur vår kost har förändrats under åren. Det är lättare att anpassa kosten för små barn än att göra insatser när barnen är äldre. Jennie-Lie påpekar också hur mycket lättare det är med första barnet än andra!
[36:31] För att avrunda skickar Sofia med några sista kloka ord till föräldrar som lyssnar. Ha kul, var inte så oroliga, och håll huvudet kallt. Är man nervös kan man ju lyssna på Knoddens tidigare barnsäkerhetsavsnitt, tipsar Jennie-Lie. Våga testa nya saker i små mängder! Sofia ger lugnande information vad gäller små barn och matallergier. Viktigast av allt: det ska vara roligt!